Terug naar de homepage
NVN
  Algemeen ►
    Waarom koi houden?
  Lid worden ►
  Nieuws
  Dealer nieuws ►
  VariĆ«teitenoverzicht ►
  NVN in de media
  Koilum
  Downloads ►
  Contactgegevens














KOI 75 - Puzzle-fun for everyone!
Met de feestdagen in zicht is het natuurlijk de hoogste tijd dat er het nodige leesvoer op de eindejaarsplank komt te liggen. De N.V.N. en het redactieteam van KOI hebben er natuurlijk alles aan gedaan om dit zo kleurrijk mogelijk in te kaderen.

Met een eindejaarspresentje naar al onze leden toe, want jullie zijn het toch die de N.V.N. uiteindelijk gestalte geven. 
Het blad haakt natuurlijk opnieuw in op de 'Biggest Koi Show on Earth' en brengt een compleet overzicht van alle winnaars in woord en beeld. We stellen jullie meer dan 70 vissen voor die een eerste prijs behaalden in Arcen, en voor de eerste maal zijn het niet alleen de grotere klasses die aan bod komen, maar ook talrijke winnaars in de sizes 1, 2 en 3.

Wie er al dan niet wint op een Koishow, hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de Koi, maar ook het oog van de jury heeft zo zijn 'inbreng'. En dat deze harde kern van juryleden continue moet worden aangevuld met vers bloed, staat buiten kijf. En inderdaad, die nieuwe lichting staat klaar om de 'oude garde' aan te vullen. Joop van Tol neemt ons mee tijdens zijn eerste belevenissen op weg naar eeuwige 'roem' in: The Next Generation of Koi-Judges.
Op verkennning gingen we, via onze voorzitter Toën Feyen, dit maal bij A&C, de thuishaven van Jos Aben. Een firma die in binnen- en buitenland faam heeft opgedaan. Niet alleen door schitterend werk af te leveren als vijverbouwer, maar ook door hoogstaande Japanse Koi in te voeren en aan te bieden.

En nog meer... Jos Aben timmert al sinds jaar en dag aan de perfectionering van de Nederkoi, of bekijk het grootser... de Eurokoi. Enkele maanden terug organiseerde hij een Eurokoi-dag. Wilfried Solarz was er voor de N.V.N. bij, om indrukken op te snuiven en bericht uit te brengen. De ontwikkeling van enkele van deze koi kunnen jullie via dit blad via een fotoreportage volgen.
Naast de normaal geschubde karper is ook de doitsu-variëteit erg in trek binnen het legioen van Benelux-hobbyisten. Bernie Woollands bekijkt de variëteit door de ogen van een professional en maakt de verschillen tussen een wagoi, kagamigoi, kawagoi en Yorigoi nogmaals duidelijk.

Joop van Tol stelt u in zijn Ziekenboegreeks voor aan een nauwe verwant van de Huidworm, namelijk de Kieuwworm. Haarfijn worden de verschillen duidelijk gemaakt tussen deze twee boosdoeners, zodat u ze nooit per vergissing meer door elkaar zult halen. Want, hoewel nauw verwant, vragen deze twee parasieten toch een geheel verschillende benadering.
De afgelopen maanden werkte de N.V.N. nauw samen met KIWA Waterresearch in Nieuwegein, om samen te trachten na te gaan wat er eigenlijk allemaal in de flesjes bacteriën zitten, die vandaag de dag op de markt verkrijgbaar zijn. Kopen we niet gewoon 'kraanwater' in een mooie verpakking of kunnen we inderdaad spreken van bacteriënculturen die ons water kunnen verbeteren door ammoniak en nitriet af te breken? We stelden een pakket producten samen en brachten deze, geheel onafhankelijk, naar Nieuwegein waar zich enkele laboranten zich over de flesjes ontfermden. Een inleiding, van de hand van Jan de Kock, over dit onderzoek kunnen jullie reeds in dit blad lezen. De volledige (en zeer opmerkelijke) resultaten, kunnen jullie terugvinden in een grote special die zal verschijnen in KOI 76.
 
Natuurlijk gingen we ook weer op reis. René Gerritzen brengt verslag uit van de jaarlijkse KOI-Trek. Dit maal op een originele manier, namelijk in de vorm van een fotomontage. Al sinds jaar en dag maakt René een mooie compilatie van de Koitrek, uitsluitend bedoeld voor de deelnemers daarvan. Deze keer gunt hij u een blik op dit jaarlijkse feestje.

Jeroen Dregmans was één van de N.V.N. gasten op het 'Festival of Fishkeeping'. Ook hier zorgen schitterende beelden voor de nodige adrenaline. Niet alleen Koi, maar ook prachtige tropische vissen als Discus en Meerval waren op het uiterste puntje van Zuid Engeland te bewonderen.

In Kneepjes van de Koikenner nemen we ditmaal de Hikari-Moyomono klasse onder de aandacht en Louis Vanreusel laat zien hoe je van PDM-afval een mooie en goedkope winter-'beschermlaag' kunt fabriceren. Uw vissen zullen u dankbaar zijn.

Het tweede deel van fotograferen van Nishikigoi op Shows neemt de draad op waar we twee uitgaven terug gestopt zijn, en laat een inside blik zien binnen het software fotobewerkingsproduct... of hoe je van een totaal mislukt beeld toch nog een 'coverwaardige' foto kunt creëren.
Koos Spierings en René Van Arkel gingen enkele maanden op stage in Israël en brengen verslag uit van hun 'splash'-partijen tussen Koi en goudvissen in. Bij het werken in een 'Bio Secure' omgeving komt nog heel wat kijken. Martin Kammerer stelt een van de grootste mudponds ter wereld voor: Imada is de naam. 

Ideaal voor de eindejaarsfeesten, onze goedgevulde Holland Koi Shop, de winnaars van onze ledenwerfactie, een inside blik op het N.V.N.-forum en een geslaagde Koilum over "Het grote Koidictee" complenteren deze uitgave die enkele dagen na Sinterklaas in de bus zal ploffen. En voor al degene die helemaal niets in hun schoentje hebben gekregen, de N.V.N. toont een beetje barmhartigheid... Véél puzzelplezier!

Nog geen lid? Nu doen... KLIK HIER!