Terug naar de homepage
Gezondheid
  K.V.A. (introductie)
  Bacteriedrukmetingen
  De rode draad
  Preventieve maatregelen  ►
  Controlerende maatregelen ►
    Technische controle
    Fysieke controle
    Gedragscontrole
    Waterkwaliteit controle
    Koi uitrusting
  Parasieten ►


Technische controle


Periodiciteit: dagelijks.

Dingen kunnen stuk gaan. Bij het uitvallen van de pomp van een waterval zal dit snel genoeg opgemerkt worden. Anders is het, als bijvoorbeeld de verwarming of de luchtpomp van de filter uitvalt. Nog erger wordt het als de thermostaat van de verwarming defect is en de verwarming niet meer uitgaat! Controleer daarom dagelijks even al uw apparatuur op functioneren.

Tegenwoordig zijn er vele hulpmiddelen in de handel om rampen te voorkomen. Denk hierbij aan niveauschakelaars die uw pomp kunnen uitschakelen. Hiermee kan voorkomt u dat bij een breuk in de leiding of verstopping van uw filter de hele vijver wordt leeggepompt. Er bestaan zelfs systemen waarbij u een SMS ontvangt, wanneer bijvoorbeeld de pomp uitvalt of uw watertemperatuur onder of boven een bepaalde waarde komt. Controleer uw vijver (aan de hand van het waterniveau) en leidingwerk op lekkage of bevriezing.

Kijk of er geen scherpe voorwerpen in de vijver aanwezig zijn. Wees alert op kabelbreuken. Controleer de temperatuur (zeker bij gebruik van verwarming). Let op dat er geen gifstoffen (door bijvoorbeeld verfwerk, onkruidmiddelen, insecticiden of giftige planten) in het water kunnen komen.


kva_za_h3_contr02_150kva_za_h3_contr_150kva_za_h3_contr03_150kva_za_h3_contr04_150kva_za_h3_contr05_150


(c) Joop van Tol, Nishikigoi Vereniging Nederland.