Terug naar de homepage
NVN
  Algemeen ►
    Waarom koi houden?
  Lid worden ►
  Nieuws
  Dealer nieuws ►
  VariĆ«teitenoverzicht ►
  NVN in de media
  Koilum
  Downloads ►
  Contactgegevens


KOI 101 - The Day After
Wat was hij mooi hè, die KOI 100?
Dank voor alle fantastische reacties die wij mochten ontvangen via mail, het forum en de telefoon! De stortvloed aan positiviteit was voor ons als een warme douche, waardoor we de “bloed, zweet en tranen” die we in dat paradepaardje hebben gestoken weer snel zijn vergeten. Vol hernieuwde energie hebben we ons dan ook gestort op uitgave 101. Een uitgave die er ook gewoon weer mag zijn.

We starten met de Shinkokai koishow, ook wel de “All Japan” genoemd. Deze show wordt elk jaar in Tokyo gehouden en geldt als de belangrijkste show van de wereld. Win je deze show, dan zou je jezelf wereldkampioen kunnen noemen. Tot enkele jaren geleden was deze show der shows vrijwel uitsluitend een Japans onderonsje. De laatste jaren zie je echter steeds meer andere landen die stevig scoren op deze show, waardoor deze een veel internationaler karakter heeft gekregen. Johan Leurs bezocht deze show en maakte een uitgebreid verslag van deze happening.

Peter (“Pee Tah San”) Waddington, die in KOI 100 startte met een zeer informatief, maar ook humoristische kijk op zijn eerste jaren in Japan, neemt ons wederom mee in zijn avonturen. We zijn inmiddels aanbeland halverwege de jaren ’80 en “Pee Tah” haalt Toshio Sakai naar de Engelse Koi Show (de BKKS). Het blijkt de eerste vlucht van deze grote man buiten Japan, maar mr Sakai mag niet meejureren omdat hij geen “getraind lid is van de JSC”. Men had in Engeland gewoon nog nooit van de beste man gehoord. Wat zullen ze zich later achter de oren hebben gekrabd…

Koibijbel 31 van Joop van Tol beschrijft de Shinoda Koi Farm, beroemd om de kweek van vooral Hi Utsuri, maar ook van Doitsu en GinRin Go-Sanke.

Shinkokai koishow Toshio Sakai Shinoda Koi Farm

Martin Symonds neemt het stokje vervolgens over en gaat dieper in op de lange geschiedenis die hij deelt met de sympathieke kweker Susumu en zoon Masanori, die naast het kweken van (Jumbo) koi ook dol zijn op de Japanse variant van stierenvechten (eigenlijk stierenworstelen, een veel diervriendelijkere sport dan in bijvoorbeeld Spanje wordt bedreven).

De International Ornamental Fish and Fishing Exibition te Shanghai, een gigantische beurs (in China is alles groot) op het gebied van vissen en andere waterdieren wordt bezocht door onze vier China gangers. Joop van Tol beschrijft wat hier te zien is en dat is eigenlijk teveel om op te noemen. Naast een koishow ook vele andere zoet- en zoutwaterbewoners van over de gehele aardbol. Uiteraard allerlei rassen goudvissen uit China, maar ook Arowana, zeepaardjes, kwallen, discus, reuzesalemanders, minivisjes voor zakaquaria en triops.

Dichter bij huis gaat Theo van Bladel dieper in op zijn andere passie (naast zijn vrouw en koi), de sluiergoudvis. Deze oude liefde heeft hij nieuw leven ingeblazen door een aquarium op te starten met verschillende rassen, zoals de Oranda, de Ranchu en de Ryukin (Ryu betekent “draak”, denk in dit kader ook maar aan de koivariëteit Kumonryu). Theo vertelt wat over de geschiedenis van deze soms wel duizenden jaren oude rassen, maar vooral over zijn eigen tegenslagen tijdens het opstarten van zijn nieuwe “bak”. 

Op het gebied van het Koi Herpes Virus (KHV) praat Richard Zewald ons bij. Hij bracht hiervoor samen met Joop van Tol een bezoek aan het CVI (Centraal Veterinair Instituut onderdeel van Wageningen UR) in Lelystad om viroloog Marc Engelsma te interviewen over de laatste inzichten en stand van zaken. Het CVI is het enige instituut in Nederland waar koi op de aanwezigheid van KHV kunnen worden onderzocht.
Shanghai Sluiergoudvis KHV
Ad Jacobs onderzoekt in zijn serie “Zin of Onzin” uit of testsetjes het inderdaad alleen maar goed doen in vijverwater dat eerst op kamertemperatuur is gebracht. Met deze serie toetst Ad, als een ware MythBuster, op eigenzinnige allerlei hardnekkige verhalen die rondgaan in de koiscene. Soms waar, soms de grootste flauwekul.

Een bezoek aan Bert-Jan en Jaqueline brengt Joop van Tol naar de Veluwe. Bert-Jan is één van de oprichters van de Veluwse Koi Vrienden en het werd hoog tijd om deze mannen eens met een vijverbezoek te vereren. Het is dus het begin van een serie (vijveren op de Falwa) over enkele bijzondere, in de Veluwe gesitueerde vijvers.

In het tweede deel van “The big 4-ces” interviewt Johan Leurs wederom één van de pioniers die Nishikigoi naar Europa brachten. Deze keer komt Michel Capot aan het woord. Michel timmert al sinds 1979 aan de weg op het gebied van koi en kan dus, gezien de korte historie van koi in Europa, tot een ware pionier worden gerekend.

Zin of Onzin Veluwe Michel Capot
Ronald Stam, één van de personen uit het NVN juryprogramma, legt ons uit hoe zuurstof door een vissenlichaam wordt getransporteerd. Water bevat, zoals u ongetwijfeld weet, veel minder zuurstof dan de ons omringende lucht. Een vis moet dus behoorlijk wat moeite doen om voldoende zuurstofgas binnen te krijgen zodat hij voldoende voedsel kan verbranden om te groeien en te functioneren.

In het kader van de Koi Vijver Adviesdienst (KVA) brengt Gerard de Greef een bezoek aan een vijver die in de afgelopen winter véél te koud is geworden, met desastreuze gevolgen. De eigenaar is zo sportief om toe te staan dat zijn verhaal wordt gepubliceerd, om zo andere voor een dergelijke ramp te behoeden.

De ligging van de vijver bepaald ook mede de gemiddelde temperatuur. Maar er zijn nog veel meer zaken van belang als je het over de optimale ligging van een vijver hebt. Denk aan zaken als genot (dicht aan het huis, vergroot het plezier van het vijverleven), aantal uren zonlicht (van belang voor kleur van de vissen en temperatuur van de vijver), in of uit de wind (water oppervlakteverstoring en temperatuur) enzovoort. Martin Kammerer vertelt u er alles over.
Zuurstof Winter Ligging v.d. vijver
Fred Stork ging voor uitgave 101 op verkenning bij MP Koi, Linda Parlevliet bakte een creatieve koitaart, Peter Driesen toont in een “VisFlits” aan dat een snor best aantrekkelijk kan zijn en Joop van Tol windt zich in zijn Koilumn op over “Trends”.

Veel leesplezier,
De redactie van KOI Magazine.