Terug naar de homepage
Magazine
  Intro ►
  Lid worden
  Previews ►
    KOI 151
    KOI 150
    KOI 148
    KOI 146
    KOI 145
    KOI 144
    KOI 143
    KOI 142
    KOI 141
    KOI 140
    KOI 139
    KOI 138
    KOI 137
    KOI 136
    KOI 135
    KOI 134
    KOI 132
    KOI 131
    KOI 130 (2)
    KOI 130
    KOI 129
    KOI 128
    KOI 127
    KOI 126
    KOI 125
    KOI 124
    KOI 123
    KOI 122
    KOI 121
    KOI 120
    KOI 119
    KOI 118
    KOI 117
    KOI 116
    KOI 115
    KOI 114
    KOI 113
    KOI 112
    KOI 111
    KOI 110
    KOI 109
    KOI 108
    KOI 107
    KOI 106
    KOI 105
    KOI 104
    KOI 103
    KOI 102
    KOI 101
    KOI 100
    KOI 99
    KOI 98
    KOI 97
    KOI 96
    KOI 95
    KOI 94
    KOI 93
    KOI 92
    KOI 91
    KOI 90
    KOI 89
    KOI 88
    KOI 87
    KOI 86
    KOI 85
    KOI 84
    KOI 83
    KOI 82
    KOI 81
    KOI 80
    KOI 79
    KOI 78
    KOI 77
    KOI 76
    KOI 75
    KOI 74
    KOI 73
    KOI 72
    KOI 71
    KOI 70
    KOI 69
    KOI 67
    KOI 66
    KOI 65
    KOI 64
    KOI 63
    KOI 62
    KOI 53
    KOI 52
    KOI 51
    KOI 50
  Artikelen ►


KOI 91 - Aftrap naar de 18e Holland Koi Show
Toen in april vanuit de Holland Koi Show Commissie het bericht kwam dat er nog maar een paar stands beschikbaar waren, kreeg de rest van het bestuur toch wel even een soort euforisch gevoel.

Ik moest dan ook onmiddellijk aan dat liedje uit 1981 van Peter Blanker “ ’t is moeilijk bescheiden te blijven” denken.

159 stands (!) waarbij de Koi University, de gigantische Aquariumtent, de grote Bonsai show, de marktkramen, de info-, verkoop- en tombolastand nog niet eens zijn meegerekend. Ruim 70 wedstrijdvaten, waarbij de vraag naar jumbovaten het aanbod overstijgt (dat belooft de nodige jumbo koi).

Om u een beeld te geven hebben we in deze uitgave van KOI een plattegrond van het showterrein afgedrukt, alsmede een lijst met alle standhouders. De perfecte mogelijkheid om uw arsenaal aan koigerelateerde zaken uit te breiden of te vervangen.

De prijzen op de beurs zult u elders niet lager vinden. Grijp die kans. Dat gaat u niet redden in één dag! Zeker niet als u ook het schitterende landgoed rond het kasteel wilt bezoeken. Dit is zeer de moeite waard en uiteraard bij de entreeprijs inbegrepen. Mocht uw partner niet zoveel hebben met koi, dan bieden deze tuinen voor haar of hem een prachtig alternatief. Als u ver weg woont adviseer ik u een hotelkamer, bungalow of stukje grond op een camping te huren en er een gezellig weekend van te maken.

Overigens, als ik de ambities van de heren van de commissie beluister, gaat u het volgend jaar niet eens meer in twee dagen redden. Die lijpen willen de beheerders van de kasteeltuinen overhalen om de Dalia Rama te laten afgraven om zo de weg vrij te maken naar een extra lap schaarse showgrond.

159 stands, meer past er volgens de brandweer gewoonweg niet op het huidige terrein, zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid. Veiligheid is een groot goed, dus daar leggen we ons zonder mokken bij neer.
We hopen echter, dat dit begrip ook geldt voor de potentiële standhouders die nog op de reservelijst staan.

Bij KOI 91 ontvangt u zoals gebruikelijk de kortingskaarten
op de toegang tot de Holland Koi Show, zodat u als gewaardeerd lid van Nishikigoi Vereniging Nederland “voor weinig” naar binnen kunt. Maar liefst zes kortingskaarten van € 5,50 per stuk geven u en uw familie of vrienden een maximale korting van € 33,-- Niet slecht op een jaarabonnement van € 45,--  Als u nu snel lid wordt, profiteert u nog mee van deze korting (klik). Alle betalingen en automatische incasso's die we ontvangen tot uiterlijk 10 augustus geven garantie op een tijdige toezending van het blad inclusief kortingskaarten.


Ook dit jaar zijn er weer absurde prijzen te winnen. Niet alleen voor bezoekers die besluiten lid te worden van onze prachtige vereniging, maar zeker ook voor de bestaande leden.

We zijn tenslotte geen commerciële telecomaanbieder die alleen geïnteresseerd is in het werven van nieuwe leden, maar koesteren ook onze trouwe achterban.

Ieder bestaand lid dat zich meldt bij de infostand (dus ook degene die besluiten nu lid te worden voor de korting), alsmede mensen die besluiten ter plaatse lid te worden van de NVN, dingen mee naar de prijzen.  De te winnen prijzen vindt u bij ons HKS artikel, smeuïg geschreven door onze eigen Theo van Bladel.

Verder is er natuurlijk de jaarlijkse publiekswedstrijd waar u, uw jurytalent kunt botvieren en misschien wel een prachtige koi wint.

Om alvast een beetje in de stemming te komen betreffende het jureren van koi, vindt u in deze uitgave de visie van Mike Harvey (ZNA local assistent certified judge) op de Showa uit de publiekswedstrijd van vorig jaar. Dit jaar mag u het zelf proberen, de juiste volgorde zullen we in een latere editie van KOI plaatsen.

In hetzelfde kader komt in de Koi Challenge deze keer de Kujaku aan bod. De koi uit de challenge hebben nu één seizoen bij de deelnemers doorgebracht, en worden beoordeeld aan de hand van foto's die mee zijn genomen naar de oorspronkelijke kwekers.

Mocht u zich afvragen hoe al die koi in uitstekende conditie op ons showterrein aankomen, dan kunt u daar de artikelen van Jeroen Dregmans en Ad Jacobs op naslaan.

Jeroen beschrijft de logistiek rondom het vervoer vanuit Japan naar Europa, terwijl Ad uit de doeken doet hoe het vervoer er idealiter binnen de Benelux uit zou moeten zien.

Doe er uw voordeel mee als u besluit een koi te kopen op de show. Overigens wijs ik u in dat kader ook op de quarantainemaatregelen zoals deze in de vorige uitgave zijn beschreven. Héél erg belangrijk.

Voor de koi op internationaal transport gaan, worden ze eerst één of enkele jaren door de kweker opgekweekt. Wij hadden, dankzij Hiroshi van het INCP, de unieke mogelijkheid om tijdens onze Japanreis een aantal dagen mee te lopen met de mannen van Isa Koi Farm.

In deze aflevering van de Koibijbel laat Joop van Tol u hiervan meesmullen.

Daarnaast nog twee korte afleveringen van Mano en Hosokai.

Hiroshi
zelf houdt ons in deze uitgave weer op de hoogte met zijn Nieuws uit Niigata. Deze keer een interview met een kweker die het wel erg bont maakt. Geld terug als uw aangeschafte koi na een jaartje mudpond toch tegenvalt. Het moet niet gekker worden.

Bram Rohaan deelt ons in zijn kennis betreffende de opbouw van de huid van de koi.

Daar komt iets meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Hoe komt de koi bijvoorbeeld aan haar kleur en hoe zitten die schubben eigenlijk vast?

Mocht zich overigens een onvolkomenheid voordoen in het patroon van de koi, dan is daar uiteraard wel weer een specifieke term voor.

Tiebo Jacobs beschrijft in zijn serie “Nishikigoi Lexicon” zo’n term die een foutje in het patroon aanduidt. “Modoake” zal na het lezen van deze aflevering geen wenkbrauwen meer doen fronsen.

Paul Ashton komt met een vervolg op het op de fora hevig bediscussieerde Tategoi I artikel.

In Tategoi II  ontsluit hij wederom een klein stukje van de met mysterie omhulde Oosterse geheimen. Hij doet dit aan de hand van een mythe betreffende één van de allerbeste vissen die Omosako ooit geproduceerd heeft.

Kwaliteit herkennen blijkt zelfs op het hoogste niveau nog niet mee te vallen.

Onze eigen Fred Stork bezocht Koi-factor en had daar een gezellig dag met de eigenaren (maar vooral koihobbyisten in hart en nieren) van het bedrijf.

Tiebo Jacobs doet verslag van de charmante show van Koi Club Nederland in Oldenzaal. Een show die niet groot, maar wel knus en leuk van opzet bleek te zijn.

Theo van Bladel beschrijft een heel ander soort show, namelijk die van Hayling Island. Een show waar heel wat meer te zien is dan alleen koi.

Een show ook met een vereenvoudigde variëteitenindeling (minder variëteiten door niet al te grote aantallen vissen) die het moeilijk maken voor de jury, omdat die niet bekend zijn verschillende subvariëteiten met elkaar te vergelijken.

Een show ook met een hoog Hodieho gehalte. Wat Theo daarmee bedoeld leest u snel genoeg.

Ewit Kievit vertelt enthousiast over de Veluwse Koi-Avond waar een substantieel bedrag voor “zijn” goede doelen is opgehaald.

Over goede doelen gesproken; Jurgen Dimmers legt uit hoe hij een aantal koi en goudvissen redt van een anders onvermijdelijke dood.

Bram Blokland knutselt op zijn beurt een meerkamerfilter in elkaar en hoopt u hiermee te inspireren tot doe-het-zelf activiteiten.

Naast de langverwachte uitslag van de puzzel uit KOI 89 vind u in dit blad uiteraard ook onze vaste rubrieken, zoals VisFlits en de Koilumn terug.

Rest mij niets dan u veel leesplezier te wensen en een mooie tijd op de 18e Holland Koi Show.

Joop van Tol

Hoofdredacteur KOI magazine