Terug naar de homepage
Magazine
  Intro ►
  Lid worden
  Previews ►
    KOI 151
    KOI 150
    KOI 148
    KOI 146
    KOI 145
    KOI 144
    KOI 143
    KOI 142
    KOI 141
    KOI 140
    KOI 139
    KOI 138
    KOI 137
    KOI 136
    KOI 135
    KOI 134
    KOI 132
    KOI 131
    KOI 130 (2)
    KOI 130
    KOI 129
    KOI 128
    KOI 127
    KOI 126
    KOI 125
    KOI 124
    KOI 123
    KOI 122
    KOI 121
    KOI 120
    KOI 119
    KOI 118
    KOI 117
    KOI 116
    KOI 115
    KOI 114
    KOI 113
    KOI 112
    KOI 111
    KOI 110
    KOI 109
    KOI 108
    KOI 107
    KOI 106
    KOI 105
    KOI 104
    KOI 103
    KOI 102
    KOI 101
    KOI 100
    KOI 99
    KOI 98
    KOI 97
    KOI 96
    KOI 95
    KOI 94
    KOI 93
    KOI 92
    KOI 91
    KOI 90
    KOI 89
    KOI 88
    KOI 87
    KOI 86
    KOI 85
    KOI 84
    KOI 83
    KOI 82
    KOI 81
    KOI 80
    KOI 79
    KOI 78
    KOI 77
    KOI 76
    KOI 75
    KOI 74
    KOI 73
    KOI 72
    KOI 71
    KOI 70
    KOI 69
    KOI 67
    KOI 66
    KOI 65
    KOI 64
    KOI 63
    KOI 62
    KOI 53
    KOI 52
    KOI 51
    KOI 50
  Artikelen ►


KOI 82 - Winter!
Pfeeuuuwww... Het is me het wintertje wel.

Met buitentemperaturen tot -21° Celsius, met gemeten watertemperaturen van diverse vijvers tot 0.3°C en ijslagen die her en der de +20 centimeter dikte haalden, kunnen we rustig stellen dat de winter 2008/2009 een van de koudste en heftigste winteroffensieven is sinds lange tijd, die onze lievelingen hebben moeten trotseren. De meisjes en jongens van de K.V.A. maken de microscopen alweer gebruiksklaar voor het nieuwe seizoen dat zeer druk belooft te worden.
Hier en daar wordt melding gemaakt van Koicollecties die compleet verloren gingen. Jammer, in de meeste gevallen hadden zulke verliezen voorkomen kunnen worden. Daarom hadden we in het vorige nummer een artikel plaatsen met de ondertitel 'Hoe komen de Koi veilig te winter door'. Misschien dat velen dachten: 'Het zal wel niet zo'n vaart lopen'. Nou, dat hebben we gezien en nog meer... gevoeld! Maar laten we niet teveel terugblikken, maar vooruit kijken. Koi 82 zit eraan te komen... Een vroege seizoensopener die ongetwijfeld de eerste zonnestralen van 2009 met zich mee zal brengen. 
Toën trok wederom richting Azië om te jureren op de All Taiwan Koi Show 2008. Natuurlijk werd het jureringsverhaal gekoppeld aan een bezoekje aan Kao, de beroemde 'all-round' kweker en werden wederom enkele locale kwekers aangedaan om hun nieuwste stocks te inspecteren. De kwaliteit in Taiwan van het eigenbroed blijft er maar op vooruit gaan en  ongetwijfeld zullen ook in 2009 weer veel Taiwanese Koi richting de Benelux worden verstuurd. 
Maar ook hier in Nederland wordt er hard aan de weg getimmerd om straks de Japanse kwaliteit te kunnen benaderen of zelfs te evenaren. 

Jos Aben van A&C is natuurlijk op dit terrein het boegbeeld. Joop van Tol bracht hem een bezoekje tijdens de praktijk cursus Koi Kopen en kon met eigen ogen de schitterende kwaliteit van eigen kweek nogmaals (her) ontdekken. 
Diezelfde Jos Aben brengt in deze nieuwe uitgave van Koi een artikel over 'het belang van een goede staart'.
En om dat straks ook nog eens met eigen ogen te kunnen aanschouwen, hebben Joop van Tol en Jeroen Dregmans, in samenwerking met Jeroen van Keulen een Koi- vergelijkingsdag gepland op zondag 15 februari. Informatie hierover kunt u terugvinden onder de titel Gezocht/Juryleden in Move Your Ass. 
Jan de Kock trok samen met toponderwaterfotograaf Udo van Dongen naar het verre Brugge om een onderwaterreportage te maken bij Danny's Koi Café. Dat er bij Danny's Koi Café menig Kampioensbloed rondzwemt mag inmiddels algemeen bekend zijn. Zowat alle recente shows op het vaste land werden gewonnen door Danny of een van zijn klanten. En dan is het natuurlijk bijzonder leuk wanneer uitgerekend die vissen die de afgelopen jaren hebben geschitterd op deze shows, nog steeds rondzwemmen in die 'grote put' in Brugge. Udo maakte een bijzonder geslaagde onderwaterreportage en het zal natuurlijk niemand vreemd in de oren klinken wanneer we zeggen dat een van die paradevisjes, Diablo of course, de cover van de nieuwe Koi siert. Ere wie ere toekomt! 
Na het onmenselijk verlies dat Theo te verwerken kreeg, is het natuurlijk niet makkelijk om je zinnen te verzetten richting vijverbouw en al helemaal niet om het dan ook nog eens een tweede maal te ondergaan als neerpennende redacteur van jullie magazine.
Toch staat er in deze uitgave het tweede deel van "De wet van Murphy" en neem het van ons aan, ook dit stuk over Theo's (nieuwe) vijverbouw is er weer eentje om duim en vingers bij af te likken.  Ervaringen tussen traan en glimlach, op een manier waarop alleen Theo dit kan verwoorden. 
John de Leur ging en interviewde de mensen achter Connoisseur Koi. Het team welke afgelopen jaar indruk maakte op de Holland Koi Show, met een Showa van Fujio Oomo. Oomo hebben we jullie reeds eerder uitgebreid voorgesteld in de KOI, maar ditmaal blikken we vooral richting die Showa. Van geboorte tot en met de Holland Koi Show 2008. En indien we alle voorspellingen mogen geloven, maakt deze vis ook in de toekomst een reële kans om mee te dingen naar de allergrootste titel. Kan deze vis, ook in Nederland, tot dit niveau gebracht worden...? KOI volgt de ontwikkelingen van deze Showa natuurlijk op de voet.
Dat het allemaal niet altijd volgens het plannetje verloopt moest Frank Oosthoek ondervinden bij de bouw van zijn nieuwe vijver. Ook deze bouw droeg vele elementen in zich van een 'nachtmerrie'. Vandaar natuurlijk de titel 'de Ghostvijver'... Gelukkig kwam alles toch nog op zijn pootjes terecht. Eind goed, al goed.

Jan van der Kroon
had het iets makkelijker. hij wilde "slechts" zijn reeds bestaande vijver verbeteren. Een correcte planning, uitgebreide detailtekeningen en de juiste persoon opgezadeld met het juiste karwei. Meer heb je niet nodig om tot een schitterend resultaat te komen, zonder dat je 'geesten' ziet.
 
Op visueel vlak valt vooral Toen's bezoek aan de 'Hayling Koi Show' op. 
Ronald bezoekt in deze uitgave de familie Pongers. Foto's die het eigenlijke verhaal helemaal vertellen. En toch zijn er de nodige informatieve stukken in verweven om een nog beter inzicht te krijgen in het geheel.

Ook visueel van erg hoog niveau. Martin Kammerer's bijdrage over de mudpond KAWADO. Kan een mudpond verantwoordelijk zijn voor de échte kwalitatieve ontwikkeling van een vis. Neem het rustig aan van wel... We presenteren gelijk enkele mooie Koi die uit deze mudpond werden afgesleept in oktober 2008 en u zult meteen begrijpen waarom. 

Joop van Tol belicht in het vierde deel van 'Zo transparant als water' de factor hardheid. Eindelijk duidelijkheid in de begrippen DH, KH en GH.

Korte bijdrages zoals een overzicht van de winnaars van diverse wedstrijden georganiseerd door de N.V.N. en het vierde deel van de fotoreeks 'winnaars van de Holland Koi Show' ronden dit blad af.

KOI 82 ploft zo rond 10 februari op de mat. Moge 2009 een fantastisch Koi jaar worden voor u en mij!
 

De redactie