Cursussen voor en door hobbyisten

De Nishikigoi Vereniging Nederland bied al jaren cursussen aan voor de beginnende, maar ook voor de gevorderde hobbyist.

De NVN hecht er een grote waarde aan dat haar leden, maar ook niet-leden op een zo goed mogelijk manier worden voorzien van allerlei informatie omtrent onze mooie hobby Koi. Het geven van cursussen is er daar één van.
Een aantal cursussen wordt aangeboden in eigen beheer. Daarnaast is de NVN in het verleden een samenwerking met KoiQuestion en KoiToday aangegaan om de cursussen zo breed mogelijk te kunnen aanbieden. Voor 2021 wordt nog bekeken hoe en in wat voor vorm curssussen gegeven kunnen worden.

Cursussen zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

Koi University
De Koi University is voor de hobbyist in Nederland en ver daarbuiten de hoogst haalbare opleiding op Koi gebied. Alle aspecten van het “Koi houden” komen voorbij. U leert parasitaire problemen adequaat op te lossen en ook het verzorgen van een wond en het hechten van een ingescheurde vin behoort tot de technieken die u zich eigen kunt maken.

Verder omvat de cursus zaken als chemie en chemie in de vijver  inclusief de stikstofcyclus,  erfelijkheid, DNA, waterkwalitiet en watersamenstelling, gezondheidsleer, microscopisch onderzoek (theorie en praktijk), visziekten, parasieten, bacteriën en virussen,  techniek voor de koivijver (filters, leidingdiameters, plaatsing skimmer en bodemdrains enz.), Het op een juiste manier gebruiken van een quarantaine bak. Het op de juiste manier vervoeren van Koi, enz. enz.

Deze cursus wordt op 8 zaterdagen gegeven in Echteld. Deze cursus wordt door specialisten van de Nishikigoi Vereniging Nederland en Koidokter Rob Heijmans gegeven. Het is een zeer pittige cursus waar echt alles wordt behandeld wat een doorgewinterde Koi hobbyist of KVA er dient te weten. Na het slagen voor deze cursus mag u zich een specialist noemen. Deelnemers die slagen voor deze cursus met als eindcijfer een 8.5 of meer kunnen toegelaten worden tot de Koi Vijver Adviesdienst van NVN. Een herexamen kan gedaan worden bij zakken of en lager cijfer dan 8.5 bij het examen.

Koi beoordeling
Misschien wel het leukste onderdeel van de hobby. Maar ook best een moeilijk onderdeel. Allereerst zijn er zoveel variëteiten met elk hun eigen kenmerken, plus-, en minpunten. Al deze variëteiten moeten voor een show worden ingedeeld in de juiste showklassen. Om überhaupt aan jureren toe te komen moet er veel gebeuren. De organisatie van een show en de opleiding en skills van een bencher en jurylid mogen niet worden onderschat. Onderstaande vier modules maken van u een jurylid in spé. Niets is toch leuker dan met gelijkgestemden discussiëren over onze gezamenlijke passie?

Gezondheid
Helaas komen er in onze mooie hobby nogal eens problemen voor met de gezondheid van de vissen. Veel leed is echter te voorkomen door een juiste verzorging. Mochten zich toch problemen voordoen, dan kunt u een onderzoek instellen of laten instellen. De weg naar een juiste diagnose is dan zeer belangrijk. Regelmatig worden verkeerde conclusies getrokken of onjuiste behandelingen toegepast. Om een juiste diagnose te stellen of te laten stellen is gestructureerd werken van belang, daarnaast dient u natuurlijk kennis te hebben van hetgeen u aan ziekteverwekkers tegenkomt.

Pas na een waterdichte diagnose volgt een behandelplan. Helaas worden behandelingen veelal ondoordacht en dus slecht toegepast. Onderstaande modules helpen u om ziektes te voorkomen, controlemaatregelen in uw routines in te bouwen, een gedegen onderzoek in te stellen dat leidt tot een juiste diagnose waarna met de juiste medicatie een onderbouwd behandelplan kan worden opgesteld en toegepast. Dit alles in begrijpelijke taal en onderbouwd met veel boerenlogica en voorbeelden. Dit zijn cursussen die nog veel uitgebreider worden behandelt in de Koi University.

Water
Ziekteveroorzaker nummer één is met stip een slechte waterkwaliteit of watersamenstelling. In onderstaande modules leert u wat deze begrippen inhouden, welke parameters daarbij van belang zijn, hoe die parameters onderling samenhangen en hoe u ze onder controle kunt houden. Dit alles in begrijpelijke taal, hoewel vrij diep op de materie wordt ingegaan. Ook deze cursussen worden nog uitgebreider behandelt op de Koi University.

Techniek
Techniek is natuurlijk een essentieel onderdeel van de hobby. Voortschrijdend inzicht zorgt er voor dat er op gebied van filters, pompen en leidingen veel verandert. Energie zuinige pompsystemen zorgen ervoor dat de hobby betaalbaar wordt. Door het gebruik van op een juiste manier aangelegde leidingen met een goede diameter zorgen voor een goede flow met een laag energieverbruik. Welke filter is voor uw vijver geschikt? Wat kunt u aanpassen om een nog betere waterkwaliteit te krijgen. De cursus techniek, nog uitgebreider verwerkt in de Koi University, geeft u handvaten om nog meer te genieten van uw hobby.

  • Koi University.
    Cursusdagen: 8 cursusdagen en op de laatste cursusdag met aansluitend examen.
    Cursus is inclusief het nieuwe cursusboek, een uitgebreide luxe lunch, koffie, thee of fris tussendoor.Locatie: Dorpshuis Echteld, Voorstraat 10, 4054 MX Echteld
    Aanvang 9.30 uurVoor aanmeldingen en vragen, graag een mailtje naar support@nvn-koi.nl of secretaris@nvn-koi.nl.

Hieronder treft u het overzicht van de verschillende cursussen:

Nr. Cursus Datum Locatie
1 Koibeoordeling Jureren Algemeen en Specifiek
2 Praktijkdag Microscopie algemeen en Koispecifiek
3 Waterkwaliteit en watersamenstelling
4 Koibeoordeling variëteitenherkenning en showklassenindeling
5 Koiziektes Preventie en Diagnose
6 Praktijkdag
7 Koiziektes Specifieke koiparasieten en behandelplan
8 Praktijk Microscopie algemeen en Koispecifiek

Wat staat u te wachten wanneer u zich inschrijft voor een cursus
Bij iedere cursus wordt een naslagwerk geleverd. De cursussen bestaan uit een theoretisch gedeelte (digitaal gepresenteerd) en worden vaak gecompleteerd met een practicum of groepsopdracht. Praktijkgevallen, waar iedereen mee te maken kan krijgen, worden behandeld. Uiteraard is er ook ruimte voor persoonlijke vragen. Iedere cursus wordt afgesloten met een toets of rondvraag en bij positief resultaat beloond met een certificaat.

De cursus start normaal gesproken om 10.00 uur, om ca 17.00 uur zal de dag worden afgerond. Tijdens de cursusdagen zal ook aan de inwendige mens worden gedacht. Koffie, thee en een goedverzorgde lunch staan standaard op het menu!

Inschrijven en kosten
Bij de betreffende cursus komt u via de link bij het inschrijfformulier. Inschrijvingen worden pas in behandeling genomen na ontvangst van het cursusgeld. Bij overschrijden van het maximale aantal deelnemers is de ontvangstdatum van het cursusgeld leidend bij de toekenning van de cursusplaatsen.

Kosten voor de cursussen voor leden bedragen € 50,-, niet leden betalen € 55,-. Zonder betaling wordt de inschrijving niet in behandeling genomen en kunt u geen aanspraak maken op een plaats bij de betreffende cursus.

Betaling dient te geschieden naar IBAN: NL60 RABO 0170 5506 80 (BIC: RABONL2U) ten name van NVN te Bemmel onder vermelding van uw naam, eventueel ledennummer en cursusnaam. Betalingen worden per e-mail bevestigd. Heeft u 3 weken na uw betaling nog geen bevestiging ontvangen, neem dan per e-mail contact op.

Indien het maximale aantal deelnemers is bereikt, wordt u automatisch op de reservelijst geplaatst. Het cursusgeld wordt volledig terugbetaald indien u niet wordt toegelaten tot de cursus en/of wanneer NVN de cursus annuleert.
Voor extra informatie kunt u per e-mail contact opnemen met de cursusadministratie.

Deel dit bericht

Activiteit Binnenkort
Holland Koi Show 2024
days
hrs
mins
secs