Terug naar de homepage
Magazine
  Intro ►
  Lid worden
  Previews ►
    KOI 151
    KOI 150
    KOI 148
    KOI 146
    KOI 145
    KOI 144
    KOI 143
    KOI 142
    KOI 141
    KOI 140
    KOI 139
    KOI 138
    KOI 137
    KOI 136
    KOI 135
    KOI 134
    KOI 132
    KOI 131
    KOI 130 (2)
    KOI 130
    KOI 129
    KOI 128
    KOI 127
    KOI 126
    KOI 125
    KOI 124
    KOI 123
    KOI 122
    KOI 121
    KOI 120
    KOI 119
    KOI 118
    KOI 117
    KOI 116
    KOI 115
    KOI 114
    KOI 113
    KOI 112
    KOI 111
    KOI 110
    KOI 109
    KOI 108
    KOI 107
    KOI 106
    KOI 105
    KOI 104
    KOI 103
    KOI 102
    KOI 101
    KOI 100
    KOI 99
    KOI 98
    KOI 97
    KOI 96
    KOI 95
    KOI 94
    KOI 93
    KOI 92
    KOI 91
    KOI 90
    KOI 89
    KOI 88
    KOI 87
    KOI 86
    KOI 85
    KOI 84
    KOI 83
    KOI 82
    KOI 81
    KOI 80
    KOI 79
    KOI 78
    KOI 77
    KOI 76
    KOI 75
    KOI 74
    KOI 73
    KOI 72
    KOI 71
    KOI 70
    KOI 69
    KOI 67
    KOI 66
    KOI 65
    KOI 64
    KOI 63
    KOI 62
    KOI 53
    KOI 52
    KOI 51
    KOI 50
  Artikelen ►


KOI 101 - The Day After
Wat was hij mooi hè, die KOI 100?
Dank voor alle fantastische reacties die wij mochten ontvangen via mail, het forum en de telefoon! De stortvloed aan positiviteit was voor ons als een warme douche, waardoor we de “bloed, zweet en tranen” die we in dat paradepaardje hebben gestoken weer snel zijn vergeten. Vol hernieuwde energie hebben we ons dan ook gestort op uitgave 101. Een uitgave die er ook gewoon weer mag zijn.

We starten met de Shinkokai koishow, ook wel de “All Japan” genoemd. Deze show wordt elk jaar in Tokyo gehouden en geldt als de belangrijkste show van de wereld. Win je deze show, dan zou je jezelf wereldkampioen kunnen noemen. Tot enkele jaren geleden was deze show der shows vrijwel uitsluitend een Japans onderonsje. De laatste jaren zie je echter steeds meer andere landen die stevig scoren op deze show, waardoor deze een veel internationaler karakter heeft gekregen. Johan Leurs bezocht deze show en maakte een uitgebreid verslag van deze happening.

Peter (“Pee Tah San”) Waddington, die in KOI 100 startte met een zeer informatief, maar ook humoristische kijk op zijn eerste jaren in Japan, neemt ons wederom mee in zijn avonturen. We zijn inmiddels aanbeland halverwege de jaren ’80 en “Pee Tah” haalt Toshio Sakai naar de Engelse Koi Show (de BKKS). Het blijkt de eerste vlucht van deze grote man buiten Japan, maar mr Sakai mag niet meejureren omdat hij geen “getraind lid is van de JSC”. Men had in Engeland gewoon nog nooit van de beste man gehoord. Wat zullen ze zich later achter de oren hebben gekrabd…

Koibijbel 31 van Joop van Tol beschrijft de Shinoda Koi Farm, beroemd om de kweek van vooral Hi Utsuri, maar ook van Doitsu en GinRin Go-Sanke.

Shinkokai koishow Toshio Sakai Shinoda Koi Farm

Martin Symonds neemt het stokje vervolgens over en gaat dieper in op de lange geschiedenis die hij deelt met de sympathieke kweker Susumu en zoon Masanori, die naast het kweken van (Jumbo) koi ook dol zijn op de Japanse variant van stierenvechten (eigenlijk stierenworstelen, een veel diervriendelijkere sport dan in bijvoorbeeld Spanje wordt bedreven).

De International Ornamental Fish and Fishing Exibition te Shanghai, een gigantische beurs (in China is alles groot) op het gebied van vissen en andere waterdieren wordt bezocht door onze vier China gangers. Joop van Tol beschrijft wat hier te zien is en dat is eigenlijk teveel om op te noemen. Naast een koishow ook vele andere zoet- en zoutwaterbewoners van over de gehele aardbol. Uiteraard allerlei rassen goudvissen uit China, maar ook Arowana, zeepaardjes, kwallen, discus, reuzesalemanders, minivisjes voor zakaquaria en triops.

Dichter bij huis gaat Theo van Bladel dieper in op zijn andere passie (naast zijn vrouw en koi), de sluiergoudvis. Deze oude liefde heeft hij nieuw leven ingeblazen door een aquarium op te starten met verschillende rassen, zoals de Oranda, de Ranchu en de Ryukin (Ryu betekent “draak”, denk in dit kader ook maar aan de koivariëteit Kumonryu). Theo vertelt wat over de geschiedenis van deze soms wel duizenden jaren oude rassen, maar vooral over zijn eigen tegenslagen tijdens het opstarten van zijn nieuwe “bak”. 

Op het gebied van het Koi Herpes Virus (KHV) praat Richard Zewald ons bij. Hij bracht hiervoor samen met Joop van Tol een bezoek aan het CVI (Centraal Veterinair Instituut onderdeel van Wageningen UR) in Lelystad om viroloog Marc Engelsma te interviewen over de laatste inzichten en stand van zaken. Het CVI is het enige instituut in Nederland waar koi op de aanwezigheid van KHV kunnen worden onderzocht.
Shanghai Sluiergoudvis KHV
Ad Jacobs onderzoekt in zijn serie “Zin of Onzin” uit of testsetjes het inderdaad alleen maar goed doen in vijverwater dat eerst op kamertemperatuur is gebracht. Met deze serie toetst Ad, als een ware MythBuster, op eigenzinnige allerlei hardnekkige verhalen die rondgaan in de koiscene. Soms waar, soms de grootste flauwekul.

Een bezoek aan Bert-Jan en Jaqueline brengt Joop van Tol naar de Veluwe. Bert-Jan is één van de oprichters van de Veluwse Koi Vrienden en het werd hoog tijd om deze mannen eens met een vijverbezoek te vereren. Het is dus het begin van een serie (vijveren op de Falwa) over enkele bijzondere, in de Veluwe gesitueerde vijvers.

In het tweede deel van “The big 4-ces” interviewt Johan Leurs wederom één van de pioniers die Nishikigoi naar Europa brachten. Deze keer komt Michel Capot aan het woord. Michel timmert al sinds 1979 aan de weg op het gebied van koi en kan dus, gezien de korte historie van koi in Europa, tot een ware pionier worden gerekend.

Zin of Onzin Veluwe Michel Capot
Ronald Stam, één van de personen uit het NVN juryprogramma, legt ons uit hoe zuurstof door een vissenlichaam wordt getransporteerd. Water bevat, zoals u ongetwijfeld weet, veel minder zuurstof dan de ons omringende lucht. Een vis moet dus behoorlijk wat moeite doen om voldoende zuurstofgas binnen te krijgen zodat hij voldoende voedsel kan verbranden om te groeien en te functioneren.

In het kader van de Koi Vijver Adviesdienst (KVA) brengt Gerard de Greef een bezoek aan een vijver die in de afgelopen winter véél te koud is geworden, met desastreuze gevolgen. De eigenaar is zo sportief om toe te staan dat zijn verhaal wordt gepubliceerd, om zo andere voor een dergelijke ramp te behoeden.

De ligging van de vijver bepaald ook mede de gemiddelde temperatuur. Maar er zijn nog veel meer zaken van belang als je het over de optimale ligging van een vijver hebt. Denk aan zaken als genot (dicht aan het huis, vergroot het plezier van het vijverleven), aantal uren zonlicht (van belang voor kleur van de vissen en temperatuur van de vijver), in of uit de wind (water oppervlakteverstoring en temperatuur) enzovoort. Martin Kammerer vertelt u er alles over.
Zuurstof Winter Ligging v.d. vijver
Fred Stork ging voor uitgave 101 op verkenning bij MP Koi, Linda Parlevliet bakte een creatieve koitaart, Peter Driesen toont in een “VisFlits” aan dat een snor best aantrekkelijk kan zijn en Joop van Tol windt zich in zijn Koilumn op over “Trends”.

Veel leesplezier,
De redactie van KOI Magazine.