Terug naar de homepage
Gezondheid
  K.V.A. (introductie)
  Bacteriedrukmetingen
  De rode draad
  Preventieve maatregelen  ►
    Waterkwaliteit
    Stress
    Voeding
    Besmetting
    Erfelijke factoren
  Controlerende maatregelen ►
  Parasieten ►


Stress


Langdurige stress is funest voor het afweergestel. Wanneer een organisme in een stresssituatie komt zijn al de levensfuncties gericht op overleven. Het afweergestel (een behoorlijke energieverbruiker) draait dan op een laag pitje. De aanmaak van witte bloedlichaampjes/afweercellen stagneert. De vis kan zijn leefomgeving niet ontvluchten en staat daardoor onder voortdurende stress. Het gevolg is dat de vis vatbaarder wordt voor ziekteverwekkers.

Stress kan ontstaan door slechte waterkwaliteit, een onnatuurlijke omgeving, voortdurend gevaar van buitenaf (katten, reigers), omgevingslawaai, trillingen, overbevolking, vervoer, te vaak vangen etc. Een gezonde vis in een gezonde omgeving is in staat om vele ziekteverwekkers zelf de baas te blijven. Het angstvallig vermijden van een kikkertje of eendje in de vijver is dan volstrekt onnodig.

Zorg naast een optimale waterkwaliteit voor voldoende schuilplaatsen (voornamelijk in de quarantainebak). Deze schuilplaatsen worden door kleine koi nog meer gewaardeerd dan door grote. Optimale omstandigheden zorgen voor een goede algemene weerstand (afweer), door de aanmaak van voldoende afweercellen. Deze afweercellen worden bij vissen ondermeer aangemaakt in de milt, de kopnier en de tymus.

De mate van weerstand is van groot belang. Een vis die onder de juiste leefomstandigheden, zal een hogere weerstand hebben dan een vis die in slechte condities wordt gehouden. Door deze weerstand zullen ziektes niet zo snel kunnen uitbreken.

kva_za_h2_prev_stress_450

 

(c) Joop van Tol, Nishikigoi Vereniging Nederland.