Waarom zijn er mensen die een vijver hebben waarin koi zwemmen?

En waarom spreken we van koihouden, terwijl ik nog nooit gehoord heb van goudvissen houden? Waarschijnlijk moet je de koihobby beoefenen om deze vragen te kunnen beantwoorden. Of moet je op zijn minst mooie, gezonde koi in een vijver gezien hebben.

Water heeft voor veel mensen iets rustgevends. Het is iets dat steeds verandert. Kijk maar eens naar parken met vijvers. Deze vijvers trekken mensen aan. Waterpartijen hebben iets aanstekelijks. Zeker als daar mooie koi in rondzwemmen. Veelal hoor je dan reacties van;

  • “Wat mooi!”,
  • “Oh, wat een kleurenpracht!”,
  • ”Moet je die eens zien!”,
  • ”Ik wist niet dat ze zo groot konden worden!”

En wat nog verbazender voor ze is, als de koi uit de hand komen eten en zich zelfs laten aanraken. Ze kunnen inderdaad handtam worden. Hoe vaak zie je niet, dat koi hun baasje volgen als trouwe honden door het water, als hij om de vijver loopt. Koi zijn huisdieren waar men een band mee kan krijgen. Het zijn weliswaar koudbloedige dieren, maar je loopt er wel warm voor.

Ze zijn adembenemend!

Voor een ware koiliefhebber is er niets mooier dan te genieten van deze levende juwelen, ook wel de keizers van het water genoemd. Er is geen andere vis, die zich zo majestueus door het water beweegt. Echter, niets is zo triest als een vijver met zieke KOI De blik in de ogen van de hobbyist zegt dan meer dan woorden. Het komt jammer genoeg te vaak voor, dat men zelf veroorzaker van de problemen is. Problemen, die dus voorkomen hadden kunnen worden.

Hoewel het houden van koi niet echt moeilijk is, zijn er toch wel een aantal regels, waar men zich aan moet houden. De belangrijkste is misschien wel dat je, je gezonde verstand moet gebruiken. Laat je niet alles wijs maken. Er zijn helaas genoeg mensen in deze fantastische hobby, die denken snel rijk te kunnen worden, want koi, dat zijn toch die waanzinnig dure karpers uit Japan? Tienduizenden euro’s per stuk waard. Er zijn echter maar weinig hobbyisten, die zulke kostbare exemplaren bezitten. Het overgrote merendeel beslist niet! Maar hoe kun je nu het kaf van het koren scheiden? Hoe kun je er achter komen, wat wel en wat geen onzin is? Dit kan alleen als je een referentiekader hebt. Als je de informatie die je krijgt, kunt vergelijken met wat je al weet. Als je kunt toetsen of wat je verteld wordt en wat je leest, klopt met je eigen ervaring of die van anderen. En waar kun je die kennis het beste opdoen, het beste verrijken? Natuurlijk bij een vereniging, die tot doel heeft de koi hobby te promoten door o.a. het uitgeven van een schitterend tweemaandelijks tijdschrift.

Zonder winstoogmerk wel te verstaan!

Een vereniging, die een actieve groep hobbyisten heeft die je met raad en daad kunnen helpen. Met andere woorden: Lid worden van de Nishikigoi Vereniging Nederland. U zult er geen spijt van krijgen! Gezamenlijk kunnen we nog meer van onze koi op een verantwoorde diervriendelijke manier genieten.

Deel dit bericht

Activiteit Binnenkort
Holland Koi Show 2024
days
hrs
mins
secs