Terug naar de homepage
Magazine
  Intro ►
  Lid worden
  Previews ►
    KOI 151
    KOI 150
    KOI 148
    KOI 146
    KOI 145
    KOI 144
    KOI 143
    KOI 142
    KOI 141
    KOI 140
    KOI 139
    KOI 138
    KOI 137
    KOI 136
    KOI 135
    KOI 134
    KOI 132
    KOI 131
    KOI 130 (2)
    KOI 130
    KOI 129
    KOI 128
    KOI 127
    KOI 126
    KOI 125
    KOI 124
    KOI 123
    KOI 122
    KOI 121
    KOI 120
    KOI 119
    KOI 118
    KOI 117
    KOI 116
    KOI 115
    KOI 114
    KOI 113
    KOI 112
    KOI 111
    KOI 110
    KOI 109
    KOI 108
    KOI 107
    KOI 106
    KOI 105
    KOI 104
    KOI 103
    KOI 102
    KOI 101
    KOI 100
    KOI 99
    KOI 98
    KOI 97
    KOI 96
    KOI 95
    KOI 94
    KOI 93
    KOI 92
    KOI 91
    KOI 90
    KOI 89
    KOI 88
    KOI 87
    KOI 86
    KOI 85
    KOI 84
    KOI 83
    KOI 82
    KOI 81
    KOI 80
    KOI 79
    KOI 78
    KOI 77
    KOI 76
    KOI 75
    KOI 74
    KOI 73
    KOI 72
    KOI 71
    KOI 70
    KOI 69
    KOI 67
    KOI 66
    KOI 65
    KOI 64
    KOI 63
    KOI 62
    KOI 53
    KOI 52
    KOI 51
    KOI 50
  Artikelen ►


KOI 113

Voor schaatsers met een voorkeur voor natuurijs was het een dramatische winter, als je überhaupt al van een winter kunt spreken. In mijn optiek is de herfst naadloos overgegaan in de lente. Voor koihobbyisten kon het denk ik niet veel beter. Nauwelijks vorst en watertemperaturen die zelfs zonder het afdekken van de vijver niet of nauwelijks onder de tien graden zijn gekomen. Het zou zomaar kunnen dat onze jongens en meisjes van de Koi Vijver Adviesdienst (KVA) dit voorjaar wel eens een dagje in het weekend leuke dingen met het gezin kunnen gaan doen, door het gebrek aan een strenge winter en daardoor verzwakte koi. Mochten zich in uw vijver desondanks problemen voordoen, dan leest u elders in dit magazine hoe u roet in het eten van de weekendplannen van de KVA-ers kunt gooien René Grootscholten legt u uit wat de KVA voor u kan betekenen en hoe u deze het meest efficiënt kunt inschakelen.  

 

KVA All Japan


Op het gebied van visziektes onderhouden wij overigens nauwe banden met diverse dierenartsen en met het Vis-, schaal-, en schelpdierziektelaboratorium van het Central Veterinary Institute (CVI) in Lelystad. Het CVI is het enige laboratorium in Nederland dat door middel van (RT)PCR het Koi Herpus Virus (KHV) kan diagnosticeren. Van het hoofd van de afdeling, Olga Haenen, ontvingen wij een informatief artikel over “Koi Sleepy Disease”. KSD is net als KHV een virusziekte en is afgelopen najaar voor het eerst door het CVI aangetroffen in koi. Naast de banden die we onderhouden met specialisten op het gebied van visziektes, geven wij zelf een achtdaagse cursus koihouden, waarin de nadruk ligt op het gezond houden en gezond krijgen van koi. De 2014 editie van de Koi University, zoals zij deze cursus hebben gedoopt, is op dit moment nog in volle gang, maar vanaf deze uitgave kunt u zich inschrijven voor de 2015 editie. Ad Jacobs vertelt u hoe.  

Sleeping disease Koi University


Voor wat betreft “The biggest koishow on this planet and far beyond”, te weten onze eigen Holland Koi Show kunnen wij u mededelen dat de voorbereidingen voortvarend gaan. De leden van ons sales team gaat nog net niet met elkaar op de vuist over wie welke potentiële standhouder mag benaderen. Sponsoren geven ons hoogstwaarschijnlijk de financiële speelruimte om nog dit jaar een aantal vernieuwingen door te voeren, waarmee we denken de show nóg veelzijdiger te maken.  Een voorbeeld hiervan is het "Doe Plein". Dit wordt een interactief plein, waar we mini-lezingen, demonstraties en mini-cursussen geven voor kleine groepjes mensen, die graag meer informatie willen over specifieke aspecten van de koihobby. Hier kunt u terecht met al uw vragen en zelf actief deelnemen. Voor dit Doe Plein gaan we een nauwe samenwerking aan met Koi Question, die met dit idee naar ons toe zijn gekomen. Verder hebben we voor de bezoekers nog een aantal leuke verassingen in petto. Wij hopen u dan ook weer in groten getale te mogen verwelkomen op 15, 16 en 17 augustus in de, in Oosterse sferen omgetoverde, Kasteeltuinen te Arcen (Limburg)!

All Japan Philippine


Qua shows brengen wij u in KOI 113 allereerst natuurlijk de 45ste All Japan Combined Nishikigoi Show. Deze show wordt gezien als ’s werelds belangrijkste koishow. Bas van der Hulst brengt een sfeerimpressie en natuurlijk tonen wij u de grootste prijswinnaars in prachtige beelden. Een veel kleinere show, maar met hoge kwaliteit koi en een jury waar je “U” tegen zegt is de 2e editie van de Filipijnse “National” voor u in woord en beeld verslagen door R.J. Silva.

 

 

 

Hoshikin Dainichi Torazo


In de 43ste KoiBijbel behandel ik topkweker Hoshikin, vooral bekend om haar prachtige Kohaku. Harald Bachman heeft een videodagboek van zijn stage bij Dainichi bijgehouden, met verwijzingen naar bewegende beelden die we voor u op de NVN website (www.nvn-koi.nl/harald) hebben geplaatst en waarnaar we in het artikel verwijzen. In deze uitgave van KOI magazine tevens het laatste deel over kweker Torazo van Peter Waddington. Genoeg topkwaliteit Go-Sanke dus door deze drie bijdragen.

 

 

 
Trias Kyorin  


Van de hand van Vincent van Driel komt deel II van de serie Trias Energetica, waarbij de nadruk van deze serie over duurzaam koihouden ligt op het beperken van warmteverlies, waardoor energie kan worden bespaard. Energie is ook het onderwerp van Johan Leurs, maar hier gaat het over de energie die koi nodig hebben om te kunnen functioneren en groeien. Voer dus! Dat goed voer nodig is voor optimale groei inspireerde Johan Leurs om gedurende zijn Japanreis ruimte in te plannen om een bezoek te brengen aan de Hikari fabrieken.

 

 

Kyorin Onzin Verleiding


Dat deze groei tot buitengewoon grote vissen kan leiden heeft Ad Jacobs geïnspireerd om zich in de serie “Zin of Onzin” af te vragen of de vis überhaupt nog wel “past” in zijn omgeving. Alie de Boer heeft ervaring met dit probleem. In haar artikel “De Verleiding” beschrijft ze een visje uit eigen kweek dat het aquarium dreigt uit te groeien.

Dichter bij huis brengt Ronald Stam verslag uit van het Kerstfeest dat hij vierde bij Koi Consult in Denemarken. Nog dichter bij huis bezocht Ad Jacobs Vijvercentrum Ekkersrijt. Uiteraard ontbreken ook in deze uitgave VisFlits van Theo van Bladel, Move your Ass en een Koilumn niet. Vanwege plaatsgebrek hebben we de derde aflevering van “More Days Grace” doorgeschoven naar de volgende uitgave.

Veel leesplezier,

Joop van Tol

Hoofdredacteur KOI Magazine.

 

 

Denemarken Vijvercentrum Ekkersrijt