Terug naar de homepage
NVN
  Algemeen ►
  Lid worden ►
  Nieuws
  Dealer nieuws ►
  VariĂ«teitenoverzicht ►
  NVN in de media
  Koilum
  Downloads ►
  Contactgegevens


Koilum

Regelmatig vindt u via deze pagina een koilum geschreven door Joop "Ginrin" van Tol.

Door middel van zijn scherpe, analytische en soms ietwat 'sarcastische" blik op koi gerelateerde zaken weet Joop ons al jaren te boeien in de Koi. Hèt toonaangevende magazine in de Nederlandse koi wereld.

Vergeet dus niet regelmatig op deze plaats de nieuwe koilum te lezen.

Veel plezier.Koilum 56 - HĂ©, doe eens wat nuttigs!

Lang leve de beschaving. We hoeven al lang niet meer voor dag en dauw het oerwoud in om klein wild te verschalken, zodat we onze stam van de broodnodige calorieën kunnen voorzien om de koppen van de naburige stam in te slaan. Sterker nog, al doe je de hele dag geen reet, van de honger zul je hier niet omkomen. Prachtig hoor, die verzorgingsstaat. Maar mensen, alsjeblieft, ga nou niet lijp lopen doen als je van gekkigheid niet meer weet hoe je de dag moet doorkomen.

uit- / inklappen


Koilum 55 - Addicted

Koiverslaafd noemt men me. Met niets anders bezig. Onzin denk ik dan, er is meer in het leven dan koi en ik neem ruimschoots deel aan andere aspecten van het koiciale leven. Zo kan ik enorm genieten van tennis sinds legendes als Andre Asagi en Boris Bekko op het veld stonden.

uit- / inklappen


Koilum 54 - Zeurpieten

Wat een zinloze discussies weer de laatste maanden. Stond u er als kind bij stil dat wij Surinamers discrimineerden door ons Sinterklaasfeest? Nee toch? Wat wil men nu, dat Sinterklaas de volgende keer een zooitje Bulgaren meeneemt? Goede kans dat u een lege zak heeft in plaats van een volle. Welke kleur moeten we Piet dan geven? Geen? Andere helft allochtone bevolking boos. Geel? Chinezen boos. Blauw? Smurfen boos. Grijs? Bejaarden boos.

uit- / inklappen


Koilum 53 - Live life to the max!

Als de dag van gisteren herinner ik me nog de eerste keer dat ik de valleien van Niigata binnenreed, nu alweer jaren geleden. Ik ben verre van sentimenteel, maar dit was één van de zeldzame momenten dat ik een brok in mijn keel kreeg. Je wordt overmand door een gelukzalig maar onverklaarbaar gevoel. Vele jaren lang droomde je weg bij de plaatjes van mudponds en rijstvelden en eindelijk ben je daar dan zelf. Het was een gevoel dat ik totaal niet had zien aankomen.

uit- / inklappen


Koilum 52 - Onderzoek van den kouden grond

De N.V.N. heeft een duur onderzoek laten uitvoeren van uw lidmaatschapsgeld. Een batterij aan wetenschappers onder leiding van Diederik Stapel heeft het volgende geconcludeerd:

“Onderzoek toont aan, dat het aantal verkochte koi in Nederland terug loopt”.

De belangrijkste reacties op dit onderzoek vindt u hieronder. Uw geld blijkt weer goed besteed!

uit- / inklappen


Koilum 51 - Preview KOI 2963 (uploadtijd 0,3 µs)

Het is altijd een race tegen de standaard melkwegtijd om KOI-Bwave op tijd te mindgolven. Veel auteurs stellen hun definitieve brainwave uit tot het laatste moment, waardoor er weinig tijd overblijft om deze in een éénduidige mindset te denken en tijdig het neuron in te gooien. Soms ben ik daar rond de deadline nog tot ver na het printen van de derdedagsmaaltijd mee bezig. Gelukkig krijgen we vele positieve waves terug als we er weer in geslaagd zijn een hoogwaardige KOI te lanceren.

uit- / inklappen


Koilum 50 - Makkers staakt uw wild geraas…

Na afloop van een jaar wordt via een uitgebreide internetverkiezing het “woord van het jaar” gekozen. Wanneer ik de woorden van de afgelopen jaren analyseer, word ik niet vrolijk. 2007 met “bokitoproof” en 2008 met “swaffelen” waren nog redelijk onschuldig. In 2009 werd met “ontvrienden” echter een negatieve trend ingezet. In 2010 werd de onmacht van de overheid op het toenemende geweld benadrukt door het winnende woord “gedoogregering”. In 2011 won het woord “tuigdorp”, een plan om veelplegers met z’n allen naar een containerdorp te deporteren. In 2012 was dit “Project X”, refererend naar de wanvertoning in Haren.

uit- / inklappen


Koilum 49 - Bureaucraatje leef je nog, the sequel.

Mischa heeft voor zijn werk een Japans rijbewijs nodig. Het oude is verlopen en samen met Paul, regelneef pur sang, rijden we naar het equivalent van het Nederlandse “CBR” in Nagaoka. Paul had me als ingeseind dat dit lachen zou worden. Mischa had het bureaucratische gedoe met die parkeerboete nog vers in zijn geheugen, maar Paul heeft hem verzekerd dat dit slechts een formaliteit is die hooguit een kwartiertje zal duren. Niets blijkt minder waar.

uit- / inklappen


Koilum 48 - Bureaucraatje leef je nog?

Japan is een modern, geciviliseerd land. Goed, de Japanners houden er wat vreemde ideeën op na qua humor en krankzinnige televisieprogramma’s, maar verder zijn ze de rest van Azië wel een stap voor op de evolutieladder. Uiterste beleefdheid en respect voor gezag zijn een groot goed. Tijdens mijn recente Japanreis heb ik hier de keerzijde van ontdekt. Beleefdheid en respect voor de overheid leidt namelijk tot enorme bureaucratie.

uit- / inklappen


Koilum 47 - “Ode aan de Koi” ballade

Wat is dat toch dat ons doet smelten als we een mooie koi zien? Is het de gracieuze manier waarop de vis door het water zweeft? De prachtige torpedovorm die nauwelijks hinder lijkt te ondervinden van waterweerstand?

Het ogenschijnlijke gemak om meters te maken met een argeloze en nauwelijks zichtbare staartbeweging? De sympathieke, bijna koddige kop waarachter veel meer intelligentie lijkt schuil te gaan dan er daadwerkelijk aanwezig is? De ogen die je aankijken die en een bijna grenzeloos verlangen naar een korreltje voer uitstralen?

uit- / inklappen


Koilum 46 - Voetje van de vloer

Laatst werd ik tijdens een KVA bezoek even met beide beentjes op de grond gezet. De man in kwestie begon zich, direct nadat ik binnenkwam, te verontschuldigen over de kwaliteit van zijn vissen. Ik pareerde dit door direct te zeggen dat ik elke karper mooi vind en me dat niets uitmaakte.

uit- / inklappen


Koilum 44 - This is China man!

China is een land dat ik nooit zal gaan begrijpen. Ik ben in heel wat landen geweest en het lukt me meestal redelijk om de plaatselijke cultuur te doorgronden. Dit helpt je in het begrijpen van het gedrag en de beweegredenen van de lokale bevolking en je leert je snel aanpassen.

In China ligt dat totaal anders. Onder de mannen die meegingen naar China om twee koishows te bezoeken en jureren is de opmerking “This is China man!” dan ook gemeengoed geworden.

uit- / inklappen


Koilum 43 - Trends

Ook onze hobby is onderhevig aan trends. Persoonlijk haat ik trends. Ik vind het een inbreuk op mijn vrijheid.

Eén of andere debiel bedenkt iets, verzamelt een paar discipelen om zich heen, die op hun beurt weer een aantal volgers mobiliseren en een nieuwe trend is geboren. Vervolgens mag ik dan bepaalde dingen, die ik eerst moest, ineens niet meer.

uit- / inklappen


Koilum 42 - Gelezen op het parasietenforum

Rubriek: Visparasieten
Topic (Sticky): Lees dit eerst.
Door: BedBug [moderator]

Er zijn verschillende manieren om mooie visparasieten te kweken. Het beste kun je als voedingsbodem koi nemen. Koi zijn afgrijselijke kleurenvarianten van de gewone karper. Deze koi zijn door een stel idioten in Japan al flink verzwakt door inteelt, onnatuurlijke selectie en veelvuldige blootstelling aan gifstoffen. Daar kunnen we voor onze parasietenkweek dus dankbaar gebruik van maken.

uit- / inklappen


Koilum 41 - Paniek is een slechte raadgever.

Zondagochtend. Vandaag sinds lange tijd geen koigerelateerde “verplichtingen”. Oven voorverwarmen, verse croissantjes klaarleggen, Senseo aan. Tijd zat vandaag. Fluitend naar buiten om de visjes te voeren. Een gulle hand voer, gevolgd door een vrolijk gespetter . Ik zei; “Gevolgd door een vrolijk gespetter…” Geen gespetter?

Ik wrijf de slaap uit mijn ogen en zie dat er weinig belangstelling is voor het voer. Dat heb ik in geen jaren meegemaakt met mijn vissen. 37 alarmbellen gaan in mijn hoofd af en als een gek begin ik mijn systeem te controleren.

uit- / inklappen


Koilum 40 - Onbereikbare liefde.

Het was in Japan en kwam totaal onverwachts. Plots zag ik haar en stond de tijd even stil.

Zij was zo mooi, dat je haar gezien moest hebben om je van die schoonheid een voorstelling te kunnen maken. Een schoonheid die je niet kunt beschrijven maar slechts beleven. Met deze prachtige aziatische vrouw wilde ik mijn leven delen.

Dat wist ik binnen een fractie van een seconde.

uit- / inklappen


Koilum 39 - Daar zal ik vast aarden…

Aan: De vijverafdeling van tuincentrum “ In goede aarde vallen”

Betreft: uw vacature in “potplantjandorie”

Geachte heer Worteldoek,

Hierbij solliciteer ik naar de functie “senior vijverspecialst” bij uw filiaal. Met grote verbazing nam ik bij een bezoek aan uw vijverafdeling kennis van het feit, dat de vissen zo rustig aan de oppervlakte dobberden, waardoor ik ze zo kon aaien en zelfs zonder dat ze tegenstribbelden uit het water kon tillen.

uit- / inklappen


Koilum 38 - Clear Water Revival

Aan:   De Nederlandse Drinkwaterleveranciers; Evides, Dunea, Oasen, Vitens,
Drenthe, Groningen, Waternet, PWN, WML, Brabant.

Van:   Nishikigoi Vereniging Nederland

Onderwerp:  De kwaliteit van ons kraanwater.

Geachte heer/mevrouw,

Hierbij willen wij ons ongenoegen uiten over de kwaliteit van het door u geleverde kraanwater. Wij zijn van mening dat u een geheel verkeerde weg bent ingeslagen en de hobby voor ons als koihouders er niet gemakkelijker en al helemaal niet leuker op hebt gemaakt.

uit- / inklappen


Koilum 37 - Kèn het zijn dat ik u kan?

Namen en gezichten onthouden is één van mijn grotere handicaps, en om u voor te zijn; ja, ik heb er vele. Gek eigenlijk, ik heb een fotografisch geheugen (Canon EOS Rebel XTi), maar heb moeite met het herkennen van gezichten. Zoals zoveel mensen met een handicap ben ik intussen meester in het camoufleren ervan.
Als mensen me begroeten alsof ze me al jaren kennen, heb ik vaak geen idee waarvan ik ze moet kennen. Dat is absoluut geen desinteresse. In het deel van mijn hersenen dat verantwoordelijk is voor het herkennen van gezichten zitten honderden koivariëteiten en patronen (kwestie van prioriteiten  ).

uit- / inklappen


Koilum 36 - Worstjes op mijn borstjes.

Mensen doen rare dingen onder invloed van alcohol. Ik bedoel, hoe dronken moet je zijn om de tekst van een gemiddelde “carnavalskraker” te verzinnen? “’k heb op mien kop, een kamerbreed tapijt”, “weet je wat ik wel zou willen zijn? Een bloemetjesgordijn” en meer van die kolder.

Dat je zo lam als een konijn een dergelijke tekst verzint is nog tot daaraan toe, maar dat je dit “the day after” nog steeds een goede tekst vindt en zelfs “op plaat” durft vast te leggen is mij werkelijk een raadsel. Je moest je kapot schamen!

uit- / inklappen


Koilum 35 - Buschauffeur, ik moet zo nodig plassen...

Mocht u overwegen om zich op te geven voor de komende KoiTrek naar Engeland, bedenk dan, dat er in de bus op “hoog niveau” gesprekken worden gevoerd tussen de hobbyisten onderling.

Vorig jaar reden wij met twee bussen richting het Zuidoosten van Engeland. Degene die in Breda waren opgestapt, waaronder ik, reden met chauffeuse Jet mee. Onderweg ving ik een aantal gespreksfragmenten op die ik u niet wil onthouden.
De humor ligt op straat, of in dit geval, in de bus.

Het begint al als Erik (die werkelijk geen minuut zijn mond kan houden) constateert dat er onder koihobbyisten significant veel mensen met weinig haar voorkomen.

uit- / inklappen


Koilum 34 - …muteen gaan huìluh…


Ik heb nooit mijn Haagse achtergrond verloochend. Sterker nog, dat prachtige accent steekt toch met kop en schouders boven al die andere Nederlandse accenten uit? Haagse Bluf zegt u? Ach ja, misschien wel. Dat ik echter de hobby nog eens kon beleven in een prachtige symfonie van Hofstederiaans, overtrof mijn stoutste verwachtingen.

Vanuit verschillende hoeken was me gevraagd of ik eens meeging naar een avond van de Haagse Koivrienden. Toen ik zelfs via Hyves een officiële uitnodiging kreeg, kon ik natuurlijk de boot niet meer afhouden.

uit- / inklappen


Koilum 33 - Werkvakantie...

“Waar ga je naartoe met vakantie?”, vroegen enkele collega’s vorig jaar toen ik op vrijdag in plaats van het gebruikelijke “prettig weekend”, “tot over twee weken” riep bij het verlaten van het pand. “Vakantie?!?”, antwoordde ik quasi verontwaardigd, “dat wordt keihard werken hoor!”.

Vervolgens kon ik gaan uitleggen dat we een koishow gingen organiseren, dat dit inhield dat we met duizenden mensen naar vissen in zwembadjes gingen staren, dat we hier al maanden mee bezig waren en dat dit ruim een week opbouwwerk ter plaatse met zich meebracht. Vrijwel direct had ik spijt van mijn uitleg, want ik zag aan de verbaasde en meewarige blikken van mijn collega’s, dat ik in het vervolg wel niet meer serieus zou worden genomen.

uit- / inklappen


Koilum 32 - Papa don’t preach…

Op een dag kom je erachter dat je, je eigen ouders bent geworden. Als puber is dat zo ongeveer je ergste nachtmerrie, maar in de praktijk valt de “pijn” reuze mee. Ik heb het dan niet over een “midlifecrises”, waarbij de drang om het roer nog één keer om te gooien overheerst en waarbij je vriendin van 38 moet worden ingeruild voor twee van 19 en die degelijke Astra wordt vervangen door een compensatie Harley. Neen, ik heb het dan over het premidlifecrisistijdperk, waarin je, je langzaam bewust wordt van het feit dat je over de helft bent en wel erg veel trekjes van je ouders begint te krijgen. Bij mij kwam dat moment de afgelopen winter, om precies te zijn op een zaterdagavond. In mijn eigen ogen ben ik, of liever gezegd was ik, namelijk een hypermoderne vader. Een jongen van deze tijd, die wist wat er te koop was anno 2009.

uit- / inklappen


Koilum 31 - Ar joe tokking toe mie?

Apparaten worden steeds slimmer en dat is soms best een enge ontwikkeling. Mobiele telefoons, die een jaar of vijf geleden nog model en formaat ijskast hadden, zijn getransformeerd tot flinterdunne apparaatjes. Hiermee kun je e-mailen, fotograferen, navigeren, muziek afspelen, interneppen, filmen, betalen en zelfs in contact komen met andere mensen die ook een dergelijk apparaatje bezitten. Dit laatste wordt bellen of telefoneren genoemd. Doordat veel apparaten met elkaar communiceren, zonder tussenkomst van de mens, kun je voor rare verassingen komen te staan.

uit- / inklappen


Koilum 30 - Hypotheekcrisis + Kredietcrisis = Hypocrietcrisis

Banken vallen om als dominostenen, spaartegoeden verdampen als sneeuw voor de zon, beurskoersen vallen sneller dan de zwaartekracht het kan bijbenen, hypotheken blijken waardeloos geconstrueerd en huizen staan gemiddeld een jaar te koop. Een beurskrach welke die van 1929 doet verbleken, kondigt een kredietcrisis aan waar de volgende twee generaties de bittere vruchten van zullen plukken. De hedendaagse graaicultuur laat een mooie erfenis na.

uit- / inklappen


Koilum 29 - Zweeftuig

Je kunt van alles over me roepen, maar één ding staat als een paal boven water. Ik ben niet bijgelovig en geloof uitsluitend in zaken die wetenschappelijk kunnen worden aangetoond. Voor mij geen ongrijpbare verhalen, subjectieve waarnemingen of suggestieve teksten. Weg met helderzienden, koffiedikkijkers, astroleugenaars, wichelroedesnuffelaars, blauwe jurken, tarotteven, handopleggers, onwaarzeggers, lepelbuigers, Char(latans) en ander zweeftuig dat graag geld verdient over de rug van andermans ellende. Ik snap helemaal niets van dat spirituele “gedoe”. Kan bijvoorbeeld een Ghost Whisperer ook met een Kohaku praten?

uit- / inklappen


Koilum 28 - Nederland, belastingparadijs voor Grijs 1

Enkele maanden geleden werd de afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht. Met een uitgestreken smoel gaf onze charismatische leider, Neerlands hoop in bange dagen, dhr. Bakellende aan, hoe goed het was dat Nederland in 1863 de laatste slaven vrijliet. Dat de slaven, die we jarenlang in Afrika ronselden en naar Amerika ranselden, voor de handel geen drol meer opleverden, had daar vast niets mee te maken. Neen, de VOC mentaliteit die wij volgens JééPéé tegenwoordig ontberen, had toentertijd zeker ineens plaats gemaakt voor gezond verstand en naastenliefde? Mijnheer de president…slaap zacht!

uit- / inklappen


Koilum 27 - Tien kleine Koi

Tien kleine Koi, vlug in een zak gemikt.
Na aankomst bij de vijver, bleek er één gestikt.

Negen kleine Koi, direct maar in de vijver.
Eén werd bevangen door de kou en was dus toch geen blijver.

Acht kleine Koi, goed water was het niet.
De zwakste van het hele stel werd slachtoffer van een parasiet.

uit- / inklappen


Koilum 26 - Big Brother is watching you

Vrijwel ongemerkt verandert Nederland langzaam in een totale politiestaat. Dankzij de pinpas is al langere tijd precies te achterhalen wat u allemaal hebt aangeschaft. Of dat nu een onschuldige struik andijvie in de plaatselijke supermarkt is, of een speeltje in de erotiekshop doet niet ter zake. De chipknip heeft ondertussen feilloos geregistreerd waar u het parkeer- of treinkaartje hebt gekocht om uw boodschap te kunnen doen. U bent wat u koopt en wordt daar binnenkort zonodig op aangesproken. Overigens wordt u tijdens uw aankopen voor de zekerheid ook nog even gefilmd. Nederland hangt namelijk vol met camera’s. Sinds kort hangen die ook in elk treinstel. Goed, het is wat lastig om met je mobieltje te filmen, terwijl je lekker een treinstel aan het slopen bent, maar ik verwacht niet dat die beelden aan u beschikbaar worden gesteld voor een upload naar Youtube, dus de toegevoegde waarde ontgaat me.

uit- / inklappen


Koilum 25 - Oogjes toe lieve kijkbuiskinderen

Moe, doodmoe word ik van het huidige televisieaanbod. Waar zijn de avonden gebleven, dat heel Nederland op zaterdagavond afstemde op een blijspel? Bakkie chips erbij en een glaasje aanmaaklimonade. Gezellie! Waar is de tijd gebleven van Sterrenslag, Toon Hermans, Sonja Barend en de immer politiek correcte Fabeltjeskrant? Wat is er gebeurd met het Eurovisie Songfestival van vóór de komst van de Oostbloklanden en wat is er in hemelsnaam gebeurd met het Nederlandse voetbal van ná 1988? Ik ben zó blij, dat ik nauwelijks aan televisiekijken toekom!

uit- / inklappen


Koilum 24 - Nostradames; Eat your hart out!

We schrijven het jaar 1891. Het leven is eenvoudig en sukkelt gestaag voort. Een waarzegster, ergens op een marktje, kijkt in haar glazen bol en doet een merkwaardige voorspelling aan bloemenkoopman Feijen. Over ongeveer honderd jaar, zo halverwege de oogstmaand, zal zich jaarlijks in het Oosten, een merkwaardig, bijna Bijbels, voorval gaan afspelen. Een bonte stoet pelgrims verzamelt zich dan rond een eeuwenoud kasteel. Als door een magneet worden deze bedevaartsoordgangers naar die ene plek getrokken en er is niemand door wie ze zich laten tegenhouden. Een ratjetoe van zeer divers pluimage betreedt dan de heilige grond rond het kasteel.

uit- / inklappen


Koilum 23 - Second Life.

Wanneer vroeger de dingen niet zo gingen als ze moesten gaan en het leven structureel de pik op je had, bleef er uiteindelijk nog maar één optie over. Je sprong noodgedwongen voor de trein. Tegenwoordig is er echter een alternatief. Gelukkig maar, want met de huidige vertragingen bij de NS wordt er door de zelfmoordoptanten alleen nog maar tijd gedood. Als oplossing voor je miserabele leven kun je jezelf tegenwoordig een tweede leven aanmeten. De virtuele wereld “Second Life”, werkt dan ook als een sterke magneet op de hedendaagse, door puisten en pesten geteisterde pubergemeenschap. Second Life is, voor de digibeten onder u, een virtuele wereld. Compleet met winkels, huizen en hotels, vormt dit een andere dimensie waar je via het internet aan kunt deelnemen. Je meet jezelf een nieuwe persoonlijkheid aan en bent vrij om te kiezen welk ras, welke leeftijd, welk uiterlijk en zelfs welk geslacht je aanneemt. Vervolgens begint een nieuw, spuitjeslucht vrij leven zonder saaie verplichtingen als school, huiswerk, zeurende ouders en door gierende hormonen geteisterde, treiterende klasgenoten. Ineens kun je wél die populaire jongen zijn, of de popster van de poster op je kamer. Fantastisch! Toch?

uit- / inklappen


Koilum 22 - Hààààlóóóóó, wakker worden. Horen jullie mij niet?!

We willen allemaal het beste voor onze koi en dat kan héél ver gaan. Goed voer is nooit goed genoeg, er moeten altijd additieven worden toegevoegd. Al is het maar voor het idee of het gevoel. En ook in de koihobby werkt het placebo-effect uitstekend. Uitspraken als  “Sinds ik de koi nog uitsluitend graancirkelbrood voer, paaien ze drie keer per zomer”, kun  je zomaar verwachten van een fanatieke hobbyist die daar zonder blikken of blozen heilig van overtuigd is. “Soms smeer ik daar nog wat wilde klavertjesvierhoning op, daar gaan ze goed van glimmen”. “Witte truffels zijn goed voor het Shiro en Edelweiss goed voor de weestand”. Jongbroed wordt uitsluitend gevoerd met de eierdooiers van kolibries.

uit- / inklappen


Koilum 21 - Langs het tuinpad van mijn vader…

Omdat mijn voorraad oranje pilletjes op is, ga ik even langs de zielenknijper voor een herhaalrecept. Daar aangekomen blijkt dat de regressietherapie deze week extra airmiles oplevert. Omwille van mijn omgeving, die zich nog steeds afvraagt waar toch mijn koifanatisme vandaan komt (persoonlijk is me dat worst) besluit ik terug te keren “nàh vroegâh” (ik had in die tijd nog een hopeloos Haags accent). Starend naar een pendel
zak ik langzaam af naar het verleden.

uit- / inklappen


Koilum 20 - Water naar de zee dragen


Uit het dagboek van een startende hobbyist.

3 april.
De nieuwe vijver draait eindelijk na veel noeste arbeid. Ik gooi een bus bacteriën in poedervorm in mijn vijver (€ 22,95) om de filter op te starten. Via marktplaats scoor ik op verschillende adressen voor een leuk prijsje 10 koikarpers.

uit- / inklappen


Koilum 19 - Wil de echte parasiet nĂş opstaan?


De microscoop is voor mij persoonlijk de voornaamste reden dat ik me fanatiek op het onderwerp visziektes, als onderdeel van de koihobby, ben gaan storten. Gefascineerd vele uren turen en me telkens weer verbazen over de wonderbaarlijke microwereld. Nog altijd kan ik enthousiast raken als ik wéér een “nieuwe diersoort” ontdek. Daar hoef je echt niet voor naar een ongerept stukje jungle in de Amazone, of op duikexpeditie rond een schiereiland van Nieuw Guinea.

uit- / inklappen


Koilum 18 - Het groot Koidictee der Nederlandse Taal

Voor de grap een keer meegedaan aan het “Groot Dictee der Nederlandse taal”? Ook zo gefrustreerd dat vrijwel ieder jaar één van onze zuiderburen met de hoogste eer strijkt? Persoonlijk denk ik, dat ook hier geldt, dat oefening kunst baart. Natuurlijk oefent het veel lekkerder als het over koi gaat. Tevens het “Gròtuh Hââgsuh Dikteé” dat hier traditioneel op volgt. De “vertaling” voor als u geen van beiden kunt lezen is bijgesloten.

Sterkte…

uit- / inklappen


Koilum 17 - Desillusie

Goed voorbereid was ik zeker. Blakend van zelfvertrouwen zelfs. De dag ervoor nog speciaal voor de tweede keer de cursus Koi Kopen bijgewoond. Met een gevoel van “dit varkentje was ik wel even” liep ik zondag 11 februari zelfverzekerd in Arhnem binnen bij de studiemiddag koivergelijking. Arrogant genoeg om Marian mee te nemen, zodat ze me na afloop van de dag op een (nog hoger) voetstuk kon plaatsen. “Doe ook voor de gein mee joh”, motiveerde ik haar nog op de heenweg, “wat maakt het nu uit als je het slecht doet. Lang niet iedereen is zo achterlijk fanatiek met Koi bezig als ik hoor”. De hele rit pochte ik met allerlei dure termen als motoguru, kuchibenni, secundairy Hi, sachi, kiwa, shimmy en odome. Zogenaamd bedoeld als spoedcursus maar in werkelijkheid om een staaltje onvervalste koikennis te kunnen spuien. 

uit- / inklappen


Koilum 16 - China: Land van uitersten

We werden als koningen, neen als goden ontvangen en tot in het belachelijke verwend met superchique hotels en exorbitant luxe diners. Niets was te gek. Chauffeurs, bediendes en zelfs personal assistants. Het ontbrak ons werkelijk aan niets! Je kreeg de kans niet om zelf ook maar een deur open te doen, of bij wijze van spreken je eigen veters te strikken. Je eigen kont afvegen werd (gelukkig) oogluikend toegestaan. Zeven deuren in een hotel betekent zeven man personeel om die open en dicht te doen! Een parkeerterreintje naast het hotel voor 20 auto’s had vier man personeel om het verkeer te leiden. Drie liften, dus drie liftboys. Met 12 man dineren, dan ook 12 obers. Blijkbaar is een arbeidskracht goedkoper dan een paar lijnen op het asfalt, een simpele bewegingsmelder, een leesbaar bedieningspaneel of een wat groter dienblad. Ted beschreef de positie van “de gewone man” in communistisch China treffend: “Iedereen heeft recht op werk, als het er niet is, dan verzinnen we wel wat”. Hij doelde hiermee op de vele nutteloze baantjes.

uit- / inklappen


Koilum 15 - Vier wijzen in het Oosten

Dit najaar vertrekken we met vier wijzen naar het Oosten. We zijn echter niet van plan met Mirre, Wierook en dat soort troep te gaan slepen. Het plan is om de Koiscene in Taiwan, Thailand en China eens onder de loep te nemen. Neen, maakt u zich geen zorgen, er gaat geen cent uit de verenigingskas mee, deze trip is niet gesponsord. In gedachte hoor ik een enkeling al weer “snoepreisje” murmelen. Het is de bedoeling dat we daadwerkelijk gaan meewerken op de plaatselijke farms. Oogsten, selecteren enzovoort.

uit- / inklappen


Koilum 13 - Onbezoldigde responsabiliteit


Misschien hebt u zich wel eens verkneukeld als de handel, de overheid, de kweker of zelfs uw partner in deze Column op de hak werd genomen?
 

Vandaag bent u aan de beurt!

uit- / inklappen


Koilum 12 - Koude prijzenoorlog

Soms heb ik het idee dat we met onze hobby dertig jaar terug in de tijd zijn beland. Krampachtig proberen fabrikanten en groothandelaren elkaar af te troeven met de nieuwste hitec snufjes op het gebied van filtratie. Niets ten nadele van deze ontwikkelingen hoor. Lang leve de vooruitgang! Maar ik kan het vergelijk met de tot de jaren ‘90 durende wapenwedloop tussen de USA en de voormalige USSR soms nauwelijks onderdrukken.

 

uit- / inklappen


Koilum 11 - Flashback

Piepers jassen, pannen ragen, als je leiding hebt gepest.
Heel de troep is losgeslagen, maar de sfeer is opperbest.
Laat je schaterlach weerklinken, in het groene kampgedruis.
Zeven keer de zon zien zinken en dan moet je weer naar huis.

Tranen in mijn ogen van pure nostalgie als ik weer terugdenk aan het fantastische jeugdkamp waar ik gedurende een tiental jaren ben mee geweest. Vooral de liedjes, waarvan het bovenstaande een voorbeeld is, spoken regelmatig door mijn hoofd. Piepers jassen betekent “aardappelen schillen” terwijl “pannen ragen” niets anders betekent dan afwassen. Het heeft een paar jaar geduurd voor ik wist, wat ik vol overgave zong. Waarschijnlijk zal ik de liedjes in de toekomst nog wel eens hardop durven zingen, wanneer ik als dementerende bejaarde vanachter de geraniums naar mijn jeugd flashback.

uit- / inklappen


Koilum 10 - Rare jongens……

Hebt u wel eens geprobeerd om uw hobby uit te leggen aan iemand die totaal niets met vissen heeft? Vast wel. Hebt u toen ook voor uzelf de conclusie getrokken dat zoiets volslagen zinloos is? De enige vraag die gesteld wordt is of die goudvissen nu echt zo duur zijn, waarna u vervolgens meewarig wordt aangekeken, als u daar bevestigend op heeft geantwoord. Wat is dat toch eigenlijk raar. Een ander geeft een godsvermogen uit aan een zinloze auto-assesoires, een zeldzame fles wijn of van mijn part een flesje reukwater, een lappie stof of wat glittertjes. En komt daar probleemloos mee weg!

uit- / inklappen


Koilum 9 - Van de regen in de drup

Misschien is het u opgevallen dat ik vrij actief ben op de diverse koifora dat digitaal Nederland rijk is? U kunt daar werkelijk een schat aan informatie vinden. Toch moet u natuurlijk niet alle beweringen die daar worden gedaan als zoete koek slikken. Het is soms hemeltergend wat er soms door een kudde kwakzalvers aan “medicatie” wordt “voorgeschreven”.

uit- / inklappen


Koilum 8 - Overgereguleerd

Hebben wij teveel regeltjes in dit land? Ik durf daar volmondig “ja” op te antwoorden. Van alle kanten worden we betutteld met onnozele dingetjes. Half Nederland is bezig met het maken van regeltjes voor de andere helft. Je “hangt eraan” als je om vier uur ’s nachts op een uitgestorven, maar goed verlichte snelweg drie kilometer te hard rijdt, daar waar de snelheid van 120 terug is gebracht naar 30 kilometer per uur, omdat er mogelijkerwijs in de verre toekomst misschien wel eens wegwerkzaamheden gepland zijn in de vorm van het verwisselen van het lampje bij lantaarnpaal honderdenzeventien.

uit- / inklappen


Koilum 7 - Miss Management

Op mijn werk zitten we momenteel midden in een reorganisatie van heb ik jou daar. Dat dit gepaard gaat met veel stress, onzekerheid, belangenverstrengelingen, likken naar boven, trappen naar beneden, ellebogenwerk en kont-tegen-de-krib reacties, hoef ik denk ik niet uit te leggen.
 

Bezin dus voor u aan de reorganisatie van uw vijver begint!
uit- / inklappen


Koilum 6 - Doctorandus Koi

Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet,
hoe meer ik weet, hoe meer ik vergeet,
hoe meer ik vergeet, hoe minder ik weet,
dus waarom zou ik leren?


Een rijmpje waar we vroeger dankbaar gebruik van maakten om de onzin van school aan te tonen. Toch lijkt het wel alsof dit rijmpje geschreven is voor koihobbyisten die graag een stapje verder willen gaan in het verwerven van kennis.

uit- / inklappen


Koilum 5 - Toverkollenpasta

Valt het u ook wel eens op dat er soms nogal geheimzinnig wordt gedaan over middeltjes op koigebied met spannende geheime ingrediënten? Soms lees ik nietszeggende bijsluiters met een hoog Harry Potter gehalte. Ellenlange lofbetuigingen over de heilzame werking van het betreffende middel. Wat de daadwerkelijk ingrediënten zijn en hoe het middel precies werkt vertelt het verhaal niet. Als je de bijsluiters mag geloven zijn de producenten zelf naar Japan afgereisd om daar op de blote knietjes de drooggevallen mudponds met een theelepeltje af te graven.

uit- / inklappen


Koilum 4 - Proletarisch vissen

Waar ik me vreselijk aan erger, is de alsmaar toenemende berichtgeving over koi die van de rechtmatige eigenaar worden ontvreemd. Dat moet je trouwens eens aan een Japanse kweker proberen uit te leggen. Die gasten hebben geen idee wat stelen is. Waarschijnlijk is er niet eens een Japans woord voor.

uit- / inklappen


Koilum 3 - Contradictio in terminis

Hé Joop, hoe is het met de visjes?
Dit is een begroeting met een daaraan gekoppelde vraag die ik vaak te horen krijg. Hoe het met mij persoonlijk gaat is zeker niet interessant genoeg. Blijkbaar staat mijn hoofd synoniem voor koi. Redactielid van de koi blad, KVA-er, moderator van een koiforum, vrijwilliger op de Holland Koi Show en koitrips met vrienden. Niet zo gek dat men wel eens denkt dat ik alleen maar met die onderwatervarkens bezig ben.

uit- / inklappen


Koilum 2 - Evolutie versus traditie

Is het u ook opgevallen dat de kwaliteit van de koi de laatste jaren met sprongen vooruit is gegaan? Ik zag laatst een ongeveer vijfentwintig jaar oude foto van de toenmalige Japanse Grand Champion. Je zou er nu niet eens een blik op werpen als het dier nu in een gemiddelde verkoopbak bij het tuincentrum op de hoek rond zou zwemmen.

uit- / inklappen


Koilum 1 - Slavendrijver!

Ja, ik heb het tegen u.

Oh, u bent u zich van geen kwaad bewust? Ik verzeker u echter, wanneer u dit stukje heeft gelezen durft u uit schaamte het huis niet meer uit. U bent zeker het type dat kinderarbeid, mensenhandel en uitbuiting verafschuwt? U bent misschien zelfs tegen de legbatterij? Steek dan eerst de hand eens in eigen boezem!

uit- / inklappen