KOI 135: Het Koi seizoen is wederom… OPEN verklaard!
Hoe gek het ook klinkt maar de december uitgave is telkens weer de allereerste uitgave van het nieuwe seizoen.
Terwijl hier vaak de eerste sneeuwvlokken neer dwarrelen en de temperatuur geregeld daalt onder het vriespunt, gooien de Japanners alle registers open en presenteren hun nieuwste oogst op diverse koi-shows.
De Nogyosai is er eentje van. Volgens de kwekers in Niigata zelf, de derde belangrijkste koi show op deze planeet. En wie zijn wij om deze heren tegen te spreken! Het begint eigenlijk allemaal al met de ikeages, die bijna allemaal de tweede week van oktober starten. Natuurlijk waren wij erbij om de belangrijkste “harvests” te volgen en u mag deze, in berichtvorm, in de komende uitgaves van Koi verwachten.
Voor deze uitgave van KOI hebben we er één heel belangrijke uitgepikt, namelijk de Harvest van Marudo’s Ichi Ban (nummer 1) vijver.
Waarom uitgerekend Marudo? Wel, het is deze Koi Farm die uiteindelijk de Grand Champion titel wist te veroveren op de Nogyosai, dus leek het ons meer dan terecht, om uitgerekend deze Harvest aan jullie te presenteren. Het begint al met de cover, waar Toshi san de belangrijkste beker, tot op heden voor hun farm, in ontvangst nam.
Naast het bericht over hun ikeage ook een uitgebreide reportage over de Nogyosai, waarbij we alle winnaars presenteren op foto, maar tevens ook nog eens de winnende vissen “live” aan u presenteren, en di
t na een een uitgbreide reportage over het jureren op deze show zelf (scan de QR code in het blad even in!).
Meer shows in deze uitgave want ook de All England komt uitgebreid aan bod, Mark brengt relaas uit die ogen van een jurylid, terwijl Toën een verslag brengt in het kader van de “Koi Trek”! De Koi Trek is natuurlijk nauw verband met onze eigen show, want vaak zijn het tal van vrijwilligers op de HKS, die de bustocht richting Engeland meemaken.
Maar ook in deze uitgave komen we nogmaals uitgebreide terug op onze eigen show, want we brengen een overzicht van alle winnaars in woord en beeld. Heeft u op het grote Hikari-podium gestaan in Arcen, dan zal u zichzelf terug herkennen op foto in deze uitgave!
Ook natuurlijk weer veel vijverplezier in deze uitgave. Eindelijk werd er een Koi-gek in de buurt van Groningen gevonden, die wel eens een reportage over zijn eigen vijver in elkaar wilde draaien. Klaas de Rode is zijn naam en we hopen van harte dat dit verslag ook u ertoe aanzet om eens achter het toetsenbord te kruipen en een verslag te schrijven over hoe, wat en wanneer er grote werken plaatsvonden in uw tuin. Wat ons betreft: hopelijk komt er water aan te pas!
Marlice en Peter trokken richting “Ron en Mia” en konden genieten van een middagje Koi-magie. Natuurlijk zijn we blij dat we deel uit mogen maken van deze "koi-talk” tussen koffie en gebak!
Een derde vijver die we in dit nummer behandelen, is de Japanse vijver van Björn Rötgers. Hij creëerde een stukje Japan in zijn achtertuin. Een tuin die er met elke uitgave van KOI mooier en mooie begint uit te zien! Natuurlijk inclusief die grote waterplas waar we allen van houden!
Geen vijver zonder filtering. Johan trok richting Eindhoven, waar in het kleine Veghel het nieuwe hoofddkantoor van Sibo Fluidra is gevestigd. Een gesprek wat wederom maar liefst dikke 10 pagina’s in beslag neemt, maar wat niet enkel ophoudt bij filtertechniek zelf, maar welk ook dieper ingaat op het thema bacteriën.
Trouwens, deel twee van dit gesprek mag verwacht worden in de volgende uitgave.
Wanneer het allemaal niet echt goed gaat met de vijver en de vissen er ook onder beginnen lijden, dan moet u wel eens afrekenen met het exophthalmus-syndroom. Het wat??? Wel, laat ons het kort houden… Uitpuilende ogen! Natuurlijk kan dit meerdere oorzaken hebben we. We sommen ze even voor u op: SVC of de voorjaarsvirus ziekte, bacteriële infecties, vergiftiging door medicijnen, vistuberculose, parasitaire problemen, tumor en/of bacteriële oogproblemen. Dus een hele boterham om zo maar even door te slikken. Dierenarts Werner Hoedt gaat dieper op de probleemsituaties in en schuift enkele mogelijke oplossingen naar voren. Zeker een artikel om aandachtig te lezen, want met uitpuilende ogen bij Koi zal elke hobbyist vroeg of laat een keer moeten afrekenen.
Louis Vanreusel, het bekende Belgische ZNA-jurylid nam afscheid van de internationale koi-scene en Anja blikt terug op zijn carrière en haalt een aantal mooie herinneringen naar boven! Momenten om te koesteren! Martin Symonds bracht dan weer bezoek aan een internationaal befaamde koi-farm, namelijk de Yamazan Koi Farm. Net rond deze tijd moest Manabu san, de huidige baas, afscheid nemen van zijn vader. Iets wat toch wel een diepe indruk naliet op Manabu san en de schrijver zelf, die jarenlang erg goed bevriend was met Sei’ichi san.
Wat kunnen we nog meer zeggen van deze uitgave, behalve dat het een uiterst interessante uitgave is geworden, die u ongetwijfeld van Sinterklaas richting de Kerstman zal slepen.
Een periode waarin, mocht u het nog niet gedaan hebben, u het beste de vijver en filter flink inpakt en samen met ons hoopt op niet tè waanzinnig negatieve temperaturen. De voor velen van ons mooiste en gezelligste dagen van het jaar komen eraan. Maak er een mooi uiteinde van! Geniet van vrienden, kennissen, en de kleine dingen van het leven. En geniet vooral... van het leven zelf!
Mag het Nieuwe Jaar voor iedereen van jullie vooral een goede gezondheid, veel vriendschap en liefde in petto hebben. We zien elkaar hopelijk weer in 2018!