Terug naar de homepage
NVN
  Algemeen ►
    Waarom koi houden?
  Lid worden ►
  Nieuws
  Dealer nieuws ►
  VariĆ«teitenoverzicht ►
  NVN in de media
  Koilum
  Downloads ►
  Contactgegevens


KOI 84 - Op weg naar de 17e Holland Koi Show !
De tweede week van Juni wordt de nieuwe Koi, intussen uitgave 84, verwacht. Voldoende op tijd om straks mee te nemen op vakantie of om thuis lekker door te bladeren met de nodige versnaperingen binnen handbereik. 
Nog geen trip gepland? Geen nood, in deze uitgave van Koi stelt de Regio Coördinator in Move Your Ass de nodige alternatieven voor. Dicht bij huis, met een busreisje richting de Holland Koi Show bijvoorbeeld, of 'iets' verder met onze zoveelste KOITREK goes Asia... Met een tripje Niigata, Koyoto,... in gedachte. Natuurlijk hierbij één doel voor ogen: Mooie vissen zien! 
En mooie vissen zijn er ook in deze uitgave te zien, onder de vorm van alle grote winnaars van de Wakagoi Show 2009. De Show is ook gekend als 'Young Show' wat betekent dat we hier te maken hebben met één-, twee- en driejarige Koi tot 64cm. 
Even in Japan blijven en tegelijkertijd een nieuwe serie voorstellen in Koi: Questions and Answers. Jeroen Dregmans en Yoshi Takeda sloegen de handen inéén om een nieuwe serie op te starten, waarbij we de meest bekende kwekers uit de Niigata regio aan jullie willen voorstellen. Dit alles in de vorm van een vraag- en antwoord kennismaking.
 
Als eerste in de rij stellen we jullie Hajime Isa voor, gezagsvoerder op de ISA KOI FARM, en wereldberoemd omwille van zijn Showa kwaliteit! 
Ook de bouw van een vijver staat centraal in deze nieuwe uitgave, al kun je het beter niet 'vijver' noemen maar 'meer', of misschien wel 'binnenzee'? Hoe dan ook, we togen richting het Limburgse Linne waar de speciaalzaak KoBara is gevestigd en stellen jullie aan de hand van oude tekeningen en foto's het ontstaan van een waterparadijs voor.  In deze eerste uitgave gaan we vooral dieper in op de bouw van dit reuzenproject, in de volgende uitgave nemen we de filtratiehuishouding onder de loep.
In de serie "The Next Generation of Koi Judges" vertelt Arnand Schinkelshoek ons meer over het belang van streepjes in de vinnen bij diverse variëteiten van de Nishikigoi. het ene streepje is het andere niet, zult u al vlug ontdekken... 
Jeroen Dregmans neemt ons, na zijn uitgebreid relaas van zijn reis naar Zuid-Afrika en zijn eerste jury-ervaringen op dit continent, mee naar enkele bijzondere vijverprojecten van inheemse hobbyisten. Snel zult u ondervinden dat de projecten van deze heren zeker niet moeten onderdoen voor al het moois wat er in de Benelux te zien is. 
En ongetwijfeld heeft Ronald Bonestroo jullie op dit vlak reeds kunnen overtuigen. ditmaal trok reizende Ronald naar Menno Doornink en familie en ontdekte er een waanzinnig mooi stukje koicultuur. Als lezer van KOI zitten we natuurlijk bevoorrecht op de eerste bank mee te genieten van al dat fraais. 
Mark Gardner brengt ons enkele korte newsflashes vanuit zijn tweede thuishaven Niigata, en 'The dutch Koiboys' trokken naar Texas, om aldaar een plaatselijke show te bezoeken en de regio te verkennen op zoek naar bewegende kleuren in diverse waterpartijen. Gert-jan van Rossum, een van onze trouwe leden en moderator op het NVN-forum, bouwde zelf een behuizing voor zijn onderwatercamera en wilde deze ervaring best delen met alle andere leden. 
De Regio Coördinator ging weer op verkenning bij Mokoi en was, zoals wel eens meer voorkomt, erg onder de indruk van al die kleurenpracht. Een kleur staat centraal in het stuk van Rupert Bridges, namelijk rood. Rubert gaat dieper in op het thema Bloed bij vissen en dan vooral bij de karperachtigen. 
In zijn serie "Zo transparant als Wat(er)" belicht Joop van Tol het thema Ammoniak van naderbij. Deze eerste fase van de stiksofkringloop doet menig hobbyist huiveren, terwijl dit bij een juiste aanpak helemaal niet nodig is. Hoe komen we aan ammoniak en, nog veel belangrijker, hoe komen we ervan af? Welke maatregelen kun je treffen om het leed te verzachten? Hoe zit het precies chemisch in elkaar? Pittige maar razend interessante kost. Eindelijk op een gestructureerde wijze de chemie van de vijver vertaald naar begrijpelijke kost. 
Toën Feyen ging dan alweer 'vreemd' en nam de diverse variëteiten binnen de steurenfamilie onder de loupe. En steuren zullen er ongetwijfeld ook te zien zijn op de Holland Koi Show, waar dit jaar, naast de gekende Koi Show, ook een bonsai-, aquarium- en shrimps- show zal plaatsvinden. In deze uitgave alle informatie over Arcen 2009 en natuurlijk de oproep naar vrijwilligers toe. 

Tot slot zullen twee nieuwe bestuursleden, Fred Stork en Richard Beemer, zich een eerste maal aan jullie voorstellen.

De nieuwe Koi valt in de bus samen met posters en flyers van de Holland Koi Show 2009, waarbij we hopen dat u onze show ook de nodige promotie wil bezorgen door posters en/of flyers op een zo originele mogelijke manier te showen, om zo straks van Arcen 2009 een nog groooottttttteeeeeeer festijn te maken. En u moet het natuurlijk niet helemaal voor niets doen: Een van jullie gaat straks weer gratis lopen (zwemmen?) met een Koi ter waarde van 500 Euro.
 
Starten maar...!


De Redactie