NVN Koi magazine 142

Tja, met zo’n titel kan je natuurlijk alle kanten op. Deze nieuwe uitgave, het nieuwe Koi seizoen of is het een retorische vraag aan onze vijver vrienden,
die voor het eerst sinds maanden nog een keer een winters temperatuurtje moeten ondergaan?
Laat ons echter eerlijk zijn, voorlopig is het nog niet zo koud en kunnen onze lievelingsdieren er best tegenaan, dankzij die dikke “winterpels”.
Maar vergeet niet, ook maart en april kunnen nog grillige maanden zijn. Vandaar de tip, breek die vijver overkapping niet te vlug af en begin niet
meteen met overdreven voeren. Uw vissen zijn er echt nog niet klaar voor.

Dit nummer bestellen of abonneren

De cover van deze nieuwe uitgave neemt ons mee naar Indonesië waar ze hopen op een “mirakel”. De Indonesische Kabuto alsmede de Aragoke maken op de inheemse en buitenlandse markt indruk. De kwekers daarginds zijn dan ook hoopvol dat bijvoorbeeld de Aragoke (zeg maar een afgeleide van de Ginrin Chagoi) ooit erkend zal worden als variëteit. Voorlopig moeten ze het echter stellen met de benaming “variant op een variëteit.”
Maar laten we eerlijk wezen, het zijn schitterende Koi, waar straks zeker ook de Japanse kwekers bij stil zullen staan. Mogen we straks concurrentie verwachten vanuit de Aziatische landen?

Toën trok naar de ZNA en ondervond aan den lijve dat niet iedereen dezelfde waarde hecht aan het “stage lopen van een jurylid.”
Dus weinig tekst, weinig indrukken, maar foto’s die des te meer zeggen.

In dit blad gelijk ook twee ikeages. Yvo bezocht de Matsunosuke-dubbelslag,

terwijl Johan in de voetsporen trad van de Izumiya’s, die op een zondagavond toch nog even hun beste Yamabuki binnen wilden halen.
Echte moordwapens, trouwens! Zulke vissen, tot tegen de meter, zijn vaak niet eens zo oud. Toch heeft Izumiya san ouderdieren die de 50 jarige leeftijd
reeds gepasseerd zijn. Oud dacht u? Wat dan te bedenken van “Hanako”, die volgens de legende maar liefst 226 jaar werd.
Barry doet het gehele verhaal nog eens uit de doeken.

Barry Gisberts, Barry 2 voor de vrienden, schreef zijn belevenissen op over zijn eerste twee jaren als Koi hobbyist. Vallen en opstaan, maar wel een verhaal waar men veel van kan leren.

Nog zo’n verhaal waar men veel van kan opsteken is een 20 pagina lange reportage in de reeks “Vijvertje bouwen? Vijvertje bouwen!
Johan bezocht het Duitse stel Matthias en Patrizia en zag hoe ze op een kleine oppervlakte toch een grootse vijver konden bouwen.
Natuurlijk met alle details in detail besproken, zowel de vijverbouw, het filteren alsook de quarantaine. Dat laatste wordt steeds belangrijker.

Nieuwe bronnen van KHV lieten ons de laatste maanden schrikken, maar is het wel allemaal zo nieuw, of hebben we het eigenlijk allemaal al wel eens meegemaakt?
Is KHV nog steeds de meest dodelijke sluipende moordenaar? Of neigt de weegschaal momenteel eerder door naar CEV (de slaapziekte) en de bijbehorende Columbaria ziekte. Specialisten bespreken dit steeds vaker opkomende virus uitgebreid in dit blad.

Bernie laat Jeroen Dregmans in deze uitgave aan het woord in de serie “Unieke Koi”. Jeroen beschrijft hierin een van zijn eigen Koi, een Kuro Kado Goshiki, met hart en ziel. Het is inderdaad een zeer bijzonder exemplaar. Barry 1 ging, samen met de rest van de koorknaapjes, op werkbezoek bij een drietal dealers in Nederland. Natuurlijk ook een uitgebreid verslag van deze belevenissen in dit nummer.

Johan bezocht tijdens een van zijn recente Koi Trips de “Wada brothers” oftewel de Minuma Koi Farm. Deze is vooral gespecialiseerd in Goshiki.
Bekijk de afgebeelde foto’s van dichtbij en u begrijpt meteen waarom. Een hele brok informatie dus, ideaal om de koude winteravonden te trotseren,
lekker dicht bij het knetterende haardvuur, met een glaasje wijn in de hand.

Nog even en we kunnen die zak voer weer bovenhalen om de vissen mondjesmaat op krachten te brengen. Wanneer u het beste voert, hoeveel u voert, wat u voert en aan wie u voert… Allemaal belangrijke factoren die straks allemaal
netjes verwerkt zullen zijn in de app die Koen Gevers momenteel voor u tracht te ontwikkelen. We mochten een stukje vooraf zien en waren best te spreken over deze Koi Calculator 2.0. Koi 142 wordt verwacht bij de leden rond 6 februari 2019. Hopelijk zorgt deze voor het laatste duwtje aan de winter richting achterdeur!

Nog geen lid van de NVN? Surf dan naar onze nieuwe website en ontdek wat de Nishikigoi Vereniging Nederland allemaal te bieden heeft,
naast die schitterende 6 magazines per jaar van telkens 132 pagina’s!

Dit nummer bestellen of abonneren

Deel dit bericht

Activiteit Binnenkort
Holland Koi Show 2024
days
hrs
mins
secs