Terug naar de homepage
Magazine
  Intro ►
  Lid worden
  Previews ►
    KOI 146
    KOI 145
    KOI 144
    KOI 143
    KOI 142
    KOI 141
    KOI 140
    KOI 139
    KOI 138
    KOI 137
    KOI 136
    KOI 135
    KOI 134
    KOI 132
    KOI 131
    KOI 130 (2)
    KOI 130
    KOI 129
    KOI 128
    KOI 127
    KOI 126
    KOI 125
    KOI 124
    KOI 123
    KOI 122
    KOI 121
    KOI 120
    KOI 119
    KOI 118
    KOI 117
    KOI 116
    KOI 115
    KOI 114
    KOI 113
    KOI 112
    KOI 111
    KOI 110
    KOI 109
    KOI 108
    KOI 107
    KOI 106
    KOI 105
    KOI 104
    KOI 103
    KOI 102
    KOI 101
    KOI 100
    KOI 99
    KOI 98
    KOI 97
    KOI 96
    KOI 95
    KOI 94
    KOI 93
    KOI 92
    KOI 91
    KOI 90
    KOI 89
    KOI 88
    KOI 87
    KOI 86
    KOI 85
    KOI 84
    KOI 83
    KOI 82
    KOI 81
    KOI 80
    KOI 79
    KOI 78
    KOI 77
    KOI 76
    KOI 75
    KOI 74
    KOI 73
    KOI 72
    KOI 71
    KOI 70
    KOI 69
    KOI 67
    KOI 66
    KOI 65
    KOI 64
    KOI 63
    KOI 62
    KOI 53
    KOI 52
    KOI 51
    KOI 50
  Artikelen ►


KOI 97 - Het grootste feest van het jaar is in aantocht!
 
Op de cover van het nieuwe KOI magazine prijkt een bende uitgehongerde Tancho, maar laat u niet misleiden, de variëteit die KOI 97 overheerst is de Taisho Sanshoku. Sanke dus! Martin Kammerer selecteerde maar liefst 18 éénjarige Sanke's en bespreekt de plus- en minpunten. Natuurlijk wordt er gejureerd en de allerbeste exemplaren worden tevens voorgesteld als tweejarig exemplaar. Bij de beoordeling van Sanke is Tejima, de kleine streepjes in de borstvinnen van de koi, natuurlijk een visueel pluspunt. Tiebo Jacobs gaat dieper in op heden en verleden, zin of onzin, kunst of kitch van deze subtiele lijntjes.

Maar goed, laat ons beginnen bij het begin! De Holland Koi Show (HKS) komt eraan en Theo van Bladel legt voor de negentiende keer uit wat er straks allemaal te verwachten valt in Arcen. Hij somt redenen in overvloed op waarom u deze driedaagse niet mag missen! Spectakel gegarandeerd. Als locatie de vertrouwde Kasteeltuinen te Arcen. Alleen daarvoor is het de moeite waard om op één of meer dagen een bezoek te brengen aan Noord Limburg. Hebt u een partner met minder passie voor koi dan u? Neem haar of hem gerust mee, hij of zij zal zich prima vermaken in de prachtige tuinen. De Holland Koi Show vindt plaats op 19, 20 en 21 augustus

Taisho Sanshoku Tejime
Holland Koi Show


Er zijn natuurlijk meer shows dan de HKS alleen. Ronald Stam en Ruud Besems brengen verslag uit van de Euregio Koishow, waar voor het eerst in de Nederlandse Koishow-geschiedenis de overwinning ging naar een Scandinavische deelnemer. Over de show in België, georganiseerd door de Belgium Koi Society, konden niet meer voor het in druk gaan van dit blad verslag doen, maar dat maken we in de volgende uitgave goed.

Japan staat natuurlijk als altijd op het menu! Allereerst culinair in de vorm van bereiding van een Wagyu Niku-gerecht, van de hand van Ruud Besems en meer koigerelateerd, in de vorm van enkele KoiBijbels ter ere van de kwekerijen Satoshi Yorijo, Kanno Yorijo en Okayama Momotaro Goi. Kanno wordt daarbij dieper uitgelicht in de serie Flexible Strategies door Martin Symonds, die al vriend aan huis is bij Hiroshi Hirasawa sinds de vroege jaren 90. Ook de KoiBijbel met betrekking tot Momotaro is er één van meerdere pagina’s. KoiBijbelFans fronsen wellicht de wenkbrauwen. Momotaro is toch al aan de beurt geweest? Dat klopt, maar Momotaro heeft momenteel zijn nieuw vishuis in gebruik genomen, welke mogelijkheid biedt tot nog meer voorraad en een nog diversere kweekplanning. Joop van Tol werd eerder dit jaar uitgebreid rondgeleid en had meer dan voldoende informatie voor een deel twee van deze tot de verbeelding sprekende kweker.
Wagyu Niku Kanno
Momotaro vishuis


Waarschijnlijk zullen de Momotarolijnen een steeds belangrijkere rol spelen, ook bij andere kwekers. Maar zullen ze ooit uitgroeien tot heuse bloedlijnen, naar de echte betekenis van het woord? Eric Wessels brengt relaas over de “illustere bloedlijnen uit een roemrijk verleden” en brengt meteen in schema hoe bepaalde bloedlijnen, zoals de Matsunosuke-, Dainichi- of Torazo lijn ooit zijn ontstaan. Een razendinteressante, acht pagina lange quest door het heden en verleden die u zeker niet mag missen.

Naast Japan opnieuw de nodige aandacht voor Israël, met het tweede deel van het Mashu Matok verhaal door Johan Leurs. Ditmaal staat de 'Bio Secure Area' centraal en worden de ouderdieren van de nieuwe Zanmai-lijn (Doitsu Hikari's) voorgesteld. Zien we de nakomelingen straks terug in Arcen?

Terug naar Arcen. Op de HKS hoort natuurlijk ook een Judge seminar, welke dit jaar plaatsvindt op woensdag 17 augustus. Vorig jaar vond er natuurlijk ook zo een seminar plaats en Mike Harvey, een van de juryleden, vond het wel een goed idee om de beoordeling op papier uit te pennen. Foto's van de onschuldige, rood-witte slachtoffers en de bijbehorende uitleg, jurering én kwotering in dit nummer.


Bloedlijnen
Mashu Matok Judge seminar

Dichter bij huis trok Johan Leurs richting Borne waar sedert enkele jaren de groothandel Heja bv gevestigd is en laat u het verschil zien tussen klein- en groothandel.

Meer medisch en technisch. Joop van Tol laat weten dat de KVA intussen ook de mogelijkheid biedt tot een bacteriedrukmeting van uw vijverwater en legt precies uit wat zo'n meting inhoudt. Reeds enkele maanden is Richard Zewald (u weet wel, van dat moeilijke erfelijkheidsartikel in KOI 95) bezig met het onderzoeken en verfijnen van een voor onze leden handzame methode om de bacteriedruk te laten meten. Na veel voorbereiding vinden we de resultaten nu voldoende om de boel in productie te nemen.

Ad Jacobs geeft les in het verdoven van uw lievelingen op een zo veilig mogelijke manier. Tevens is hij de schrijver van de serie “Zin of onzin?”, waarin hij in deze serie de oxiderende werking van verschillende stoffen onderling vergelijkt, door ze los te laten op een paar in water ondergedompelde porties kopspijkers.

Natuurlijk ontbreken in deze uitgave ook de “VisFlits”, een “Creatief met Koi” en een “Koilumn” niet.
Heja
Bacteriedrukmeting Verdoving

U leest het allemaal in de 97ste uitgave van Koi die de eerste week van augustus op de mat zal vallen! Net op tijd om de vakantie op te fleuren met wat extra leesgenot en ruim op tijd om straks gebruik te maken van de zes kortingskaarten voor de Holland Koi Show, die ook weer bij dit nummer zijn ingesloten.

Rest ons niets u veel leesplezier en een grandioze Holland Koi Show toe te wensen.

De redactie.