Terug naar de homepage
Magazine
  Intro ►
  Lid worden
  Previews ►
    KOI 151
    KOI 150
    KOI 148
    KOI 146
    KOI 145
    KOI 144
    KOI 143
    KOI 142
    KOI 141
    KOI 140
    KOI 139
    KOI 138
    KOI 137
    KOI 136
    KOI 135
    KOI 134
    KOI 132
    KOI 131
    KOI 130 (2)
    KOI 130
    KOI 129
    KOI 128
    KOI 127
    KOI 126
    KOI 125
    KOI 124
    KOI 123
    KOI 122
    KOI 121
    KOI 120
    KOI 119
    KOI 118
    KOI 117
    KOI 116
    KOI 115
    KOI 114
    KOI 113
    KOI 112
    KOI 111
    KOI 110
    KOI 109
    KOI 108
    KOI 107
    KOI 106
    KOI 105
    KOI 104
    KOI 103
    KOI 102
    KOI 101
    KOI 100
    KOI 99
    KOI 98
    KOI 97
    KOI 96
    KOI 95
    KOI 94
    KOI 93
    KOI 92
    KOI 91
    KOI 90
    KOI 89
    KOI 88
    KOI 87
    KOI 86
    KOI 85
    KOI 84
    KOI 83
    KOI 82
    KOI 81
    KOI 80
    KOI 79
    KOI 78
    KOI 77
    KOI 76
    KOI 75
    KOI 74
    KOI 73
    KOI 72
    KOI 71
    KOI 70
    KOI 69
    KOI 67
    KOI 66
    KOI 65
    KOI 64
    KOI 63
    KOI 62
    KOI 53
    KOI 52
    KOI 51
    KOI 50
  Artikelen ►


KOI 90 - Een goed begin is het hele werk
In KOI 90 blikken we terug op de eerste Europese ZNA koishow van 2010. De KLAN trapte zoals gebruikelijk het seizoen af met haar indoor show “Interkoi” in het Duitse Rheinberg. In deze uitgave ziet u de kampioenen, in woord en beeld vastgelegd door Johan Leurs en Arnand Schrinkelshoek. Prachtige foto’s van Martin Kammerer completeren het geheel.

Tijdens onze reis naar Japan vorig najaar, zijn wij enkele dagen opgetrokken met Hiroshi Toyama van het International Nishikigoi Promotion Center (INCP). Hiroshi gaat ons “Nieuws van Niigata” brengen, waardoor we rechtstreekse nieuwtjes en informatie kunnen verkrijgen vanuit het kloppend hart van de koiwereld. In dit eerste deel stellen wij Hiroshi en het INCP aan u voor, in het tweede deel al meteen een eerste artikel, waarin hij beschrijft hoe het er op een koiveiling in Japan aan toegaat.

Ad Jacobs richt zich in een nieuwe reeks “Een goed begin is het hele werk”, op de startende, maar o zo serieuze hobbyist. In het eerste deel het belang van quarantaine. U leert hier tevens waaraan een quarantainefaciliteit moet voldoen. Dit artikel geeft u ruim de tijd om uw Q-bak te prepareren voor de Holland Koi Show, mocht u in de verleiding komen om hier een nieuwe aanwinst te scoren. Een goede Quarantaine is met KHV in het achterhoofd een must voor iedere vis die uw vijver gaat bevolken.

Ook nieuw is de rubriek “VisFlits” waarin Peter Driessen opmerkelijke, visgerelateerde nieuwtjes, weetjes en feitjes brengt. In deze aflevering regent het aan de ene kant letterlijk vissen en lijkt het aan de andere kant alsof het vissen geregend heeft.
Bert Schuldink drukt ons met de neus op de feiten door voor KOI een zeer interessant artikel over energiebesparing te schrijven. Naast de almaar oplopende energierekening, waarvoor we vaak financiële verantwoording moeten afleggen aan onze partner, blijken we ook een milieutechnische verantwoording te hebben richting onze kinderen. Bert legt het ons, zonder er doekjes om te winden, haarfijn uit. Gelukkig blijkt ook in de koiwereld voldoende innovatie aanwezig om de kosten en kilowatts (met de daaraan gekoppelde CO2 uitstoot) te drukken.
 

Gert-Jan van Rossum maakt het ons in dat kader wel erg makkelijk. Hij schreef een softwareprogramma waarmee we precies de weerstand, uitgedrukt in opvoerhoogte, van ons totale systeem kunnen laten berekenen. Hoe meer weerstand het water tijdens de rit door het filtersysteem ondervindt, hoe zwaarder de benodigde pomp. Meer weerstand betekent meer “opvoerhoogte” en meer opvoerhoogte betekent een hoger benodigd energieverbruik. Om de opvoerhoogte tot een minimum te beperken kunt u met behulp van dit softwareprogramma spelen met variabelen en de voor u zo gunstig mogelijke configuratie kiezen.
Of Frank Marcus de weg van de minste weestand heeft gekozen, wordt zeer betwijfeld. Zijn huiveringwekkende relaas “Ff een bak plaatsen”, doet vermoeden dat hij met hele andere dingen bezig was dan de meest optimale leidingdiameter. Trouwen bijvoorbeeld ;-) Gelukkig is het allemaal goed gekomen.


Tiebo Jacobs schreef een tweede deel van de Nishikigoi Lexicon (het koiwoordenboek) en voelt deze keer de term Kata Moyo aan de tand. Kata Moyo betekent éénzijdig, maar dat is dit artikel zeker niet. Een koiwoordenboek was overigens hard nodig om tot een oplossing van de in het vorige magazine opgenomen kruiswoordpuzzel te komen. Er zijn nog niet zo veel goede oplossingen binnengekomen. U kunt uw oplossing nog insturen tot eind juni.
Tiebo verraste de redactie tevens met een artikel over een achtergrondverhaal met betrekking tot de Tancho. Dit artikel genaamd “Duizend Zonnen” zorgde voor het nodige kippenvel op de redactie. Wanneer u het aangrijpende artikel leest, begrijpt u waarom. Het geeft een kijkje in de Japanse cultuur en de voor Japan pijnlijke periode van de Tweede Wereldoorlog. Wat dit allemaal met Tancho te maken heeft leest u in deze uitgave. Een fraaie Tancho door het water zien zweven zal nooit meer hetzelfde zijn.


Kippenvel moet ook Danny Dietvorst hebben gehad, toen hij werd gebeld met de mededeling dat hij naar aanleiding van een loting op de vorige Holland Koi Show, een reis had gewonnen naar Japan. In deze uitgave zijn verslag. Om het aantal reisverslagen naar Japan niet te laten overheersen schuift “Japan a la Carte deel III” van Jeroen Dregmans door naar een volgende uitgave.
In deze uitgave een nieuwe psalm uit de KoiBijbel van Joop van Tol. Hierin doet hij uitgebreid verslag over een tot de verbeelding sprekende kwekerij; “Momotaro”. Een kweker in het Zuiden van Japan die nog niet zo lang bestaat, maar wel al jaren op het hoogste podium meedraait. Niet verbazend als je de gedrevenheid van eigenaar Michio Maeda met eigen ogen kunt waarnemen.


Tijdens ons bezoek aan Momotaro was ook Tjaard van Koi Kichi World aanwezig om een aantal fraaie exemplaren aan te schaffen. Hij vertelde hierbij over zijn “groei-afdeling” in Ridderkerk waar hij opmerkelijke resultaten behaalt. Om dit met eigen ogen te aanschouwen ging ik samen met Fred Stork “op verkenning” in Ridderkerk. Verderop in dit magazine leest u de ervaringen die Fred hier heeft opgedaan.
Of de vissen van de deelnemers aan de Koi Challenge net zo hard groeien als die bij Tjaard, lezen we in de komende uitgaven. De eerste beoordelingen van de kwekers, een jaar na de start van de Challenge, komen druppelsgewijs binnen. In dit deel worden de Sanke door Hirasawa Hisashi van Marudo Koi Farm onder de loep genomen. Ruud Besems verzamelde de nodige data voor u.

Norman en Sandy laten de kwaliteit van hun koi echter niet afhangen van bloedlijnen en waterkwaliteit. Zij mozaïeken hun ideale koi zelf en delen hun creativiteit met u in een mini workshop.

Het enige nadeel van deze fraaie mozaïek koi is, dat deze zich niet zullen voortplanten. Echte koi kunnen dat natuurlijk wel en omdat het hier zo langzamerhand de tijd voor is, vonden wij Rupert Bridges bereid om ons hierover in geuren en kleuren te vertellen.


Veel leesplezier,

Joop van Tol
Hoofdredacteur KOI magazine.