Terug naar de homepage
NVN
  Algemeen ►
    Waarom koi houden?
  Lid worden ►
  Nieuws
  Dealer nieuws ►
  VariĆ«teitenoverzicht ►
  NVN in de media
  Koilum
  Downloads ►
  Contactgegevens


KOI 82 - Winter!
Pfeeuuuwww... Het is me het wintertje wel.

Met buitentemperaturen tot -21° Celsius, met gemeten watertemperaturen van diverse vijvers tot 0.3°C en ijslagen die her en der de +20 centimeter dikte haalden, kunnen we rustig stellen dat de winter 2008/2009 een van de koudste en heftigste winteroffensieven is sinds lange tijd, die onze lievelingen hebben moeten trotseren. De meisjes en jongens van de K.V.A. maken de microscopen alweer gebruiksklaar voor het nieuwe seizoen dat zeer druk belooft te worden.
Hier en daar wordt melding gemaakt van Koicollecties die compleet verloren gingen. Jammer, in de meeste gevallen hadden zulke verliezen voorkomen kunnen worden. Daarom hadden we in het vorige nummer een artikel plaatsen met de ondertitel 'Hoe komen de Koi veilig te winter door'. Misschien dat velen dachten: 'Het zal wel niet zo'n vaart lopen'. Nou, dat hebben we gezien en nog meer... gevoeld! Maar laten we niet teveel terugblikken, maar vooruit kijken. Koi 82 zit eraan te komen... Een vroege seizoensopener die ongetwijfeld de eerste zonnestralen van 2009 met zich mee zal brengen. 
Toën trok wederom richting Azië om te jureren op de All Taiwan Koi Show 2008. Natuurlijk werd het jureringsverhaal gekoppeld aan een bezoekje aan Kao, de beroemde 'all-round' kweker en werden wederom enkele locale kwekers aangedaan om hun nieuwste stocks te inspecteren. De kwaliteit in Taiwan van het eigenbroed blijft er maar op vooruit gaan en  ongetwijfeld zullen ook in 2009 weer veel Taiwanese Koi richting de Benelux worden verstuurd. 
Maar ook hier in Nederland wordt er hard aan de weg getimmerd om straks de Japanse kwaliteit te kunnen benaderen of zelfs te evenaren. 

Jos Aben van A&C is natuurlijk op dit terrein het boegbeeld. Joop van Tol bracht hem een bezoekje tijdens de praktijk cursus Koi Kopen en kon met eigen ogen de schitterende kwaliteit van eigen kweek nogmaals (her) ontdekken. 
Diezelfde Jos Aben brengt in deze nieuwe uitgave van Koi een artikel over 'het belang van een goede staart'.
En om dat straks ook nog eens met eigen ogen te kunnen aanschouwen, hebben Joop van Tol en Jeroen Dregmans, in samenwerking met Jeroen van Keulen een Koi- vergelijkingsdag gepland op zondag 15 februari. Informatie hierover kunt u terugvinden onder de titel Gezocht/Juryleden in Move Your Ass. 
Jan de Kock trok samen met toponderwaterfotograaf Udo van Dongen naar het verre Brugge om een onderwaterreportage te maken bij Danny's Koi Café. Dat er bij Danny's Koi Café menig Kampioensbloed rondzwemt mag inmiddels algemeen bekend zijn. Zowat alle recente shows op het vaste land werden gewonnen door Danny of een van zijn klanten. En dan is het natuurlijk bijzonder leuk wanneer uitgerekend die vissen die de afgelopen jaren hebben geschitterd op deze shows, nog steeds rondzwemmen in die 'grote put' in Brugge. Udo maakte een bijzonder geslaagde onderwaterreportage en het zal natuurlijk niemand vreemd in de oren klinken wanneer we zeggen dat een van die paradevisjes, Diablo of course, de cover van de nieuwe Koi siert. Ere wie ere toekomt! 
Na het onmenselijk verlies dat Theo te verwerken kreeg, is het natuurlijk niet makkelijk om je zinnen te verzetten richting vijverbouw en al helemaal niet om het dan ook nog eens een tweede maal te ondergaan als neerpennende redacteur van jullie magazine.
Toch staat er in deze uitgave het tweede deel van "De wet van Murphy" en neem het van ons aan, ook dit stuk over Theo's (nieuwe) vijverbouw is er weer eentje om duim en vingers bij af te likken.  Ervaringen tussen traan en glimlach, op een manier waarop alleen Theo dit kan verwoorden. 
John de Leur ging en interviewde de mensen achter Connoisseur Koi. Het team welke afgelopen jaar indruk maakte op de Holland Koi Show, met een Showa van Fujio Oomo. Oomo hebben we jullie reeds eerder uitgebreid voorgesteld in de KOI, maar ditmaal blikken we vooral richting die Showa. Van geboorte tot en met de Holland Koi Show 2008. En indien we alle voorspellingen mogen geloven, maakt deze vis ook in de toekomst een reële kans om mee te dingen naar de allergrootste titel. Kan deze vis, ook in Nederland, tot dit niveau gebracht worden...? KOI volgt de ontwikkelingen van deze Showa natuurlijk op de voet.
Dat het allemaal niet altijd volgens het plannetje verloopt moest Frank Oosthoek ondervinden bij de bouw van zijn nieuwe vijver. Ook deze bouw droeg vele elementen in zich van een 'nachtmerrie'. Vandaar natuurlijk de titel 'de Ghostvijver'... Gelukkig kwam alles toch nog op zijn pootjes terecht. Eind goed, al goed.

Jan van der Kroon
had het iets makkelijker. hij wilde "slechts" zijn reeds bestaande vijver verbeteren. Een correcte planning, uitgebreide detailtekeningen en de juiste persoon opgezadeld met het juiste karwei. Meer heb je niet nodig om tot een schitterend resultaat te komen, zonder dat je 'geesten' ziet.
 
Op visueel vlak valt vooral Toen's bezoek aan de 'Hayling Koi Show' op. 
Ronald bezoekt in deze uitgave de familie Pongers. Foto's die het eigenlijke verhaal helemaal vertellen. En toch zijn er de nodige informatieve stukken in verweven om een nog beter inzicht te krijgen in het geheel.

Ook visueel van erg hoog niveau. Martin Kammerer's bijdrage over de mudpond KAWADO. Kan een mudpond verantwoordelijk zijn voor de échte kwalitatieve ontwikkeling van een vis. Neem het rustig aan van wel... We presenteren gelijk enkele mooie Koi die uit deze mudpond werden afgesleept in oktober 2008 en u zult meteen begrijpen waarom. 

Joop van Tol belicht in het vierde deel van 'Zo transparant als water' de factor hardheid. Eindelijk duidelijkheid in de begrippen DH, KH en GH.

Korte bijdrages zoals een overzicht van de winnaars van diverse wedstrijden georganiseerd door de N.V.N. en het vierde deel van de fotoreeks 'winnaars van de Holland Koi Show' ronden dit blad af.

KOI 82 ploft zo rond 10 februari op de mat. Moge 2009 een fantastisch Koi jaar worden voor u en mij!
 

De redactie