Terug naar de homepage
Magazine
  Intro ►
  Lid worden
  Previews ►
    KOI 151
    KOI 150
    KOI 148
    KOI 146
    KOI 145
    KOI 144
    KOI 143
    KOI 142
    KOI 141
    KOI 140
    KOI 139
    KOI 138
    KOI 137
    KOI 136
    KOI 135
    KOI 134
    KOI 132
    KOI 131
    KOI 130 (2)
    KOI 130
    KOI 129
    KOI 128
    KOI 127
    KOI 126
    KOI 125
    KOI 124
    KOI 123
    KOI 122
    KOI 121
    KOI 120
    KOI 119
    KOI 118
    KOI 117
    KOI 116
    KOI 115
    KOI 114
    KOI 113
    KOI 112
    KOI 111
    KOI 110
    KOI 109
    KOI 108
    KOI 107
    KOI 106
    KOI 105
    KOI 104
    KOI 103
    KOI 102
    KOI 101
    KOI 100
    KOI 99
    KOI 98
    KOI 97
    KOI 96
    KOI 95
    KOI 94
    KOI 93
    KOI 92
    KOI 91
    KOI 90
    KOI 89
    KOI 88
    KOI 87
    KOI 86
    KOI 85
    KOI 84
    KOI 83
    KOI 82
    KOI 81
    KOI 80
    KOI 79
    KOI 78
    KOI 77
    KOI 76
    KOI 75
    KOI 74
    KOI 73
    KOI 72
    KOI 71
    KOI 70
    KOI 69
    KOI 67
    KOI 66
    KOI 65
    KOI 64
    KOI 63
    KOI 62
    KOI 53
    KOI 52
    KOI 51
    KOI 50
  Artikelen ►


KOI 73 - Arcen, we komen eraan!

Met de release van het nieuwe nummer, uitgave 73 alweer, gaat de Nishikigoi Vereniging Nederland meteen zijn dertiende jaargang in, en dat kan alweer gevierd worden met een schitterende uitgave van maar liefst 148 pagina's. Volgens leden binnen de redactie kon dit wel eens het sterkste nummer zijn wat ooit van de drukpers is gerold!
Shows staan natuurlijk altijd op het programma. Ditmaal een voorloper op het komende festijn in Arcen onder de titel 'Ut giet aon!', uit de pen van Theo van Bladel. Theo weet met zijn unieke schrijfstijl ieder jaar weer een enorme dosis voorpret bij de vrijwilligers en bezoekers van de Holland Koi Show op te wekken. Alle nieuwtjes met betrekking tot de Show der Shows kunt u overigens lezen op de website: HollandKoiShow.nl. Een week voor de show zal hier de opbouw live te volgen zijn en zal dagelijks verslag worden uitgebracht over de stand van zaken door uw razende reporter Joop van Tol.
 
Op Showgebied zijn het een paar drukke maanden geweest. In KOI 73 vind u verslagen van de geslaagde Belgische dubbelpremière; de Indoor in Mechelen en de Outdoor in Hasselt. Hiermee zet België zich weer helemaal op de koikaart. Natuurlijk tonen we jullie de grootste winnaars in woord en beeld. Na de Duitse Show zijn op deze twee shows wederom Trainees van de N.V.N. aan het werk gegaan. Zij konden hun eerste lesdagen op het gebied van Jureren in de praktijk toetsen. Verder ook de Australische ALKA big Show, gezien door de ogen van Louis Vanreusel.
Vaak valt of staat een koi magazine met de kwaliteit van de getoonde beelden... KOI heeft natuurlijk een hele regime prima fotografen achter zich staan, vandaar dat we jullie steeds de betere kiekjes kunnen tonen, maar is het fotograferen van Nishikigoi nu eigenlijk iets 'speciaals', misschien zelfs een of andere vorm van 'kunst'? In het 'fotograferen van Nishikigoi' gaan we hier dieper op in. Het eerste deel van Johan Leurs gaat voornamelijk over de kennis van uw eigen toestel en de moeilijkheden die u zult ontdekken tijdens het fotograferen van Nishikigoi op shows. In een tweede deel gaan we het straks hebben over de eigenlijke beeldbewerking. Wat mag en wat kan er door om een vis optimaal voor te stellen?
Trouwens, wat wel en wat niet mag is nu net een zeer hekel punt... Want wist U dat veel kwekers gebruik maken van mes en scalpel om sommige Koi er beter te doen uitzien. Tijdens de trip naar Taiwan mochten de heren van "Koitrek goes Asia again" over de rug van de meester meekijken. En denk nu niet dat dit een uitzondering is, vele kwekers, ook in Japan helpen de natuur een handje. Plastische chirurgie op Koi dus. Toën Feyen stelt enkele voorbeelden voor, en een indrukwekkende foto reportage toont de verandering van een tweestap in een indrukwekkende driestap mèt maruten-uitstraling. Voor de een is dit kunst, voor de ander 'afschuw'.
Naast cosmetische ingrepen groeit de kennis over de echte geneeskunde onder koi gelukkig gestaag door. Op 'medisch' vlak gooit deze KOI dan ook weer grote ogen. Een deel van het NVN-team was in Israël en had uitvoerige gesprekken met de allergrootste informatiebronnen wat betreft KHV ter wereld. In onderdeel B van "Het grote KHV dossier II" doet Joop van Tol, onderhand een autoriteit op het gebied van kennis met betrekking tot KHV, verslag over zijn interviews met Professor Kotler en de vaccinproducent KoVax. De laatste stand van zaken leest u in deze uitvoerige interviews.
Dat de kennis op het gebied van koigeneeskunde serieuze vormen begint aan te nemen blijkt wel uit het feit dat dit jaar wederom 12 studenten zijn afgestudeerd voor de "KVA opleiding". Deze cursus van een half jaar, gegeven bij het PTC+ te Barneveld, schept een basis voor diepgaande kennis op het gebied van ziektes en ziektepreventie. Het verheugt het bestuur van de N.V.N. dat maar liefst negen (!) cursisten doorstomen naar de KoiVijverAdviesdienst. De cursisten lopen op dit moment stage bij de doorgewinterde KVA-ers. Joop van Tol heeft de cursus vanuit de N.V.N. gecoördineerd en schrijft hier op zijn bekende eigen wijze over. In dit deel van "In de voetsporen van de KVA" een uitgebreid, informatief en humoristisch verslag. Mocht u overwegen deze cursus volgend jaar zelf te gaan volgen, houd dan de website en het magazine in de gaten. Voor informatie kunt u tijdens de show bij de infostand Joop de hemd van het lijf vragen.
Natuurlijk geeft een bezoek aan Israël de gelegenheid om ook een duchtige brok cultuur op te snuiven. Terwijl Joop aantekeningen maakte voor zijn KHV-artikels, trok de Regio Coördinator de nodige tijd uit om zijn indrukken over Israël op papier te zetten. En dat er in Israël veel te beleven is, blijkt wel uit dit artikel. Naast informatie over de kweekprocessen en kwekerijen van MagNoy ook wat algemene informatie over dit interessante en gastvrije land. Een westers land, ingeklemd tussen Islamitische staten geeft de nodige spanningen. Dit weet men overigens zeer goed te verbergen.
 
Net zo indrukwekkend als Israël moet overigens Zuid-Afrika zijn. Indien we Frances Roijen mogen geloven, misschien nog wel indrukwekkender. Zij volgde haar eega Guus Roijen in zijn eerste stappen richting jureren in het buitenland, maar liet het Koi gebeuren voor wat het was. Zuid-Afrika door de ogen van een 'koivrouw op reis'.
Koi is natuurlijk volop aan de orde. Harald Bachmann stelt jullie de kweker Izumiya voor en in 'School der schoonheid' brengt Martin Kammerer het relaas van een Showa in wording. In onze Kneepjes- serie, van het duo T&T (Theo van Bladel en Toën Feyen), zijn we toe aan de Hikari-Muji klasse.
Technisch gaan we dieper in op het thema Ozon in de vijver, natuurlijk van de hand van onze technische meester Jan de Kock. De zin en onzin van Ozon worden helder aan het licht gebracht, de fabeltjes en de toegevoegde waarde van een ozoninstallatie ontegenzettelijk duidelijk gemaakt. We prijzen ons als redactie gelukkig met het feit dat we over een allround team van specialisten kunnen beshikken, zodat er in iedere uitgave voor elk wat wils is terug te vinden 
Belangrijk ook te vermelden, en dat artikel vinden jullie terug in 'Stap er eens uit'. Toshio Sakai, aka Matsunosuke, komt naar Nederland. De Nishikigoi Vereniging Nederland is uitermate trots dit fenomeen voor een exclusieve lezing op Hollands grondgebied te hebben kunnen vastleggen. Deze lezing gaat door op 23 september in 'Het Dak' in Leerdam. Let even op!!! Er kunnen slechts een driehonderdtal mensen binnen en de lezing is gewoon GRATIS. Dus NU al aankruisen op jullie kalender.

Verder bij deze uitgave de drie kortingsbonnen die jullie een verminderde inkomsprijs kunnen bezorgen van maximaal 9€ tijdens de komende Holland Koi Show in Arcen. Maak er gebruik van!

De 73ste uitgave van KOI valt vermoedelijk de laatste week van Juli bij de leden in de bus.

Nog geen lid? Nu doen... KLIK HIER!