Een Sanke is een witte koi met een rood patroon en zwarte vlekken. Niet te verwarren met Showa (een zwarte koi met een rood en wit patroon). De officiële naam van deze variëteit luidt Taisho Sanshoku, waarbij Taisho verwijst naar de periode waarin de variëteit ontstaan is. Naast Kohaku en Showa behoort Sanke tot de meest populaire variëteiten. Een Sanke is een Kohaku met Sumi vlekken. Veel regels die voor Kohaku gelden, hebben ook betrekking op de Sanke.

Criteria

  • De diepte van de kleuren moet overal gelijk zijn.
  • De Hi tekeningen worden min of meer hetzelfde beoordeeld als bij een Kohaku. Ze dienen ze goed in balans te zijn en van goede kwaliteit.
  • De Sumi vlekken moeten niet te klein, maar ook niet te groot zijn en zich bij voorkeur niet op de kop te bevinden. Idealiter ligt de eerste Sumi spot op de schouder.
  • De vinnen mogen een paar kleine zwarte strepen hebben (niet te verwarren met de zwarte vinaanzet bij Showa en Utsuri).
  • Sumi vlekken op wit (Tsubo Zumi) heeft de voorkeur boven Sumi vlekken op Hi (Kasane Zumi).

Tips
Houd de tips voor Kohaku in het achterhoofd bij de beoordeling van een Sanke. Let op een sneeuwwitte egale huid en op de kwaliteit van het Sumi. De vlekken dienen mooi verdeeld over het lichaam aanwezig te zijn, bij voorkeur zitten er niet teveel kleine Sumi spots her en der. Jonge Sanke kunnen onderhuids Sumi hebben, dit is herkenbaar aan een blauwe kleur. Reeds aanwezig Sumi moet lakzwart zijn en vol van kwaliteit.

Subvariëteiten

Deel dit bericht

Activiteit Binnenkort
Holland Koi Show 2024
days
hrs
mins
secs