Ankerwormen bij vissen zijn parasieten. Het is een geleedpotige (kreeftachtige). Een parasiet houdt zichzelf in leven ten koste van zijn gastheer en dat is in dit geval is de geval uw Koi. De ankerworm is een eieren leggende parasiet en is tweeslachtig. Jonge, pas uitgekomen ankerwormen zwemmen in hun eerste stadium vrij rond. Daarna nestelen ze zich op de kieuwen van onze Koi. Na enige tijd worden de kieuwen verlaten en nestelen ze zich op de huid van de Koi.

Na de paring zijn het de vrouwelijke ankerwormen die voor problemen zorgen. De mannetjes sterven na bevruchting vrij snel af. De vrouwtjes hechten zich aan het lichaam van de Koi. De parasiet dringt diep in de huid en onderliggende lagen. In het lichaam zorgen ze er vervolgens voor dat de eierzak zich kan ontwikkelen. Wanneer de levende larven vrijkomen, moeten ze binnen een aantal dagen een nieuwe gastheer zoeken en begint de cyclus opnieuw.

De complete levenscyclus van de ankerworm duurt 17 tot 33 dagen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de cyclus verloopt. Bij lage watertemperatuur, 15 graden en lager, stopt de cyclus. Volwassen ankerwormen kunnen wel tot 20 mm groot worden. De Koi die besmet is met de ankerworm heeft een verminderde weerstand en is vatbaar voor allerlei andere ziekten zoals besmetting met andere parasieten, schimmels en of een bacteriële besmetting.

Hoe is de ankerworm te herkennen?
De ankerwormen zijn met het blote oog te herkennen. De worm steekt als een stokje tussen de schubben uit. Schuren, Flitsen. Rode plek op plaats rondom worm hechting. Gewichtsverlies. Lusteloosheid.

De besmetting met ankerworm wordt vaak veroorzaakt door het gebruik van levend voer, door plaatsen van nieuwe planten zonder de juiste ontsmetting hiervan en het plaatsen van nieuwe Koi in de vijver zonder de juiste quarantainemaatregelen.

Welke behandeling kunt u uitvoeren?
Als uw Koi last heeft van ankerwormen, dan wilt u natuurlijk dat hij hier zo snel mogelijk van af komt. Maar wat kunt u het beste doen? U kunt de ankerwormen van het lichaam van uw Koi verwijderen. Dit doet u met behulp van een pincet. U haalt de vis uit het water en houdt hem in een vochtige doek in bedwang, Vervolgens verwijdert u de ankerworm met een pincet. Doe dit vooral voorzichtig en verdoof de vis eerst. De vraag is echter of dit afdoende is. Het zal lastig worden om van al uw Koi de eventuele ankerwormen te verwijderen. Daarnaast zwemmen de uitgekomen ankerwormen nog vrij in uw vijver en gaan ze zich weer hechten op uw vis. Chemische bestrijding is mogelijk. Raadpleeg voor een geschikt geneesmiddel, lees hier bestrijdingsmiddel, uw Koidokter, KVA  of een deskundige Koidealer. De behandeling zal bestaan uit het toevoegen van het bestrijdingsmiddel en minimaal een herhaling. Volg hierbij altijd het advies van uw Koidokter, KVA of uw deskundige dealer. In het algemeen dient bij bestrijding van parasieten de UV lamp uitgeschakeld te worden en de eventuele ozoninstallatie eveneens uit geschakeld te worden. Afhankelijk van het gebruikte middel zal het bioloog van uw filter een flinke klap kunnen krijgen.

Bestrijdingsmiddelen kunnen zelfs kankerverwekkend en ziekmakend zijn. Gebruik bij behandeling dan ook altijd handschoenen, oog en neusbescherming. Werk nauwkeurig.

Samenvatting

Soort: Lernaea (ankerworm)
Categorie: Geleedpotigen (kreeftachtigen)
Kenmerken: Meercellig, dierlijk, larven zwemmen in beginfase vrij rond.
Cyclus: Tweeslachtig, eieren leggend, temperatuurgevoelig, vooral boven 15 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de cyclus. Larven zwemmen in eerste stadium vrij rond.
Wie: Zoetwatervissen, aquariumvissen.
Ontstaan: Levend voer, nieuwe planten en nieuwe Koi.
Preventie: Geen levend voer voeren, nieuwe planten ontsmetten en minimaal een maand bij een hogere temperatuur in een bak water plaatsen. Nieuwe vissen altijd eerst in quarantaine.
(zie ook quarantaine pagina)
Symptomen: “Stokje” wat tussen de schubben uitsteekt, 9 max. 20 mm, schuren, flitsen, lusteloosheid, gewichtsverlies, rode plek bij aanhechting ankerworm.
Secundaire effecten: Besmetting met andere parasieten, bacteriën en schimmels.
Hoe herkennen: Blote oog. “Stokje” steekt tussen schubben uit.
Behandeling: Met pincet voorzichtig verwijderen (zeer lastig om alle parasieten te verwijderen) Geschikt bestrijdingsmiddel meerdere malen gebruiken. Raadpleeg Koidokter, KVA of deskundige dealer.

Deel dit bericht

Activiteit Binnenkort
Holland Koi Show 2024
days
hrs
mins
secs