Terug naar de homepage
Gezondheid
  K.V.A. (introductie)
  Bacteriedrukmetingen
  De rode draad
  Preventieve maatregelen  ►
    Waterkwaliteit
    Stress
    Voeding
    Besmetting
    Erfelijke factoren
  Controlerende maatregelen ►
  Parasieten ►


Erfelijke factoren


Net als in de mensenwereld komen onder vissen ook gewoon zwakke broeders voor. Soms overlijdt een vis op onverklaarbare wijze. Dit kan het gevolg zijn van falende organen (zoals een hartstilstand), gendefecten, tumoren enzovoort. Toch zal een deel van deze gevallen het gevolg zijn van invloeden van buitenaf.

Mogelijk hebben zich in de loop der jaren gifstoffen opgestapeld in bijvoorbeeld de lever. Dit kan het gevolg zijn van het maanden geleden toedienen van schadelijke algenmiddeltjes op basis van koper of zink, medicatie, bestrijdingsmiddelen of het gebruik van groeihormonen.

Mogelijk zijn de kieuwen aangetast door een nitrietvergiftiging, waarbij dit leidt tot capaciteitsproblemen van de kieuwen bij het stijgen van de temperatuur. Wanneer de vis dan overlijdt, is de oorzaak moeilijk tot niet te achterhalen. Vaak wordt dit dan onterecht afgedaan als “zwakke genen”. De overige gevallen kunnen als “domme pech” worden gekenschetst.

We kunnen rustig stellen dan de koi een zwakker exemplaar is dan de in het wild levende karper. Niet zo heel vreemd omdat de kwekers in hun streven naar perfectie vaak ouderdieren gebruiken die een nauwe familieband hebben. Inteelt dus, met vaak verzwakking van de vis, tot gevolg.

Daarnaast moet niet worden vergeten, dat gekweekte sierkarpers worden geselecteerd op uiterlijke kenmerken, niet op sterkte. In het wild zullen de zwakke vissen door natuurlijke selectie kansloos zijn.

 


kva_za_h2_prev_erfelijk1_300kva_za_h2_prev_erfelijk2_300kva_za_h2_prev_erfelijk3_02

(c) Joop van Tol, Nishikigoi Vereniging Nederland.