NVN Koi magazine 173

Onze voorjaarsuitgave staat wederom garant voor een stevige brok leesvoer. Een van de hoofdpijlers in deze nieuwe uitgave: Koi shows.

 

Dit nummer bestellen of abonneren

Natuurlijk komen we uitgebreid terug op onze eigen online show, inmiddels de vierde editie van de Winter Holland Koi Show.
Een verslag van René Gerritzen wordt aangevuld met de grote prijswinnaars van deze editie op foto en we kunnen alleen maar zeggen: de kwaliteit was ditmaal wel heel erg goed.

Dus genieten van de online winnaars hier in de Benelux, maar misschien nog meer genieten van de winnende exemplaren van de meest recente All Japan, of ook wel ingekort: De Shinkokai. Een viertal Koi wisten zich in Tokyo in de kijker te “zwemmen”, toeval of niet… Alle vier gekweekt door de wereldberoemde Sakai Fish Farm uit Hiroshima. Uiteindelijk wist een Kohaku, eigendom van de rus Alexander Romashchenko de belangrijkste titel naar zich toe te trekken. Onze felicitaties richting Alexander san.

Onze eigen Holland Koi Show verhuisd dit jaar van Arcen naar Appeltern en het gevoel zit helemaal goed. Een nieuwe locatie die gelijk ook staat voor nieuwe uitdagingen.
En dat we met Appeltern een kleurrijke partner hebben binnengehaald mag ook blijken uit het openingsartikel van het nieuwe blad waarin het bloemenpark zichzelf aan u voorstelt.
Moeten we het nog herhalen: We verwachten jullie allemaal in het weekend van 17 en 18 augustus in dit wondermooie park.

Vader en zoon Grey trokken richting Takamatsu en stellen graag wondermooie tuinen en adembenemende bonsai aan u voor. Tot zover de brok cultuur voor deze uitgave, maar daarmee is het hoofdstuk Japan zeker niet afgesloten. Johan trok doorheen Hiroshima, natuurlijk van kweker tot kweker, en stelt een aantal bekende, maar ook minder bekende namen aan u voor. Kondo, Matsue, Omosako, Dainichi Toyota, Yume Koi Japan,…. Het lijstje lijkt wel eindeloos. Is het trouwens ook, want in KOI 174 mag u het vervolg verwachten van deze trip.

Thema gezondheid voor deze uitgave: de gevreesde slaapziekte. Sandra Lechleiter, een van de meest gerespecteerde Koi dokters in Europa geeft een update over deze ziekte.
Eén ding onthouden we graag uit dit artikel: Zoveel te eerder deze ziekte ontdekt wordt, zoveel te groter de kans op genezing.
Dus nogmaals herhalen: Het dagelijks controleren van uw vissenbestand is de beste manier om mogelijke ziektes in hun vroegste stadia te ontdekken.
Ziektes begrijpen heeft in vele gevallen te maken met het globale plaatje, genaamd Koi en daarbij speelt natuurlijk ook de genetica van uw gelieve vis een belangrijke rol.
Maar zo’n belangrijk onderwerp kunnen we alleen, in detail, laten uitleggen door een specialist ter zake en die hebben we natuurlijk in huis in de persoon van Rupert Bridges, een van de Tetra- boegbeelden.
Eén van de punten die Rupert aanhaalt is het thema “genetische manipulatie”. “De manipulatie van de genetische code”, om het in een paar woorden duidelijk te maken.
Gelukkig komt dit niet echt voor in onze hobby vandaar dat we eigenlijk uitermate blij mogen zijn dat het kweken van topkwaliteit Koi nog steeds heel uitzonderlijk en moeilijk is.

Zou dit anders zijn, dan zou onze hobby zeker een heel stuk van zijn fascinatie verliezen. En die fascinatie hebben we met z’n allen ook voor die werkelijk unieke variëteiten,
die vissen waarvan beweerd wordt dat er slechts één of een heel beperkt aantal van bestaan. In deze uitgave stellen we u graag zo’n uniek exemplaar voor.
Wie, wat en hoe? Wel, Joji Konishi gaf dit exemplaar de naam Ginrin Wasabi Koyo. Aan jullie om te ontdekken op de bijgevoegde foto’s hoe een Koi met zulk een indrukwekkende naam eruit ziet.

Natuurlijk komt ook het onderwerp vijverbouw weer uitgebreid aan de orde. Roel Noordhoek, die vanaf heden ook deel uitmaakt van ons eindredactie-team, brengt het relaas over de bouw van zijn eigen vijver en zowaar ook bij hem kwam “van het een ook… het ander”.

Onze KZJC schuift in deze uitgave ook de eerste jury- resultaten naar voren.
Christine Woolger nam de eerste reeks van 4 Nogami tosai onder haar hoede en pikte er de allerbeste uit. Indien u uw eigen oplossingen heeft ingestuurd kan u meteen al beginnen te vergelijken!

Ralf Friedrich -voor de vrienden Ralf san- gaat geen enkele discussie uit de weg. Ook niet als dit zorgt voor de nodige kontroverse.
Een artikel wat misschien geen antwoorden geeft, maar die bepaalde problematiek binnen onze hobby toch nog eens graag heel dik wil onderlijnen.

Natuurlijk nog veel meer Koi, Koi, Koi… in deze uitgave, maar dat alles ontdekt u best zelf. Nog steeds geen lid van de NVN? Neen dan meteen contact op met secretaris@nvn-koi.nl en ontdek ons schitterend Koi magazine,  wat wekelijk uitpuilt van de Koi informatie.

Koi 173, een nummer om het seizoen gezapig in te zetten bij de eerste heerlijke temperaturen.
Het seizoen mag wat ons betreft helemaal beginnen en hopelijk zorgt KOI, ons verenigingsmagazine, daarbij voor de nodige ondersteuning.

We kijken nu al uit naar onze Young Koi Show op 20 mei bij Koicentrum Sneek en natuurlijk onze “grote” Holland Koi Show op 17 en 18 augustus,
zoals gezegd, voor het eerst in Bloemenpark Appeltern, vrij centraal gelegen in Nederland.

Dit nummer bestellen of abonneren

 

Deel dit bericht

Activiteit Binnenkort
Holland Koi Show 2024
days
hrs
mins
secs