Terug naar de homepage
Cursussen
  Intro
  Aanbod ►
  Inschrijven


Cursussen voor en door hobbyisten

De Nishikigoi Vereniging Nederland bied al jaren cursussen aan voor de beginnende, maar ook voor de gevorderde hobbyist.

De NVN hecht er een grote waarde aan dat haar leden, maar ook niet-leden op een zo goed mogelijk manier worden voorzien van allerlei informatie omtrent onze mooie hobby Koi. Het geven van cursussen is er daar één van.
Een aantal cursussen wordt aangeboden in eigen beheer. Daarnaast is de NVN in het verleden een samenwerking met KoiQuestion en KoiToday aangegaan om de cursussen zo breed mogelijk te kunnen aanbieden. Ook in 2020 zal deze succesvolle samenwerking worden voortgezet. Om het qua aanspreekpunt eenvoudiger te maken is er voor 2020 een kleine wijziging doorgevoerd met betrekking tot de cursussen die door KoiQuestion en KoiToday worden verzorgd. Voor deze cursussen schrijf je je vanaf nu direct in bij KoiQuestion (KQ) zodat alles in één hand blijft. Als NVN lid geniet je een exclusief voordeel van EUR 10,-  per cursus bij KoiQuestion.

Cursussen zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

Koi University
De Koi University is voor de hobbyist in Nederland en ver daarbuiten de hoogst haalbare opleiding op koi gebied. Alle aspecten van het “koi houden” komen voorbij. U leert parasitaire problemen adequaat op te lossen en ook het verzorgen van een wond en het hechten van een ingescheurde vin behoort tot de technieken die u zich eigen kunt maken.

Verder omvat de cursus zaken als chemie en chemie in de vijver  inclusief de stikstofcyclus,  erfelijkheid, DNA, waterkwalitiet en watersamenstelling, gezondheidsleer, microscopisch onderzoek ( theorie en praktijk), visziekten, parasieten, bacteriën en virussen,  techniek voor de koivijver ( filters, leidingdiameters, plaatsing skimmer en bodemdrains enz.), Het op een juiste manier gebruiken van een quarantaine bak. Het op de juiste manier vervoeren van koi, enz. enz.

Deze cursus wordt op 8 zaterdagen gegeven in Echteld. Deze cursus wordt door specialisten van de Nishikigoi Vereniging Nederland en koidokter Rob Heijmans gegeven. Het is een zeer pittige cursus waar echt alles wordt behandeld wat een doorgewinterde koi hobbyist of KVA er dient te weten. Na het slagen voor deze cursus mag u zich een specialist noemen. Deelnemers die slagen voor deze cursus met als eindcijfer een 8.5 of meer kunnen toegelaten worden tot de Koi Vijver Adviesdienst van NVN. Een herexamen kan gedaan worden bij zakken of en lager cijfer dan 8.5 bij het examen.

Koibeoordeling
Misschien wel het leukste onderdeel van de hobby. Maar ook best een moeilijk onderdeel. Allereerst zijn er zoveel variëteiten met elk hun eigen kenmerken, plus-, en minpunten. Al deze variëteiten moeten voor een show worden ingedeeld in de juiste showklassen. Om überhaupt aan jureren toe te komen moet er veel gebeuren. De organisatie van een show en de opleiding en skills van een bencher en jurylid mogen niet worden onderschat. Onderstaande vier modules maken van u een jurylid in spé. Niets is toch leuker dan met gelijkgestemden discussiëren over onze gezamenlijke passie?

Gezondheid
Helaas komen er in onze mooie hobby nogal eens problemen voor met de gezondheid van de vissen. Veel leed is echter te voorkomen door een juiste verzorging. Mochten zich toch problemen voordoen, dan kunt u een onderzoek instellen of laten instellen. De weg naar een juiste diagnose is dan zeer belangrijk. Regelmatig worden verkeerde conclusies getrokken of onjuiste behandelingen toegepast. Om een juiste diagnose te stellen of te laten stellen is gestructureerd werken van belang, daarnaast dient u natuurlijk kennis te hebben van hetgeen u aan ziekteverwekkers tegenkomt.

Pas na een waterdichte diagnose volgt een behandelplan. Helaas worden behandelingen veelal ondoordacht en dus slecht toegepast. Onderstaande modules helpen u om ziektes te voorkomen, controlemaatregelen in uw routines in te bouwen, een gedegen onderzoek in te stellen dat leidt tot een juiste diagnose waarna met de juiste medicatie een onderbouwd behandelplan kan worden opgesteld en toegepast. Dit alles in begrijpelijke taal en onderbouwd met veel boerenlogica en voorbeelden. Dit zijn cursussen die nog veel uitgebreider worden behandelt in de Koi University.

Water
Ziekteveroorzaker nummer één is met stip een slechte waterkwaliteit of watersamenstelling. In onderstaande modules leert u wat deze begrippen inhouden, welke parameters daarbij van belang zijn, hoe die parameters onderling samenhangen en hoe u ze onder controle kunt houden. Dit alles in begrijpelijke taal, hoewel vrij diep op de materie wordt ingegaan. Ook deze cursussen worden nog uitgebreider behandelt op de Koi University.

Techniek
Techniek is natuurlijk een essentieel onderdeel van de hobby. Voortschrijdend inzicht zorgt er voor dat er op gebied van filters, pompen en leidingen veel verandert. Energie zuinige pompsystemen zorgen ervoor dat de hobby betaalbaar wordt. Door het gebruik van op een juiste manier aangelegde leidingen met een goede diameter zorgen voor een goede flow met een laag energieverbruik. Welke filter is voor uw vijver geschikt? Wat kunt u aanpassen om een nog betere waterkwaliteit te krijgen. De cursus techniek, nog uitgebreider verwerkt in de Koi University, geeft u handvaten om nog meer te genieten van uw hobby.

 • Koi University.
  Cursusdagen: 12 september, 26 september, 10 oktober, 24 oktober,7 november, 14 november, 28 november, 12 december laatste cursusdag met aansluitend examen.
  Cursus is inclusief het nieuwe cursusboek, een uitgebreide luxe lunch, koffie, thee of fris tussendoor.

  Locatie: Dorpshuis Echteld, Voorstraat 10, 4054 MX Echteld
  Aanvang 9.30 uur

  Voor aanmeldingen en vragen, graag een mailtje naar support@nvn-koi.nl of secretaris@nvn-koi.nl.


Onderstaande cursussen zijn een samenwerking tussen Nishikigoi Vereniging Nederland, KoiToday en Koi Question. Deze cursussen worden gegeven in Veldhoven, met uitzondering van de cursus waterkwaliteit en samenstelling. Deze wordt gegeven in de Groeve. De kosten van deze cursussen zijn 50 euro, met uitzondering van de praktijkdag op 26 september die vanwege de te gebruiken materialen 75 euro kost.

Leden van de Nishikigoi Vereniging Nederland ontvangen een korting van 10 euro per cursusdag.
Informatie en aanmelden bij Marco Zeegers.  marco@koiquestion.com.


Hieronder treft u het overzicht van de verschillende cursussen:

Nr. Cursus Datum Locatie
1 Koibeoordeling Jureren Algemeen en Specifiek 18-01-2020  
2 Praktijkdag Microscopie algemeen en Koispecifiek 28-03-2020
3 Waterkwaliteit en watersamenstelling
25-04-2020
4 Koibeoordeling variëteitenherkenning en showklassenindeling 13-06-2020
5 Koiziektes Preventie en Diagnose
12-09-2020

6 Praktijkdag 26-09-2020
7 Koiziektes Specifieke koiparasieten en behandelplan 10-10-2020
8 Praktijk Microscopie algemeen en Koispecifiek 14-11-2020  
uit- / inklappen