Terug naar de homepage
NVN
  Algemeen ►
    Waarom koi houden?
  Lid worden ►
  Nieuws
  Dealer nieuws ►
  VariĆ«teitenoverzicht ►
  NVN in de media
  Koilum
  Downloads ►
  Contactgegevens


KOI 95 - Best of two worlds!

"Best of two worlds" is natuurlijk een titel die verlangt naar een beetje uitleg!

We horen jullie al denken: "Binnen de koi-scene bestaat er toch maar één "wereld" en dat is de Go-Sanke klasse"...

Right?

Juist ja, voor sommige onder ons toch, het is ook daarom dat Tiebo Jacobs in deze uitgave uitgebreid aandacht besteed aan de drie topvariëteiten in de rubriek Nishikigoi Lexicon. U zal ongetwijfeld wel weten dat het juist deze drie variëteiten zijn, Kohaku, Sanke en Showa die zowat alle shows ter wereld beheersen en ook tijdens de laatste Shinkokai was het niet anders.

Pandora van Danny Deschrijver legde het daar nipt af tegen een Kohaku van Kris Kasemsarn uit Thailand. Bram Rohaan stond op de eerste rij om geschreven verslag uit te brengen, terwijl top koifotograaf Martin Kammerer netjes de tijd uittrok om de beste shots voor u vast te leggen!

We blijven nog maar even rondhangen in Japan, want Joop van Tol brengt in zijn Koi-bijbel verslag uit over achtereenvolgens Miyaishi, Koshiji en Yamamatsu. Over deze laatste was blijkbaar nog niet alles aan de orde gekomen, want Martin Symonds vond het nodig om nogmaals de complete geschiedenis van de Matsunosuke familie te herschrijven. Flexible Strategies, zo heet zijn nieuwe serie, kunt u vanaf KOI 95 elke uitgave van KOI verwachten. Flexible Strategies zal steeds de complete geschiedenis van een Koi-farm behandelen.

Lexicon - Showa Shinkokai Koi bijbel

Er is zelfs nog meer Japans 'nieuws' want in deze uitgave het vierde en laatste deel van Jeroen Dregmans' "Japan à la Carte". Voor iedereen die vreest deze schitterende reeks te moeten gaan missen... Niet getreurd. Fred Stork en Joop van Tol zijn net terug uit Japan en met de gebeurtenissen van de laatste weken in ons achterhoofd, mogen jullie ongetwijfeld een nieuwe serie verwachten in het kielzog van "à la carte".

Daarmee is eigenlijk de eerste wereld afgesloten, althans voor deze uitgave. Maar naast Japan is er nog één land dat echt wel een serieuze inbreng heeft in de Koi-wereld van Europa, namelijk Israël. Vorig jaar viel het MagNoy-imperium uit elkaar en besloten de bestaande Koi-farms verder te gaan op eigen houtje/kracht. Johan Leurs vond het dan ook tijd eens een kijkje te gaan nemen in de nieuwe structuur van het geheel. Een eerste deel van het verhaal kunnen jullie lezen in "Mashu Matok?". Een tweede deel, met ook opnieuw nadruk op het gezondheidsgebeuren volgt meteen in de uitgave hierop.

Verder de wereld rond... Want Mark Kleijkers breidde een vervolg aan zijn juryopleiding door in Zuid-Afrika te gaan jureren en met zijn echtgenote in zijn kielzog om de nodige notities te maken, mondde dit uit in een mooi relaas voor Koi. Thx, Erika.

Vervolgens gaan we dichter bij huis verder...

Fred Stork ging op bezoek bij Elektrokon om de laatste stand van zaken te bekijken aangaande het chippen van Koi. Ad Jacobs gaat verder in zijn serie "Een goed begin..." en brengt ons een indepth-verhaal over de diverse mogelijkheden binnen de microscopie.
Harry Sloots bouwde zijn "normaal" tuinhuisje om, richting een Japans kunstwerkje en Richard Zewald gaat dieper in op het onderwerp "erfelijkheid".
Japan à la Carte Zuid Afrika
Elektrokon


Jos Aben
had dan weer de keuze uit duizenden Kohaku's... Haalde er een tweetal uit en probeert deze aan de hand van hun ontwikkeling te beoordelen. Joop van Tol had dan weer een overaanbod aan "quality time" om voor jullie de volgende portie "vijversoftware" te schrijven en online te zetten. Natuurlijk allemaal extraatjes die jullie als lid van de N.V.N. gewoon gratis meepikken...

En dan nog even de culinaire tour op... In Visflits heeft Peter Driessen het over "haaienvinnensoep" en de wrange nasmaak ervan en in KOI 95 houden we KOILINAIR boven het doopfond. De nieuwe culinaire rubriek van Ruud Besems, waarin hij meteen een heerlijke portie Sushi op tafel tovert!

Mashu Matok? Jos Aben - Kohaku
 


Een heerlijke uitgave, deze KOI 95. De nieuwe uitgave van Koi hoort in de bus te vallen de eerste week van april. Ruim op tijd om straks de paastafel op te fleuren met een extra Japans culinair gerechtje! Smakelijk!

Joop van Tol
Hoofdredacteur KOI magazine