Terug naar de homepage
NVN
  Algemeen ►
    Waarom koi houden?
  Lid worden ►
  Nieuws
  Dealer nieuws ►
  VariĆ«teitenoverzicht ►
  NVN in de media
  Koilum
  Downloads ►
  Contactgegevens


KOI 78 - Bouwen, filteren, oogsten en jureren.

In het derde weekend van augustus is het weer zover. De Holland Koi Show komt er zo langzamerhand weer aan. Editie 16 alweer van dit evenement dat haar weerga in de wereld niet kent. Onze voorzitter brengt in dit nummer alvast de nodige informatie over de Holland Koi Show in zijn voorwoord als mede in een redactionele bijdrage waarin hij een laatste oproep doet richting vrijwilligers. Mocht u plannen in die richting hebben, noteer dan alvast in uw agenda; 22 juni, vrijwilligersbijeenkomst! Meer info op nummer 0800-nvninfo (0800-686 4636). Een voorbeschouwing van de hand van Theo van Bladel staat op het programma voor KOI 79, dat enkele weken voor de show zal verschijnen.

Overigens, over shows gesproken. In deze editie het relaas van twee shows die eerder dit jaar gehouden zijn.  
Allereerst de Interkoi. De belangrijkste show in Duitsland die vroeg in het seizoen (en daarom overdekt) wordt gehouden. Naast een uitgebreid verslag ziet u de grootste en mooiste winnaars in beeld. De voortreffelijke fotografie was trouwens in handen van Ronald Bonestroo.


Enkele van onze Trainee Judges waagden de grote oversteek naar de Verenigde Staten om daar als volwaardige judges te mogen meebeslissen over wie de mooiste vissen van Amerika in zijn of haar bezit heeft. Anja Aelbertsboer brengt een verslag uit over de belevenissen die ze samen met haar partner Richard op de Central Florida Koi Show meemaakte. Twee maanden na dato raakt ze nog euforisch als je erover begint.
"Geen Koi zonder vijver"... moet ook Theo van Bladel gedacht hebben toen hij verhuisde. Nog voordat de voordeur geopend werd, was de nieuwe tuin al voorzien van een waanzinninge krater. Een gat dat vandaag de dag nog steeds aanwezig is, alleen het lijkt al wel een klein beetje meer op een koivijver.

Maar alvorens de naam 'vijver' in de mond te nemen, mogen we jullie de titels van zijn bijdrages zeker niet onthouden. "De loden Last" en de "Duivelsketting" doen alvast weinig goeds vermoeden. Humoristische verslagen waar toch de wanhoop vanaf druipt.
Maar ach, Theo zal het allemaal wel overleven, en tegen KOI nummer 80 kunnen we jullie ongetwijfeld een nieuwe, exclusieve Koi-vijver in Nederland voorstellen. In dit nummer alvast in detail het ontstaan van de nieuwe vijver stap voor stap en natuurlijk een gedetailleerd overzicht van alle niet voorziene probleempjes die opdoken... en natuurlijk Theo's "vindingrijke" oplossingen
Bij elke koivijver hoort natuurlijk een goede filterinstallatie. Chris Neaves gaat voor ons uitgebreider in op dit onderwerp. Leuke manier van schrijven trouwens, waarin hij de grote definities die schuilgaan achter het systeem, de definities van elke goede filter, tracht te splitsen in mythes en feiten. De mythes mag U trouwens vergeten, het zijn de feiten waar het per slot van rekening allemaal om draait! 
In de vorige uitgave stelden we jullie Konishi's reuzevijver voor. In deze uitgave wordt het paradepaardje 'Mibe' van dichterbij bekeken aan de hand van beelden van een ikeage! Ikeage staat voor het oogsten van een mudpond. De droom van iedere hobbyist. Stap voor stap brengt Martin Kammerer, met schitterende beelden, zijn relaas van zo'n Ikeage en laat ons meegenieten van alle moois dat er uit het water te voorschijn komt! Klasse materiaal! 
Van Konishi door naar Omosako... en van Hiroshima over naar Nederland. Omosako staat bekend als de beste kweker van Shiro Utsuri. Omosako San was enkele weken terug in de Benelux om enkele lezingen te geven over hun farm, Shiro Utsuri in het algemeen, de bloedlijnen die ze inzetten alsook de manier waarop gekweekt en geselecteerd wordt. Natuurlijk was de N.V.N. er snel bij om Omosako een dag vast te leggen voor een seminar in Nederland. Eén zeer geslaagde dag mogen we rustig stellen waar Omosako niet te beroerd was om samen met Danny's Koi Cafe nog even vijf Shiro Utsuri weg te geven!
Omosako San werd naar de Benelux gehaald door Michelle en Danny Deschrijver van Danny's Koi Café. Een reden voor de Regio Coördinator om in zijn auto te springen en een daguitstapje Brugge te plannen. Een volledig verslag vinden jullie terug in de 'Op verkenning bij...' reportage die dus in KOI 78 gereserveerd is voor Danny's Koi Café
In ons "zelfbouwhoekje" gaat Gerard de Greef dieper in op de zelfbouw van een statisch bed, stap voor stap kunnen jullie de ontwikkeling in detail volgen middels de fotoreportage.
Patrick Krijnen, KVA-er sinds het prille begin volgde dan weer een 'moeilijke case' in de 'Voetsporen van de KVA' en bracht zijn humoristische relaas uit bij Joop.
 
Joop van Tol zelf sluit dit blad af met een gedetailleerd derde deel van 'The next generation of Koi-Judges'.


Indien jullie niet op de hoogte zijn van de te vergeven prijzen, de manier van jureren, en de wijze waarop de klassen zijn ingedeeld op shows qua grootte en variëteit is het zeker een aanrader dit stuk door te nemen alvorens in de auto te stappen richting Arcen. 

Vergeet niet, Arcen is waar we jullie ALLEMAAL terug willen zien! Dus schrijf in je agenda, als je dit niet al gedaan hebt, 15, 16 én 17 augustus 2008, Holland Koi Show te Kasteeltuinen Arcen! The place to be... See you all there!

Veel leesplezier !
De redactie