Terug naar de homepage
NVN
  Algemeen ►
    Waarom koi houden?
  Lid worden ►
  Nieuws
  Dealer nieuws ►
  VariĆ«teitenoverzicht ►
  NVN in de media
  Koilum
  Downloads ►
  Contactgegevens


KOI 81 - Het overvolle Sinterklaas en Kerstnummer
Met de wintermaanden in het vooruitzicht mag het niet vreemd klinken dat dit nummer een uitgebreid verslag brengt over hoe je, je Koi optimaal door de koude periode heen kan loodsen. Daarbij blikt Mike Van Zijl niet enkel richting de juiste voeding, maar meer nog richting alle elementen in en rond de vijver. "Survival of the Fittest" heet deze bijdrage, waarbij het vooral noodzaak is om alle vissen in optimale omstandigheden door de eerste maanden van het nieuwe jaar te loodsen. 
Waterkwaliteit speelt altijd een grote rol, ook gedurende de hierboven beschreven wintermaanden. In de nu al legendarische serie "Zo transparant als wat(er)", kijkt Joop van Tol vooral richting de zuurstofhuishouding en de invloed van (correcte-) zuurstofwaardes in een koivijver. Eindelijk duidelijkheid in de schimmige wereld der chemie op een begrijpelijke, maar toch diepgravende manier.
Natuurlijk is het niet alleen de waterkwaliteit die borg staat voor de correcte werking van een vijver. Ook de planning en bouw ervan heeft zijn invloed op de uiteindelijke werking. Zitten er veel fouten in de bouw van het project, dan kan het wel eens helemaal fout gaan. De Regio Coördinator bezocht een familie Koi-'nuts' in het hoge noorden en kreeg een vijver onder ogen waar in de aanlegfase wel degelijk enkele belangrijke fouten in het project zijn geslopen. 'Afgedroogd en bedrogenis dan ook een titel die moeilijk verkeerd op te vatten is. Is er een weg terug of zitten deze koiliefhebbers met een project opgezadeld welk 'überhaupt' niet meer te herstellen valt... 
Martin Kammerer gaat verder in op de patronen van een Kohaku en vergelijkt enkele topexemplaren met elkaar. Aan U om de  besten er vooraf uit te kiezen. 
In de serie 'vreemdgaan' pakken we de draad van weleer weer op en kijken we verder dan onze neus lang is. In 'Caridina cum laude'; van de bijengarnaal tot de Red Bee Shrimp bekijken we enkele variëteiten binnen de 'shrimps' van dichtbij en stellen we jullie een mogelijke nieuwe 'addictie' voor. Althans Hans van Domburg en enkele bestuursleden van de N.V.N. zijn reeds gebeten door deze fascinerende hobby. 
René Gerritzen was een van de talrijke koigekken die dit jaar de KoiTrek van dichtbij meemaakte. De South-East 2008 show en bezoek aan prachtige Engelse tuinen worden in woord en beeld voorgesteld. 
Guus Roijen trok naar Grubbenvorst om daar de EuroKoiDag te gaan bekijken, en zag dat de kwaliteit van de 'EuroKoi' (Nederkoi?) er met rasse schreden op vooruit blijft gaan. Jos Aben is ongetwijfeld een van de meest toonaangevende personen binnen deze sector. Eurokoi van Japanse topkwaliteit? Utopie of alleen nog maar een kwestie van tijd? Wij denken het laatste.
In het zelfbouwhoekje maken we de omvorming van een Prullebak richting een Statisch Bed van dichtbij mee. Met weinig geld een functionele filter maken.
En in 'Next Generation of Koi Judges' bekijkt Richard Albersboer de afdeling 'rood' binnen het koikleurenbereik van dichtbij. Mooi rood is niet lelijk lijkt daarbij wel de algemene tendens te zijn, maar dat wist elke rechtgeaarde koiliefhebber natuurlijk al. 
In de voetsporen van... de KVA brengt Joop van Tol relaas over een zoveelste thuisbezoek met méér dan behoorlijke afloop en naast een tweede overzicht van vele winnaars van de Holland Koi Show 2008, brengen we in deze uitgave een eerste bijdrage van 'Razende Ronald op locatie'.
Iedereen die Ronald Bonestroo een beetje kent weet waar dit voorstaat: ontzettend mooie sfeerbeelden ingekaderd in een mooi stukje tekst. Een zoveelste reeks waarvan U ongetwijfeld geen enkele bijdrage mag missen. 
De nieuwe KOI, intussen uitgave 81, verschijnt enkele dagen na de heilige Sint op afspraak. Dus tijd genoeg om eerst zelf het leuke speelgoed van de kids aan de nodige tests te onderwerpen alvorens weer in de zetel neer te ploffen met een heerlijke brok kleurrijk leesvoer...

De redactie.