Terug naar de homepage
Magazine
  Intro ►
  Lid worden
  Previews ►
    KOI 151
    KOI 150
    KOI 148
    KOI 146
    KOI 145
    KOI 144
    KOI 143
    KOI 142
    KOI 141
    KOI 140
    KOI 139
    KOI 138
    KOI 137
    KOI 136
    KOI 135
    KOI 134
    KOI 132
    KOI 131
    KOI 130 (2)
    KOI 130
    KOI 129
    KOI 128
    KOI 127
    KOI 126
    KOI 125
    KOI 124
    KOI 123
    KOI 122
    KOI 121
    KOI 120
    KOI 119
    KOI 118
    KOI 117
    KOI 116
    KOI 115
    KOI 114
    KOI 113
    KOI 112
    KOI 111
    KOI 110
    KOI 109
    KOI 108
    KOI 107
    KOI 106
    KOI 105
    KOI 104
    KOI 103
    KOI 102
    KOI 101
    KOI 100
    KOI 99
    KOI 98
    KOI 97
    KOI 96
    KOI 95
    KOI 94
    KOI 93
    KOI 92
    KOI 91
    KOI 90
    KOI 89
    KOI 88
    KOI 87
    KOI 86
    KOI 85
    KOI 84
    KOI 83
    KOI 82
    KOI 81
    KOI 80
    KOI 79
    KOI 78
    KOI 77
    KOI 76
    KOI 75
    KOI 74
    KOI 73
    KOI 72
    KOI 71
    KOI 70
    KOI 69
    KOI 67
    KOI 66
    KOI 65
    KOI 64
    KOI 63
    KOI 62
    KOI 53
    KOI 52
    KOI 51
    KOI 50
  Artikelen ►


KOI 135: Het Koi seizoen is wederom… OPEN verklaard!

Hoe gek het ook klinkt maar de december uitgave is telkens weer de allereerste uitgave van het nieuwe seizoen.
 
Terwijl hier vaak de eerste sneeuwvlokken neer dwarrelen en de temperatuur geregeld daalt onder het vriespunt, gooien de Japanners alle registers open en presenteren hun nieuwste oogst op diverse koi-shows.

De Nogyosai is er eentje van. Volgens de kwekers in Niigata zelf, de derde belangrijkste koi show op deze planeet. En wie zijn wij om deze heren tegen te spreken!
Het begint eigenlijk allemaal al met de ikeages, die bijna allemaal de tweede week van oktober starten. Natuurlijk waren wij erbij om de belangrijkste “harvests” te volgen en u mag deze, in berichtvorm, in de komende uitgaves van Koi verwachten.
Voor deze uitgave van KOI hebben we er één heel belangrijke uitgepikt, namelijk de Harvest van Marudo’s Ichi Ban (nummer 1) vijver.Waarom uitgerekend Marudo? Wel, het is deze Koi Farm die uiteindelijk de Grand Champion titel wist te veroveren op de Nogyosai, dus leek het ons meer dan terecht, om uitgerekend deze Harvest aan jullie te presenteren. Het begint al met de cover, waar Toshi san de belangrijkste beker, tot op heden voor hun farm, in ontvangst nam.
Naast het bericht over hun ikeage ook een uitgebreide reportage over de Nogyosai, waarbij we alle winnaars presenteren op foto, maar tevens ook nog eens de winnende vissen “live” aan u presenteren, en di

t na een een uitgbreide reportage over het jureren op deze show zelf (scan de QR code in het blad even in!).


Meer shows in deze uitgave want ook de All England komt uitgebreid aan bod, Mark brengt relaas uit die ogen van een jurylid, terwijl Toën een verslag brengt in het kader van de “Koi Trek”! De Koi Trek is natuurlijk nauw verband met onze eigen show, want vaak zijn het tal van vrijwilligers op de HKS, die de bustocht richting Engeland meemaken.
Maar ook in deze uitgave komen we nogmaals uitgebreide terug op onze eigen show, want we brengen een overzicht van alle winnaars in woord en beeld. Heeft u op het grote Hikari-podium gestaan in Arcen, dan zal u zichzelf terug herkennen op foto in deze uitgave!


Ook natuurlijk weer veel vijverplezier in deze uitgave. Eindelijk werd er een Koi-gek in de buurt van Groningen gevonden,  die wel eens een reportage over zijn
eigen vijver in elkaar wilde draaien. Klaas de Rode is zijn naam en we hopen van harte dat dit verslag ook u ertoe aanzet om eens achter het toetsenbord te kruipen
en een verslag te schrijven over hoe, wat en wanneer er grote werken plaatsvonden in uw tuin. Wat ons betreft: hopelijk komt er water aan te pas!
Marlice en Peter trokken richting “Ron en Mia” en konden genieten van een middagje Koi-magie. Natuurlijk zijn we blij dat we deel uit mogen maken van deze "koi-talk”  tussen koffie en gebak!


Een derde vijver die we in dit nummer behandelen, is de Japanse vijver van Björn Rötgers. Hij creëerde een stukje Japan in zijn achtertuin. Een tuin die er met elke uitgave van KOI mooier en mooie begint uit te zien! Natuurlijk inclusief die grote waterplas waar we allen van houden!
Geen vijver zonder filtering. Johan trok richting Eindhoven, waar in het kleine Veghel het nieuwe hoofddkantoor van Sibo Fluidra is gevestigd. Een gesprek wat wederom maar liefst dikke 10 pagina’s in beslag neemt, maar wat niet enkel ophoudt bij filtertechniek zelf, maar welk ook dieper ingaat op het thema bacteriën.

Trouwens, deel twee van dit gesprek mag verwacht worden in de volgende uitgave.


Wanneer het allemaal niet echt goed gaat met de vijver en de vissen er ook onder beginnen lijden, dan moet u wel eens afrekenen met het exophthalmus-syndroom.
Het wat??? Wel, laat ons het kort houden… Uitpuilende ogen! Natuurlijk kan dit meerdere oorzaken hebben we. We sommen ze even voor u op: SVC of de voorjaarsvirus ziekte, bacteriële infecties, vergiftiging door medicijnen, vistuberculose, parasitaire problemen, tumor en/of bacteriële oogproblemen. Dus een hele boterham om zo maar even door te slikken. Dierenarts Werner Hoedt gaat dieper op de probleemsituaties in en schuift enkele mogelijke oplossingen naar voren. Zeker een artikel om aandachtig te lezen, want met uitpuilende ogen bij Koi zal elke hobbyist vroeg of laat een keer moeten afrekenen.

Louis Vanreusel, het bekende Belgische ZNA-jurylid nam afscheid van de internationale koi-scene en Anja blikt terug op zijn carrière en haalt een aantal mooie
herinneringen naar boven! Momenten om te koesteren! Martin Symonds bracht dan weer bezoek aan een internationaal befaamde koi-farm, namelijk de Yamazan Koi Farm.
Net rond deze tijd moest Manabu san, de huidige baas, afscheid nemen van zijn vader. Iets wat toch wel een diepe indruk naliet op Manabu san en de schrijver zelf, die jarenlang erg goed bevriend was met Sei’ichi san.


Wat kunnen we nog meer zeggen van deze uitgave, behalve dat het een uiterst interessante uitgave is geworden, die u ongetwijfeld van Sinterklaas richting de Kerstman zal slepen.

Een periode waarin, mocht u het nog niet gedaan hebben, u het beste de vijver en filter flink inpakt en samen met ons hoopt op niet tè waanzinnig negatieve temperaturen. De voor velen van ons mooiste en gezelligste dagen van het jaar komen eraan. Maak er een mooi uiteinde van! Geniet van vrienden, kennissen, en de kleine dingen van het leven. En geniet vooral... van het leven zelf! 

Mag het Nieuwe Jaar voor iedereen van jullie vooral een goede
gezondheid, veel vriendschap en liefde in petto hebben. We zien elkaar hopelijk weer in 2018!