Terug naar de homepage
Gezondheid
  K.V.A. (introductie)
  Bacteriedrukmetingen
  De rode draad
  Preventieve maatregelen  ►
  Controlerende maatregelen ►
    Technische controle
    Fysieke controle
    Gedragscontrole
    Waterkwaliteit controle
    Koi uitrusting
  Parasieten ►


Koi uitrusting

Voor een koihouder zijn een aantal attributen onmisbaar of handig om te hebben. Op het forum wordt hier regelmatig over gediscussieerd en de forumgebruikers hebben gezamenlijk wat lijstjes opgesteld.

Elke koihouder zou moeten kunnen beschikken over een goede watertestset, om regelmatig de waterkwaliteit te meten. Er zijn diverse merken, in het algemeen zijn de teststrips wat minder nauwkeurig. Een injectiespuit (zonder naald) kan handig zijn om de juiste hoeveelheden af te meten bij de watertesten. Een quarantainebak (met draaiend filter) is natuurlijk ook belangrijk net als een thermometer om de temperatuur in de gaten te houden.

Om een koi te netten (vangen) zijn een aantal artikelen handig: een schepnet, koisok en een meetbak. Stem deze artikelen af op de grootste koi in uw vijver en vervang ze naarmate de koi groeien. Een behandelbak met net, luchtpomp en luchtsteen hoopt u nooit nodig te hebben, maar het is prettig om ze bij te hand te hebben. Voor waterpieken: zeoliet bij ammoniapiek en zout bij nitrietpiek.

Voor de meer ervaren koihouder komen daar nog wat zaken bij. Om verder onderzoek te doen een microscoop, dek- en objectiefglaasjes en een naslagwerk om bijvoorbeeld parasieten op te zoeken. Voor wondbehandelingen: een zacht kussen waarop een verdoofde koi kan liggen (baby aankleedkussen), handdoeken (om de koi mee af te dekken tegen uitdrogen), latex handschoenen, verdovingsvloeistof, een wondbehandelingsetje, wattenstaafjes, een pincet, een grote injectiespuit (zonder naald) om wonden te spoelen, waterperoxide 3% en propolis.

Voor eventuele waterbehandelingen is het handig om een nauwkeurig weegschaaltje te hebben, zodat de behandelingen exact kunnen worden afgewogen. Verder een beschermkapje en een veiligheidsbril.
Een aantal medicijnen kan op voorraad worden gehouden, controleer dan regelmatig de houdbaarheidsdatum. Denk aan kaliumpermangaat (plus natriumthiosulfaat om de behandeling af te breken), flubenol en halamid.

De ervaren koihouder zou verder nog kunnen beschikken over scalpels, hechtdraad en schaartjes.
Een microscoop voor de koihobby is bij voorkeur voorzien van:

• een kruistafel om het preparaat gelijkmatig onder het objectief te kunnen bewegen
• instelbare verlichting
• een grof en fijn afstelling om het preparaat goed te kunnen bekijken
• objectieven die in combinatie met het oculair de volgende vergrotingen hebben (objectief x oculair) 40, 100, 200 en 400.