Terug naar de homepage
Magazine
  Intro ►
  Lid worden
  Previews ►
    KOI 151
    KOI 150
    KOI 148
    KOI 146
    KOI 145
    KOI 144
    KOI 143
    KOI 142
    KOI 141
    KOI 140
    KOI 139
    KOI 138
    KOI 137
    KOI 136
    KOI 135
    KOI 134
    KOI 132
    KOI 131
    KOI 130 (2)
    KOI 130
    KOI 129
    KOI 128
    KOI 127
    KOI 126
    KOI 125
    KOI 124
    KOI 123
    KOI 122
    KOI 121
    KOI 120
    KOI 119
    KOI 118
    KOI 117
    KOI 116
    KOI 115
    KOI 114
    KOI 113
    KOI 112
    KOI 111
    KOI 110
    KOI 109
    KOI 108
    KOI 107
    KOI 106
    KOI 105
    KOI 104
    KOI 103
    KOI 102
    KOI 101
    KOI 100
    KOI 99
    KOI 98
    KOI 97
    KOI 96
    KOI 95
    KOI 94
    KOI 93
    KOI 92
    KOI 91
    KOI 90
    KOI 89
    KOI 88
    KOI 87
    KOI 86
    KOI 85
    KOI 84
    KOI 83
    KOI 82
    KOI 81
    KOI 80
    KOI 79
    KOI 78
    KOI 77
    KOI 76
    KOI 75
    KOI 74
    KOI 73
    KOI 72
    KOI 71
    KOI 70
    KOI 69
    KOI 67
    KOI 66
    KOI 65
    KOI 64
    KOI 63
    KOI 62
    KOI 53
    KOI 52
    KOI 51
    KOI 50
  Artikelen ►


KOI 104 - Hotter than Hot
Moeder wat was het heet. De jubileumshow van Nishikigoi Vereniging Nederland (NVN), de 20e Holland Koi Show (HKS), zit er weer op. De heetste dag in 30 jaar viel in ons showweekend. Arcen staat toch al bekend om haar temperatuurrecords en maakte dat ook dit jaar weer waar. Het was bloedheet. Als bestuur maken we dan ook een diepe buiging naar de mannen en vrouwen van het “middenterrein”, die onder leiding van Mark Kleijkers, met bovenmenselijke inspanningen de watertemperatuur en waterkwaliteit goed wisten te houden! Natuurlijk bedanken wij ook alle andere vrijwilligers voor hun tomeloze inzet tijdens en rond de Holland Koi Show. Het waren weer vermoeiende, maar bevredigende dagen. Inmiddels zit ook de jaarlijkse KoiTrek naar de South East Show in Engeland er weer op, een verslag daarvan leest u in de volgende uitgave van KOI magazine. In KOI 104 besteden we natuurlijk ruime aandacht aan de Holland Koi Show. Ad Jacobs schreef een sfeerimpressie en Tiebo Jacobs (geen familie) het wedstijdverslag. De grote prijswinnaars en hun baasjes vindt u uiteraard ook terug in dit magazine.

Een persoon die in dat kader niet ongenoemd mag blijven is René Gerritzen, die de showvissen elk jaar weer prachtig voor ons op foto weet vast te leggen. Een vak apart, dat kan ik u uit eigen ervaring mededelen (ik kan er niets van). Van René kunt u alweer het derde en laatste deel lezen, over hoe u de mooiste koifoto kunt maken.

Holland Koi Show
De uitslagen
Koi fotografie
Daarnaast natuurlijk ook allerlei andere onderwerpen. Zo zijn we alweer toegekomen aan deel vijf van Matsunosuke’s mijmeringen. Een heerlijk relaas van Peter Waddington, één van de grote grondleggers van de koihobby in Europa. Hij neemt ons mee op een reis door de tijd en kan geanimeerd vertellen over de avonturen in Japan, waar hij al ruim dertig jaar kind aan huis is.

Wim Witjes doet verslag van zijn Japan Experience. Hij mocht met een dealer mee om een onvergetelijke reis te maken langs koikwekers in zowel het zuiden als het westen van Japan. Zijn verhaal zal op veel fronten herkenbaar zijn voor degene die een dergelijke toer door Japan zelf hebben beleefd.

In de serie KoiBijbel beschrijf ik de farm van Fuji Oomo, één van de weinige kwekers waar je een fatsoenlijk gesprek mee kunt voeren zonder dat je de Japanse taal machtig bent. Showa is het paradepaardje van Oomo san, een variëteit die vrijwel elke hobbyist in zijn of haar vijver heeft rondzwemmen. Het is één van de bekendste en meest begeerde variëteiten.Mijmeringen
Japan Experience
Fuji Oomo
Toch zijn er natuurlijk nog zeer veel andere variëteiten die de moeite waard zijn. In het derde en laatste deel van zijn serie “100 koivariëteiten” beschrijft Bram Rohaan er ruim 30. Daarmee zit ook deze serie er weer op en heeft u een prachtig naslagwerk om in te spitten als u eens een koi tegenkomt waarvan u de variëteit niet kunt benoemen.

Op het moment dat ik dit schrijf is het nog prachtig nazomerweer, toch wordt het tijd om na te gaan denken over hoe we de koi het beste de winter door kunnen helpen. Het artikel van Mike van Zijl kan u daarbij behulpzaam zijn. Mike geeft u waardevolle tips, die niet veel geld hoeven te kosten, maar waarmee u wel veel geld (dierenarts) kunt besparen.

In de serie “Bijzondere Projecten” ga ik op bezoek bij Jan en Stijntje Pompert, voor wie het woord “winter” niet bestaat. Ze hebben met recht een “Bijzonder Project” in en uit de grond rond hun huis gestampt, met een prachtige 50 kubieke meter indoor vijver als resultaat.


100 koivarieteiten
Winter
Bijzondere project
Tiebo legt in zijn Nishikigoi Lexicon (het koi woordenboek) de term Hakamahaki uit. Dat lijkt een moeilijk woord, maar als je het ezelsbruggetje “haak aan m’n haakie” gebruikt, gemakkelijk te onthouden. Daarmee kunt u, qua onvervalste koikennis, natuurlijk scoren bij uw koivrienden.

Theo van Bladel zoekt het dichter bij huis. Hij concludeert dat “soort zoekt soort” ook opgaat in de koihobby. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft Theo zijn avonturen rond zijn huis.

Ad Jacobs heeft zijn “angst” voor Theo van Bladel overwonnen en durft hem na jaren tegen te spreken over de zin of onzin van schuif- en kogelkranen. Zoals u in de vorige uitgave hebt kunnen lezen zijn beide heren toegetreden tot het bestuur van de Nishikigoi Vereniging Nederland en stellen we ze, voor zover dat nog nodig is, nader aan u voor.

Rupert Bridges neemt het zenuwstelsel van de koi onder de loep. Rupert levert al langere tijd interessante semi-wetenschappelijke stukken over koi aan, waardoor wij de werking van deze organismes steeds beter gaan begrijpen.

Van mijn hand nog een artikel genaamd “The Pin-Up club”. Mogelijk zal dit een lichte twinkeling in de ogen van veertigers tot gevolg hebben, want wie uit die leeftijdscategorie herinnert zich niet dit erotisch getinte televisieprogramma uit de jaren 80? Helaas moet ik u teleurstellen, het artikel gaat over het maken van pins. U kent ze wel, die showspeldjes die de verzamelwoede van menig hobbyist tot grote hoogte drijft. Voor die verzamelaars is het denk ik leuk om te zien wat er allemaal komt kijken voor u met een pin op revers of pet kunt paraderen.

  
  Hakamahaki The Pin-Up Club
 
Ruud Besems ging op verkenning bij Tagami Koi in Weert, Sandra Valentin botvierde haar creativiteit op een koitaart, Peter Driessenvisflitst” over zaagvissen en ik speel “voetje van de vloer” in mijn Koilumn.

Veel leesplezier,
Joop van Tol
Hoofdredacteur KOI Magazine