NVN Koi magazine 155

Alhoewel de ijsheiligen hun naamkaartje pas komen afgeven op het einde van de tweede week van mei, kunnen we nu al stellen dat april -kwa temperatuur althans- een dramatische maand was. April 2021 gaat dan ook de boeken in als een van de koudste april maanden in de laatste decennia.
Op het moment van dit schrijven zijn we gelukkig eindelijk verlost van vorst temperaturen gedurende de nacht, hopelijk blijft dit zo en blijven we verder gespaard van heel grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht.

Dit nummer bestellen of abonneren

Zorgen dus voor uw vijver en zijn bewoners, al blijkt dit niet aan de inschrijvingen voor de op stapel staanden Young Holland Koi Show.
Natuurlijk weer een digitale versie! Alles, maar dan ook alles over deze tiende Young Holland Koi Show kan u terug vinden in deze nieuwe uitgave,
al wordt de hoofdschotel afgeschoten door de Winter Holland Koi Show!

Alle prijswinnende Koi kan U met foto terug vinden in de nieuwe uitgave, met als toppertje de winnende Ginrin Ochiba Shigure -Adult Champion B trouwens- eigendom van Perry Bunthof, die de cover siert van deze 155ste uitgave.

Natuurlijk gingen we ook weer op bezoek bij winnaars van vorige Online-shows. Trekpleisters zijn bijvoorbeeld onze bezoekjes aan Tjaard van Koi Kichi World en “Bompa” van Interkoi Arendonk.

Vissen inschrijven op shows… Waar moet je op letten? Bernie Woollands neemt het aspect “body” onder het vergrootglas. Vaak wordt beweerd dat de lichaamsbouw van een Koi goed is voor 50% van het totale puntenpakket. Dus het moge duidelijk zijn, dat dit onderwerp gewoon super belangrijk is wanneer u Koi selecteert om later zelf mee te spelen op Koishows.

Heel veel aandacht ook aan de Japanse tuin in dit nummer. HJ Kleimann neemt u mee op bezoek bij een klant, waar hij beginnen kan van “scratch”.
Stap voor stap bouwt hij een schitterende achtertuintje, waarin veel Japanse elementen verwerkt worden. Planten zijn hierbij natuurlijk van het grootste belang.
Franc Telkamp is een kenner op dat gebied. Ons ex-bestuurslid vertelt in deze uitgave welke planten er allemaal geschikt zijn voor in uw tuintje mèt Japans accent.

Showa Sanshoku, kortweg Showa, is ook een van die zwemmende blikvangers in dit nummer. In de reeds “Basic Koi Keeping” bespreekt Toën deze driekleur in detail en mede daarom beslisten we ook in dit nummer uit te pakken met onze tweede Koi Zanmai Judging Contest. We stellen u maar liefst 12 schitterende Showa voor,
vier tosai, vier nisai en vier sansai. Het is aan u om deze 3×4 vissen te jureren van beste naar minst goede. Vlug die oplossing per mail insturen en U maakt kans op schitterende prijzen, andermaal ter beschikking gesteld door Aquadistri.
In het prijzenpakket o.a. een schitterende FujiMAC luchtpomp en diverse zakken Hikari en Saki Hikari voer. Meedoen is de boodschap!

En dat is nog niet alles, wat betreft Showa. René Schoenmaker was recent hoofd jurylid toen we 2 kleine seminars organiseerden.
Telkens werden 5 Kohaku en 5 Showa besproken. René legt U dan ook precies uit welke de punten zijn waaraan U de nodige aandacht moet besteden tijdens het jureren.

Ook de Oudste koi van Nederland kent zijn opvolging; althans in artikel-vorm. Ditmaal gingen we een kijkje nemen bij Freddy van Zeggeren,
een hobbyist en NVN-lid van het eerste uur.

Veel meer informatie die we in deze preview niet eens aanhalen kan u verwachten in deze nieuwe uitgave. Toch wil ik er nog eentje uitpikken : “Bezin eert ge begint…” van de hand van Mario Barthelme. De ondertitel zegt het al: “De Koi Hobby is nu eenmaal meer dan (een vijver) bouwen en (een paar Koi) kopen”… en dat is inderdaad zo. Straks, wanneer de temperaturen de hoogte inschieten gaan ongetwijfeld weer vele hobbyisten in de problemen geraken.
Bacteriële problemen, parasieten aanvallen, onverklaarbare overlijdens van ijzersterke vissen,…. U kent het verhaal wel.
Wel… bent U straks “slachtoffer” van een dramatisch voorjaar, neem dan zeker dit artikel er nog eens bij en ga na of U misschien wel gezondigd heeft tegen één van die belangrijke regels. Met een paar kleine aanpassingen kan U ongetwijfeld erger voorkomen en/of jaarlijks wederkerende problemen voor eens en altijd verhelpen.

En net daarin willen we met KOI-magazine eens te meer uw leidraad zijn. Succes met de hobby, succes met die nieuwe aankopen
en vooral ook… op naar het zonnetje met bijhorende heerlijke temperaturen!

Nog geen lid van de NVN? Surf dan naar onze nieuwe website en ontdek wat de Nishikigoi Vereniging Nederland allemaal te bieden heeft,
naast die schitterende 6 magazines per jaar van telkens 132 pagina’s!

Dit nummer bestellen of abonneren

Deel dit bericht

Activiteit Binnenkort
days
hrs
mins
secs