Terug naar de homepage
Magazine
  Intro ►
  Lid worden
  Previews ►
    KOI 146
    KOI 145
    KOI 144
    KOI 143
    KOI 142
    KOI 141
    KOI 140
    KOI 139
    KOI 138
    KOI 137
    KOI 136
    KOI 135
    KOI 134
    KOI 132
    KOI 131
    KOI 130 (2)
    KOI 130
    KOI 129
    KOI 128
    KOI 127
    KOI 126
    KOI 125
    KOI 124
    KOI 123
    KOI 122
    KOI 121
    KOI 120
    KOI 119
    KOI 118
    KOI 117
    KOI 116
    KOI 115
    KOI 114
    KOI 113
    KOI 112
    KOI 111
    KOI 110
    KOI 109
    KOI 108
    KOI 107
    KOI 106
    KOI 105
    KOI 104
    KOI 103
    KOI 102
    KOI 101
    KOI 100
    KOI 99
    KOI 98
    KOI 97
    KOI 96
    KOI 95
    KOI 94
    KOI 93
    KOI 92
    KOI 91
    KOI 90
    KOI 89
    KOI 88
    KOI 87
    KOI 86
    KOI 85
    KOI 84
    KOI 83
    KOI 82
    KOI 81
    KOI 80
    KOI 79
    KOI 78
    KOI 77
    KOI 76
    KOI 75
    KOI 74
    KOI 73
    KOI 72
    KOI 71
    KOI 70
    KOI 69
    KOI 67
    KOI 66
    KOI 65
    KOI 64
    KOI 63
    KOI 62
    KOI 53
    KOI 52
    KOI 51
    KOI 50
  Artikelen ►


KOI 93 - it's winter time!

Helaas is de tijd aangebroken dat de meeste kappen alweer op de vijver zitten en de mogelijk aanwezige verwarming regelmatig aanslaat. De vissen zijn, afhankelijk van de temperatuur, alweer hard op weg naar (of zelfs al in) winterrust. Wellicht ten overvloede; koi zijn koudbloedig dieren die hun activiteit afstemmen op de watertemperatuur. Onder de tien graden Celsius hebben ze niet veel voedsel meer nodig en onder de zes graden kunt u zelfs beter helemaal stoppen met voeren. De vis blijft echter nog wel afval, in de vorm van ammoniak via de kieuwen, uitscheiden, dus vijverhygiëne blijft ook in de winter noodzakelijk. Ververs dus nog regelmatig (wekelijks) een deel van uw water en monitor de kwaliteit hiervan met een testsetje. Ook in de winter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Probeer de temperatuur van het water niet tot onder de vier (liefst zes) graden Celsius te laten zakken. Karpers zijn er niet op ingesteld om deze lage temperaturen te trotseren en gaan dan in de “overlevingsmodus”. Vaak zie je in dergelijke vijvers de vissen op hun kant of met geknepen vinnen op de bodem liggen. Dit zijn dan ook meestal de vijvers met de zogenaamde  “voorjaarsproblemen”, ontstaan doordat de vissen in de winter sterk verzwakt zijn. Afdekken om zo de koude wind uit de vijver te houden is bij een goed geisoleerde vijver meestal al voldoende om een temperatuur boven de vier graden vast te houden. Eventueel verwarmen met een ondergrens van zes tot acht graden is bij een afgedekte vijver meestal niet extreem duur en geniet natuurlijk de voorkeur.  Voor hetzelfde geld krijgen we net zo’n strenge winter als die van 2009/2010.


Dat vissen kunnen sterven onder ijs, wordt duidelijk als u de “VisFlits” van Peter leest. Mochten uw vissen overigens op de bodem of op hun zijkant liggen, ga ze dan niet storen, alle lichaamsfuncties staan op een heel laag pitje en plotselinge verstoring geeft veel stress en vergt veel van de reserves.

 


Deze winter kunt u dus uw vissen in leven houden maar uw tijd doden met het bestuderen van “oude” KOI magazines, bezoekjes aan het forum en met het zich opgeven voor de verschillende NVN activiteiten zoals de bekende dagcursussen. Tevens kunt u kiezen voor de “Moeder Aller Cursussen”, namelijk de uitgebreide visziektecursus te Barneveld. Deze laatste cursus beslaat acht volle zaterdagen. Informatie leest u elders in een artikel van Bram, die de cursus dit jaar succesvol heeft afgerond. Mogelijk wordt 2011 voorlopig het laatste jaar dat we deze cursus organiseren. Velen zijn u al voorgegaan en het animo droogt langzaam op. Tevens is de drijvende kracht achter deze cursus (Tony Achterkamp) officieel met pensioen, maar wordt hij op aandringen van ons voor 2011 nog wel ingehuurd door het cursuscentrum. Het is de vraag of dit voor toekomstige jaren ook het geval kan zijn. Twijfelaars en uitstellers zullen dus knopen moeten doorhakken willen ze niet de kans lopen achter het net te vissen!


Iemand die zeker niet achter het net vist is Ad, die u in zijn serie “Een goed begin is het hele werk” uitlegt hoe u het beste een koi kunt netten. Ook niet achter het net vist u door zich voor een trip naar Polen op te geven. Zelf mudpons afvissen met een sleepnet ligt nu namelijk voor iedereen binnen handbereik! U leest hierover in dit blad. En als we dan toch in het buitenland zijn; Jeroen neemt ons nogmaals mee naar Japan en beschrijft de derde week van onze studiereis in Niigata vorig jaar. Theo zoekt het ook niet naast de deur door te gaan jureren in Zuid Afrika en laat ons meesmullen van zijn belevenissen.

 

 

 


Iets dichterbij berichten Ruud en René ons over de jaarlijkse KoiTrek naar het Zuid-Oosten van Engeland, Ruud als reisleidster en reporter en René als beoordeler van al het moois dat er zwom en een anekdote over de Grand Champion. Fred ging ook bijna naar het buitenland. Hij ging namelijk “op verkenning” bij Limburg Koi. Wat dichter bij huis, maar toch gemeten over een finke afstand, vertelt Marian over de Elfvijvertocht, waarbij een aantal gekken het krankzinnige idee hadden opgevat om op één dag elf vijvers in de Randstad te bezoeken middels een tourtocht.

 

 

 


Ook Tiebo ging jureren en wel in Nijverdal (voor hem ook bijna buitenland). Hier werd een koivergelijkingsdag georganiseerd in het kader van de jury-opleiding.  Beoordelen van koi is vooral kijken naar de positieve kanten. Bij gelijkwaardige koi kunnen negatieve puntjes echter de doorslag geven. Een bekend negatief punt is Niban Hi, voor u beschreven en met een erg interessante filesofie verder uitgediept door Tiebo.

 

 

 

 

 


In de twaalfde Koibijbel stelt Joop van Tol de Maruju Yorijo voor, of te wel de farm van Tanaka Shigeo. Interessant om te weten is het feit dat Joop net voor de deadline van dit nummer nogmaals deze farm in Japan kon bezoeken en zo de verschillen (ook in de ontwikkleing van bepaalde vissen) op de gevoelige plaat kon vastleggen. Een serie die steeds dieper en dieper ingaat op de materie!

 

 

 

 

 


Genoeg gereist en vergeleken. Er moet ook geklust, onderzocht en creatief gedaan worden. Bjorn bouwt daarom een compleet eiland terwijl Gerben tegels kapot slaat en met verf “freubelt”.

Joop van der Zalm beschrijft het begrip TDS en omkeerosmose in een hoofdstuk uit de serie “Zo Transparant als Wat(er)”.

 

 

 

 

 


We hopen extra vroeg met deze uitgave in de bus te kunnen vallen. Net na de Heilige Sint, zodat jullie desgewenst nog een keuze kunnen maken uit diverse Kerst geschenkjes die we jullie voorstellen in onze Holland Koi Shop!

Veel leesplezier,

Joop van Tol

Hoofdredacteur Koi Magazine.