Terug naar de homepage
Cursussen
  Intro
  Aanbod ►
    6. Waterkwaliteit
    7. Parasieten en behandelplan
    5. Microscopie praktijk
    3. Prev., controle en diagnose
    4. Jureren Algemeen
    2. Variëteitenherkenning
    Cursus Koi Fotografie
    Cursus koi kopen theorie
    Cursus koi kopen praktijk
    Cursus techniek
    Koi University 2020
  Inschrijven


Welke cursussen kunt u via de N.V.N. volgen?


Basiscursus visziekten
De nadruk ligt op het voorkomen en ontstaan van visziekten. Na de basiscursus visziekten kunt u ziekteverschijnselen in een vroeg stadium herkennen. U weet hoe u kunt voorkomen dat uw koi ziek worden en welke stappen u kunt ondernemen als een koi afwijkend gedrag gaat vertonen. Lees meer of schrijf direct online in!


Cursus wondbehandeling
Een praktische cursus. U leert alle facetten rondom beschadigingen en wondbehandeling bij uw koi. Lees meer of schrijf direct online in!


Cursus microscopie
Een combinatie van theorie en praktijk. Alle facetten van de microscoop en het microscopisch onderzoek zullen worden belicht. Ook zaken zoals het kiezen van de juiste microscoop voor de koihobby zullen aan bod komen. Lees meer of schrijf direct online in!


Cursus waterkwaliteit
Koi houden is water houden. Nagenoeg alle problemen in de koi-hobby vloeien voort uit een slechte waterkwaliteit en/of een verkeerde beheersing hiervan. Wat zorgt nu voor een goede of juist slechte waterkwaliteit? Na deze cursus heeft u inzicht in waterkwaliteit en hoe u deze kunt meten. Ook weet u hoe u problemen rond de waterkwaliteit kunt herkennen en oplossen. Lees meer of schrijf direct online in!


Cursus koi kopen theorie
Koi kopen; een van de leukste aspecten van onze hobby. Maar waar moet u nu eigenlijk op letten? Is de naam van een kweker een garantie voor kwaliteit? Hoe weet u zeker dat u een goede prijs betaalt? Elke variëteit heeft haar eigen valkuilen en attentiepunten. Door uw praktische kennis op dit terrein te vergroten kunt u in de toekomst flink wat geld besparen. Lees meer of schrijf direct online in!


Cursus koi kopen praktijk
In de cursus Koi kopen theorie wordt een basis gelegd. Maar er is een belangrijk verschil tussen een foto en een levende koi. Pas bij een levende vis kunt u alle nuances waarnemen van het gedrag dat de koi vertoont. Lees meer of schrijf direct online in!


Cursus techniek

De techniek staat niet stil, vooruitgang en veranderende inzichten zorgen voor een enorme hoeveelheid aangeboden techniek. Het aanbod is tegenwoordig zo groot, dat de koper vaak door de bomen het bos niet meer ziet en al helemaal geen onderscheid meer kan maken tussen de voor- en nadelen van diverse technieken zoals stroomverbruik, compactheid, arbeidsintensiviteit en bedieningsgemak. Lees meer


Koi University
De Koi University is voor de hobbyist in Nederland en ver daarbuiten de hoogst haalbare opleiding op koigebied. Alle aspecten van het “koihouden” komen voorbij. U leert parasitaire problemen adequaat op te lossen en ook het verzorgen van een wond en het hechten van een ingescheurde vin behoort tot de technieken die u zich eigen kunt maken. Verder omvat de cursus zaken als chemie, erfelijkheid, gezondheidsleer, microscopisch onderzoek en nog veel meer. Deze cursus wordt op 8 zaterdagen gegeven in Echteld. Lees meer

uit- / inklappen


Basiscursus visziekten

De nadruk van deze cursus ligt op het voorkomen en ontstaan van visziekten, maar ook wat u moet doen en vooral niet moet doen bij een noodgeval. In de basiscursus visziekten leert u ziekteverschijnselen in een vroeg stadium herkennen. Daarnaast gaan wij uitgebreid in op de verschillende categorieën ziekteverwekkers, die onze koi (en onszelf) het leven zuur kunnen maken. Vele foto’s en filmpjes van parasieten zullen worden getoond.

Het is de bedoeling dat u na deze dag weet welke preventieve en controlerende maatregelen u kunt nemen om te voorkomen dat uw koi ziek worden en welke stappen u kunt ondernemen als uw koi afwijkend gedrag gaat vertonen. Tevens komen de voor- en nadelen van de verschillende soorten "medicamenten" aan bod en hoe u hier, voor u zelf, uw koi en uw gezin, mee om dient te gaan. Een mooie cursusmap en een gelikte digitale presentatie maken de dag compleet.

Deze cursus kan als opstap dienen voor de cursus microscopie en Koi University maar dat is geen must.

In de basiscursus visziekten zal middels een rode draad onder andere bij de volgende onderdelen worden stilgestaan:

 • Preventieve maatregelen
 • Oorzaken van ziekte onder koi
 • Controlerende maatregelen
 • Technische & fysieke controle
 • Ziekteverwekkers (pathogeen)
 • Diagnose
 • Microscopisch onderzoek (theorie)
 • Medicijngebruik
 • Behandelplan
 • Wondbehandeling
 • En vele onderdelen die te maken hebben met visziekten

Deze cursusdag staat bol van practische vraagstukken welke in groepsverband kunnen worden opgelost. De opgedane kennis zal getoetst worden met een klein examen dat bij goed gevolg tot een certificaat leidt.

Bent u geïnteresseerd in bovenstaande cursus, schrijf u dan in via het inschrijfformulier.

 
 

Cursus wondbehandeling

 

 

De afgelopen jaren was de cursus visziekten praktijk erg populair. Deze cursus is nu vervangen door de cursussen wondbehandeling en microscopie, zodat deze onderdelen uitgebreider behandeld kunnen worden. Samen vormen zij een aanvulling op de basiscursus visziekten. De basiscursus visziekten wordt aanbevolen als vooropleiding, maar dit is niet noodzakelijk.

De beoordeling van de noodzakelijkheid van een wondbehandeling is een belangrijk gegeven. Hoe kunnen wonden ontstaan? Hoe voorkom ik dat? Wanneer grijp ik in? En als ik ingrijp, hoe ga ik dan te werk? Alle facetten rondom beschadigingen en wondbehandeling komen in deze cursus aan de orde.

Bent u geïnteresseerd in bovenstaande cursus, schrijf u dan in via het inschrijfformulier.

Deze cursus is vanaf 2016 opgenomen in het programma.