Terug naar de homepage
NVN
  Algemeen ►
    Waarom koi houden?
  Lid worden ►
  Nieuws
  Dealer nieuws ►
  VariĆ«teitenoverzicht ►
  NVN in de media
  Koilum
  Downloads ►
  Contactgegevens


KOI 91 - Aftrap naar de 18e Holland Koi Show
Toen in april vanuit de Holland Koi Show Commissie het bericht kwam dat er nog maar een paar stands beschikbaar waren, kreeg de rest van het bestuur toch wel even een soort euforisch gevoel.

Ik moest dan ook onmiddellijk aan dat liedje uit 1981 van Peter Blanker “ ’t is moeilijk bescheiden te blijven” denken.

159 stands (!) waarbij de Koi University, de gigantische Aquariumtent, de grote Bonsai show, de marktkramen, de info-, verkoop- en tombolastand nog niet eens zijn meegerekend. Ruim 70 wedstrijdvaten, waarbij de vraag naar jumbovaten het aanbod overstijgt (dat belooft de nodige jumbo koi).

Om u een beeld te geven hebben we in deze uitgave van KOI een plattegrond van het showterrein afgedrukt, alsmede een lijst met alle standhouders. De perfecte mogelijkheid om uw arsenaal aan koigerelateerde zaken uit te breiden of te vervangen.

De prijzen op de beurs zult u elders niet lager vinden. Grijp die kans. Dat gaat u niet redden in één dag! Zeker niet als u ook het schitterende landgoed rond het kasteel wilt bezoeken. Dit is zeer de moeite waard en uiteraard bij de entreeprijs inbegrepen. Mocht uw partner niet zoveel hebben met koi, dan bieden deze tuinen voor haar of hem een prachtig alternatief. Als u ver weg woont adviseer ik u een hotelkamer, bungalow of stukje grond op een camping te huren en er een gezellig weekend van te maken.

Overigens, als ik de ambities van de heren van de commissie beluister, gaat u het volgend jaar niet eens meer in twee dagen redden. Die lijpen willen de beheerders van de kasteeltuinen overhalen om de Dalia Rama te laten afgraven om zo de weg vrij te maken naar een extra lap schaarse showgrond.

159 stands, meer past er volgens de brandweer gewoonweg niet op het huidige terrein, zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid. Veiligheid is een groot goed, dus daar leggen we ons zonder mokken bij neer.
We hopen echter, dat dit begrip ook geldt voor de potentiële standhouders die nog op de reservelijst staan.

Bij KOI 91 ontvangt u zoals gebruikelijk de kortingskaarten
op de toegang tot de Holland Koi Show, zodat u als gewaardeerd lid van Nishikigoi Vereniging Nederland “voor weinig” naar binnen kunt. Maar liefst zes kortingskaarten van € 5,50 per stuk geven u en uw familie of vrienden een maximale korting van € 33,-- Niet slecht op een jaarabonnement van € 45,--  Als u nu snel lid wordt, profiteert u nog mee van deze korting (klik). Alle betalingen en automatische incasso's die we ontvangen tot uiterlijk 10 augustus geven garantie op een tijdige toezending van het blad inclusief kortingskaarten.


Ook dit jaar zijn er weer absurde prijzen te winnen. Niet alleen voor bezoekers die besluiten lid te worden van onze prachtige vereniging, maar zeker ook voor de bestaande leden.

We zijn tenslotte geen commerciële telecomaanbieder die alleen geïnteresseerd is in het werven van nieuwe leden, maar koesteren ook onze trouwe achterban.

Ieder bestaand lid dat zich meldt bij de infostand (dus ook degene die besluiten nu lid te worden voor de korting), alsmede mensen die besluiten ter plaatse lid te worden van de NVN, dingen mee naar de prijzen.  De te winnen prijzen vindt u bij ons HKS artikel, smeuïg geschreven door onze eigen Theo van Bladel.

Verder is er natuurlijk de jaarlijkse publiekswedstrijd waar u, uw jurytalent kunt botvieren en misschien wel een prachtige koi wint.

Om alvast een beetje in de stemming te komen betreffende het jureren van koi, vindt u in deze uitgave de visie van Mike Harvey (ZNA local assistent certified judge) op de Showa uit de publiekswedstrijd van vorig jaar. Dit jaar mag u het zelf proberen, de juiste volgorde zullen we in een latere editie van KOI plaatsen.

In hetzelfde kader komt in de Koi Challenge deze keer de Kujaku aan bod. De koi uit de challenge hebben nu één seizoen bij de deelnemers doorgebracht, en worden beoordeeld aan de hand van foto's die mee zijn genomen naar de oorspronkelijke kwekers.

Mocht u zich afvragen hoe al die koi in uitstekende conditie op ons showterrein aankomen, dan kunt u daar de artikelen van Jeroen Dregmans en Ad Jacobs op naslaan.

Jeroen beschrijft de logistiek rondom het vervoer vanuit Japan naar Europa, terwijl Ad uit de doeken doet hoe het vervoer er idealiter binnen de Benelux uit zou moeten zien.

Doe er uw voordeel mee als u besluit een koi te kopen op de show. Overigens wijs ik u in dat kader ook op de quarantainemaatregelen zoals deze in de vorige uitgave zijn beschreven. Héél erg belangrijk.

Voor de koi op internationaal transport gaan, worden ze eerst één of enkele jaren door de kweker opgekweekt. Wij hadden, dankzij Hiroshi van het INCP, de unieke mogelijkheid om tijdens onze Japanreis een aantal dagen mee te lopen met de mannen van Isa Koi Farm.

In deze aflevering van de Koibijbel laat Joop van Tol u hiervan meesmullen.

Daarnaast nog twee korte afleveringen van Mano en Hosokai.

Hiroshi
zelf houdt ons in deze uitgave weer op de hoogte met zijn Nieuws uit Niigata. Deze keer een interview met een kweker die het wel erg bont maakt. Geld terug als uw aangeschafte koi na een jaartje mudpond toch tegenvalt. Het moet niet gekker worden.

Bram Rohaan deelt ons in zijn kennis betreffende de opbouw van de huid van de koi.

Daar komt iets meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Hoe komt de koi bijvoorbeeld aan haar kleur en hoe zitten die schubben eigenlijk vast?

Mocht zich overigens een onvolkomenheid voordoen in het patroon van de koi, dan is daar uiteraard wel weer een specifieke term voor.

Tiebo Jacobs beschrijft in zijn serie “Nishikigoi Lexicon” zo’n term die een foutje in het patroon aanduidt. “Modoake” zal na het lezen van deze aflevering geen wenkbrauwen meer doen fronsen.

Paul Ashton komt met een vervolg op het op de fora hevig bediscussieerde Tategoi I artikel.

In Tategoi II  ontsluit hij wederom een klein stukje van de met mysterie omhulde Oosterse geheimen. Hij doet dit aan de hand van een mythe betreffende één van de allerbeste vissen die Omosako ooit geproduceerd heeft.

Kwaliteit herkennen blijkt zelfs op het hoogste niveau nog niet mee te vallen.

Onze eigen Fred Stork bezocht Koi-factor en had daar een gezellig dag met de eigenaren (maar vooral koihobbyisten in hart en nieren) van het bedrijf.

Tiebo Jacobs doet verslag van de charmante show van Koi Club Nederland in Oldenzaal. Een show die niet groot, maar wel knus en leuk van opzet bleek te zijn.

Theo van Bladel beschrijft een heel ander soort show, namelijk die van Hayling Island. Een show waar heel wat meer te zien is dan alleen koi.

Een show ook met een vereenvoudigde variëteitenindeling (minder variëteiten door niet al te grote aantallen vissen) die het moeilijk maken voor de jury, omdat die niet bekend zijn verschillende subvariëteiten met elkaar te vergelijken.

Een show ook met een hoog Hodieho gehalte. Wat Theo daarmee bedoeld leest u snel genoeg.

Ewit Kievit vertelt enthousiast over de Veluwse Koi-Avond waar een substantieel bedrag voor “zijn” goede doelen is opgehaald.

Over goede doelen gesproken; Jurgen Dimmers legt uit hoe hij een aantal koi en goudvissen redt van een anders onvermijdelijke dood.

Bram Blokland knutselt op zijn beurt een meerkamerfilter in elkaar en hoopt u hiermee te inspireren tot doe-het-zelf activiteiten.

Naast de langverwachte uitslag van de puzzel uit KOI 89 vind u in dit blad uiteraard ook onze vaste rubrieken, zoals VisFlits en de Koilumn terug.

Rest mij niets dan u veel leesplezier te wensen en een mooie tijd op de 18e Holland Koi Show.

Joop van Tol

Hoofdredacteur KOI magazine