Terug naar de homepage
NVN
  Algemeen ►
    Waarom koi houden?
  Lid worden ►
  Nieuws
  Dealer nieuws ►
  VariĆ«teitenoverzicht ►
  NVN in de media
  Koilum
  Downloads ►
  Contactgegevens


KOI 87 - Feestnummer!
 
De nieuwe KOI zit er alweer aan te komen. Vreemd zul je wel denken, aangezien pas net het vorig nummer op de deurmat is geploft. Langs deze weg willen we dan ook allereerst onze excuses aanbieden voor het wel erg laat verschijnen van het vorig nummer. Alhoewel KOI 86 op tijd klaar was en tevens het drukproces volgens schema verliep, verloren we heel wat tijd door de overname van het ledensecretariaat en het te laat verzenden door de verzendfirma zelf. Het was de allereerste keer in jaren dat het blad écht te laat bij onze leden aankwam. Voor dit nummer hebben we bewust gekozen het blad één week later te laten verschijnen, om de bladen niet te snel achter elkaar te laten langskomen. Vanaf KOI 88 liggen we naar verwachting weer op het normale schema.

2009 is alweer bijna verleden tijd, het lijkt wel of het seizoen steeds sneller voorbij vliegt, hoewel we niet mogen mopperen over de afgelopen zomer. In het decembernummer een rijkelijk gevarieerd aanbod. 
 
Theo van Bladel, zelf onderhand een bekende Nederlander, ging op bezoek bij twee andere bekende Nederlanders. Hij toog namelijk richting de familie Timmer en zag, naast voetbal en schaatsen, nog een derde passie van Henk en Marianne... Koi! Theo, met in zijn kielzog Ronald Bonestroo die het een en ander op onnavolgbare wijze op de gevoelige plaat wist vast te leggen, bekeek hun nieuwe vijver met een kritisch oog en zag wederom dat het goed was.
 
Even indrukwekkend, maar ietsje groter, de vijver van Roger van Kobara. In een serie van drie afleveringen, waarvan het eerste deel enkele uitgaven terug in de Koi stond, wordt de vijverbouw in al zijn facetten belicht. In dit tweede gedeelte een meer diepere kijk op de filterinstallatie. In een volgende Koi volgt dan nog een interview met Roger over het al dan niet slagen van het project, waarbij je ervan uit kan gaan dat het systeem nu toch al enkele jaren draait.
 
 
We volgen Joop van Tol op zijn allereerste vijverbezoek ten dienste van de KoiVijverAdviesdienst (KVA). Na meer dan vijf jaar heeft hij dit eindelijk aan het papier durven toevertrouwen en probeert de traumatische ervaring op deze manier van zich af te schrijven. In de 'Voetsporen van de KVA' zien we dat 'spuiten en slikken' vaak meer kwaad doet dan goed. Een schokkend relaas, maar wel één met  met een boodschap.
René Gerritzen, een zeer verdienstelijke (amateur) fotograaf verteld in woord, maar vooral ook in beeld, over de jaarlijkse KoiTrek naar Engeland. Dit jaar werden weer een aantal mooie vijvers en dealers aangedaan. Hoogtepunt was wel het bezoek aan de Rothchilds, een privétuin waarop een complete dierentuin is gelegen. René had, vanwege zijn grote kennis op het gebied van koi, tevens de eer om tijdens de Engelse South/East show te Swanley deel uit te maken van een internationaal jurypanel om een dealercompetitie te jureren.  
  Een vijverbouwverhaal komt uit de pen van Jan Droesen, die bij een verhuizing het plan vatte om een noodvijver te bouwen. Uiteindelijk bleek het woord 'noodvijver' enkel een woord om zijn echtgenote gerust te stellen en zou de noodvijver in de toekomst wel eens deel kunnen blijven uitmaken van de 'grote planning die al vooraf werd gemaakt'.... maar die blijkbaar niet helemaal duidelijk werd overgebracht aan zijn ega.
Joop en Jeroen, net terug uit Japan, mochten uit naam van de NVN in Niigata een 'letter of Appreciation' ontvangen. Dit betreft een dankbetuiging van de kwekers in Niigata voor de hulp die door de NVN is geboden na de aardbevingen van 2004. Ze kwamen terug met een schat aan informatie. Meer over hun reis natuurlijk in de volgende uitgaven van Koi. Op de cover van dit magazine is alvast de eerste foto van deze reis te bewonderen.  
  Shows hebben we natuurlijk ook in dit nummer. Jan van der Kroon komt uitgebreid terug op de Koi Show in Hasselt en René Gerritzen toont alle grote winnaars van de South East. Nog meer winnaars, maar ditmaal met naam én koppie erbij, het eerste gedeelte van ons overzicht van alle winnaars die op het podium mochten staan in Arcen. Nog meer winnaars in het totale overzicht van alle wedstrijden die de afgelopen maanden werden georganiseerd door de NVN, met natuurlijk als klap op de vuurpijl de Reis naar Japan én de uitslag van onze posterwedstrijd waarbij u een gratis Koi ter waarde van 500 Euro in de wacht kon slepen.
'Koi intern' dan maar, oftewel anatomie. Twee artikelen daarover in deze uitgave. Bram Rohaan deed onder leiding van Rob Heijmans onderzoek naar (de druk in) de zwemblaas. Naast de werking van de zwemblaas en de aandoening die bij dit orgaan kunnen voorkomen komt vooral de hoeveelheid benodigde lucht in de zwemblaas, ten behoeve van een optimaal zweefvermogen, aan de orde. Rubert Bridges bekijkt op zijn beurt de ademhaling van de Nishikigoi van dichtbij.  
  Fred Stork bericht over de koiveiling bij Van Keulen die zoals we inmiddels gewend zijn van de familie uitstekend was geregeld. Het is telkens weer een feest om daar iets te mogen organiseren. Vele vissen veranderden van eigenaar tegen vaak méér dan schappelijke prijzen. De opbrengst van één van de vissen, een grote Cha Utsuri, kwam bovendien ten bate van het goede doel (Kinderen Kankervrij). Een geslaagde dag met een mooie opkomst.
Over goede doelen gesproken. Ewit, forumtijger en koiliefhebber, kwam op het lumineuze idee om zijn quarantainebak in de winter van 2009 op 2010 beschikbaar te stellen voor het goede doel. Op zijn kosten kunnen twee tategoi opgroeien welke vervolgens verloot worden onder deelnemers aan de loterij. De opbrengst komt geheel ten goede aan Kika en Warchild. Een prachtig initiatief dat de NVN uiteraard van harte ondersteunt. Hoe u kunt deelnemen leest u in deze uitgave.  
  Voor de doe-het-zelvers onder ons legt Marco Onink in onze zelfbouwreeks uit hoe je het beste een bodemafvoer plaatst. Een en ander wordt in woord, en aan de hand van foto’s, duidelijk uitgelegd. Na het lezen en toepassen van dit artikel hoeft u in elk geval geen angst meer te hebben op lekkage door een verkeerd gemonteerde bodemafvoer.
Ad Jacobs behandelt een minder prettig onderdeel van onze hobby. Wat als een vis nodeloos lijdt, zonder uitzicht op herstel? In ‘Al sla je me dood' behandelt hij een diervriendelijke manier van euthanaseren. Dit kan de pijn van de vis en de pijn van uw verlies wellicht enigszins verlichten.
Voor elk wat wils dus in deze uitgave! In KOI 88 hopen we natuurlijk uitgebreid verslag te kunnen brengen van de belangrijkste shows in Japan, maar voordat het zover is willen we u, uw vrienden en familie en alle zwemmende juwelen in de waterplas een fantastische jaarwissel wensen met temperaturen ver boven de temperaturen van afgelopen winter, alsmede een fantastisch begin van 2010. Trouwens, de meeste Koihandelaren zijn net terug uit Japan, ongetwijfeld hét moment om nog vlug een bezoekje te brengen. Want in feite: het nieuwe Koi-seizoen is niet ten einde, het is eigenlijk pas net begonnen!

De redactie