Terug naar de homepage
NVN
  Algemeen ►
  Lid worden ►
  Nieuws
  Dealer nieuws ►
  VariĆ«teitenoverzicht ►
    VariĆ«teiten
      Kohaku
      Sanke
      Showa
      Utsurimono
      Bekko
      Tancho
      Asagi
      Shusui
      Goromo
      Goshiki
      Kawari Muji(mono)
      Kawari Moyo(mono)
      Hikari Mujimono
      Hikari Moyomono
      Hikari Utsurimono
      Kinginrin A
      Kinginrin B
      Doitsu A
      Doitsu B
      Ochiba Shigure
  NVN in de media
  Koilum
  Downloads ►
  Contactgegevens


Inleiding

De Nishikigoi, of Japanse sierkarper is een kweekvariant van de gewone Karper (Cyprinus carpio), die in Japan simpelweg Koi wordt genoemd. Hoewel een Chinees boek uit de Jin-dynastie (4e eeuw) de Koi vermeldt als een bontgekleurde karper, wordt aangenomen dat het kweken van Koi als siervis in de 19e eeuw in de Japanse prefectuur Niigata is begonnen, toen rijstboeren ontdekten dat sommige karpers mooier gekleurd waren dan anderen. De opvallende karpers werden gevangen en hier werd mee verder gekweekt.
Hoewel er al rode en witte koi in het begin van de 19e eeuw in Japan verschenen werden deze pas in 1914 bekend voor de buitenwereld, toen de Niigata Koi tentoongesteld werden op de jaarbeurs van Tokio. Enkele Koi werden toen geschonken aan kroonprins Hirohito.
De huidige Koi stammen waarschijnlijk af van twee koi van Gosuke, die hij in 1888 kocht. De huidige koivariëteiten zijn pas vanaf 1950 ontstaan.
We onderscheiden vele variëteiten. De verschillende variëteiten zijn ontstaan door allerlei kruisingen tussen met elkaar verwandte Koi. Door deze kruisingen zijn stabiele variëteiten onstaan. Er komen er nog steeds nieuwe bij.
Toen transporttijden versnelden en de bewaarmogelijkheden onder meer met de komst van plastic zakken verbeterden, werd de wereldwijde verspreiding van de Japanse Koi een feit.

uit- / inklappen